NOVI ERASMUS+ PROJEKT U CENTRU ZA AUTIZAM

Poučavanje učitelja djece predškolske dobi metodama upravljanja ponašanjem kroz digitalnu igru (Early childhood behavior management training for preschool teachers through a digital game  (Preschool ABA))

Ideja za projekt pod nazivom Poučavanje učitelja djece predškolske dobi tehnikama upravljanja ponašanjem kroz digitalnu igru razvila se na temelju prepoznavanja važnosti uloge učitelja u predškolskim ustanovama u razvoju djece i prepoznavanja potrebe za osiguravanjem kvalitetne podrške učiteljima u stvaranju inkluzivnog i poticajnog okruženja za djecu s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma u redovnim i posebnim predškolskim ustanovama. Ovaj projekt odobrila je Irska nacionalna agencija u sklopu programa Erasmus + KA220-SCH – Cooperation partnership in school education. Koordinator projekta je Institute for Studies in Social Inclusion, Diversity and Engagement (Irska). Partneri u projektu su Centar za autizam, Vimodo ITD (Cipar), Presovska Univerzita V Presove (Slovačka), Infinity Design Labs (Francuska) i Association for improving quality of life of people with autism spectrum disorders "Blue Firefly" (Makedonija).

Aktivnosti koje ćemo nastojati realizirati su: izrada kurikuluma za poučavanje učitelja u predškolskim ustanovama, izrada priručnika za učitelje u predškolskim ustanovama, izrada digitalne igre sa scenarijima iz svakodnevnog neposrednog rada čiji je cilj učenje u sigurnom okruženju, te neposredna edukacija učitelja.

Prvi transnacionalni sastanak projektnih partnera održan je 24. studenog 2023. godine u Corku (Irska) tijekom kojeg su dogovoreni početni koraci realizacije projektnih aktivnosti. U tijeku je kreiranje web stranice i društvenih mreža projekta. U izradu dizajna za logo projekta uključen je dječak polaznik predškols kog programa Centra za autizam.

Iznimno nam je drago što je Centar za autizam dio još jednog projekta čiji rezultati mogu blagotvorno utjecati na kvalitetu predškolskih programa u Republici Hrvatskoj.

Otvorenje izložbe „Crta. Oblik. Boja. Svijet!“

Na prekrasan sunčani utorak, 17.10.2023. otvorena je multimedijska izložba „Crta. Oblik. Boja. Svijet!“. Galerija VN i KGZ Vladimira Nazora pokazali su da su nevjerojatni organizatori i pravi prijatelji Centra za autizam. Suradnja, razumijevanje, pružanje prilika i inkluzivnost odlike su koje su organizatori ove izložbe pokazali svakom svojom gestom. Upravo su to i naši učenici osjetili prisustvovanjem na otvorenju. Po samom ulasku u prostor galerije učenici su uočili, prepoznali svoje radove na zidovima. Sreća i veselje tu nije stalo. Imali su prilike slobodno se kretati prostorom, promatrati svoje i radove svojih prijatelja u nekom drugačijem okruženju. Njihovi likovni radovi, premješteni iz likovnog kabineta u Galeriju VN koja je ovaj tjedan samo njihova, poprimili su jednu novu, dostojanstvenu, veličanstvenu dimenziju.

Izložba se koncentrira na prikaz radova koje rijetko imamo prilike vidjeti. Ona je svojevrstan kronološki prikaz likovnog rada i razvoja učenika u Centru za autizam. Od slobodnog ostavljanja traga na površini, pridavanja značenja bojama, preko prikaza ljudskog lika, osobne afirmacije do implementacije svega naučenog u novomedijske sadržaje- animaciju i zvuk. Primjeri prikaza ljudskog lika, s naglaskom na autoportret po promatranju u ogledalo, toliko su raznoliki da se promatrač lako izgubi u tom moru različitih karaktera linija, poteza i boja.

Kao ravnoteža monumentalnosti prikaza ljudskog lika, u posebnom dijelu galerije prikazan je video „Dej mi Bože“ kojeg su izradili Animatori, učenici dvije osnovnoškolske skupine koje se pod mentorstvom svojih učiteljica bave osnovama animacije. No ovaj video jasno pokazuje da su osnove daleko iza njih.

Izložbu možete posjetiti do 21.10.2023. u GALERIJI VN, Ilica 163a. Prošećite galerijom, uživajte u bojama, promotrite kako se naši učenici vide, razmislite o njihovim porukama o prijateljstvu i pogledu na same sebe, pogledajte i poslušajte video- podijelite s nama svoj doživljaj izložbe!

Opširnije:Otvorenje izložbe „Crta. Oblik. Boja. Svijet!“

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica