Na 35. smotri uz RH sudjelovala je i učenička zadruga Grana

Smotra učeničkih zadruga RH u Poreču otvorena je 27. rujna prigodnim svečanim programom kojega su pripremili učenici škole domaćina Smotre – Srednje škole Mate Balota iz Poreča – te kratkim obraćanjem predstavnika institucija: Krešimir Bronić – ravnatelj SŠ Mate Balota, škole domaćina, Ugo Musizza – zamjenik gradonačelnika Poreča, , Dorijana Šumberac Jelić – pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Anton Pletikos – tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture Istarske županije i Grada Poreča, Dragica Benčik – predsjednica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga te Verica Jovanovski – viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tijekom dva dana, zadrugari su se družili, razmjenjivali ideje i sudjelovali na radionicama. Članovi Državnog povjerenstva 35. smotre UZ RH obišli su sve učeničke zadruge, pregledali sve izložbene prostore te demonstracije praktičnih radova. Iako Smotra u izložbenom dijelu programa nema natjecateljski karakter, obilazak Državnog povjerenstva i razgovor s učenicima i voditeljima iz svake zadruge važan je element za evaluaciju prezentiranog, a učeničke zadruge dobivaju i važnu povratnu informaciju oko same prezentacije i uređenja izložbenog prostora.

Drugi dan Smotre, u četvrtak 28. rujna, u dvorani hotela Zorna održane su i prezentacije devet istraživačkih radova – četiri iz osnovnih i pet iz srednjih škola pred Povjerenstvom za vrednovanje istraživačkih radova 35. smotre UZ RH.

Ovaj festival učeničke kreativnosti prezentirao je najbolje u učeničkom zadrugarstvu u protekloj školskoj godini te ponudio svim sudionicima i posjetiteljima sudjelovanje na besplatnim kreativno-tehničkim radionicama. I ove godine učeničke zadruge izabrane za 35. smotru UZ RH, prezentirale su pregršt kreativnih ideja realiziranih kroz razne ukrasno-uporabne predmete, poljoprivredne, prehrambene, kozmetičke i ljekovite proizvode, proizvode od keramike kao i mnoštvo drugih raznovrsnih proizvoda koji ideje crpe iz baštine i tradicije krajeva u kojima djeluju učenike zadruge. Osim krajnjih, gotovih proizvoda pripremljenih za tržište, sa svim elementima koje takvi proizvodi moraju imati – deklaracije, ambalaže, tržišnog dizajna i naravno, cijene jer je Smotra izložbeno-prodajnog karaktera – sve učeničke zadruge su na Smotri i demonstrirale izradu proizvoda s kojim su se predstavile. Na Smotri se predstavila i učenička zadruga – gost UZ Matija Gubec iz istoimene škole iz Tavankuta (Republika Srbija) te kao domaćin učenička zadruga  Parentino iz srednje škole Mate Balota.

Učeničkoj zadruzi „Grana“ ovo je bilo šesto sudjelovanje na državnoj Smotri u petnaest godina postojanja. Nakon osvojenog drugog mjesta na Smotri UZ Zagreba, u lipnju ove godine, ostvarila je pravo odlaska u Poreč, gdje je prezentirala ovogodišnju ideju i izvedbu teme „Tramvaji moga grada“. Uz tkalačku sekciju u okviru likovno-kreativne sekcije učenici zadrugari iz oba osnovnoškolska programa Centra za autizam, izrađivali su držače za fotografije i/ili poruke od drvenih recikliranih elemenata, a tramvaje su implementirali na male zagrebačke trgove.

 Kreativnost, inovativnost i autentičnost prepoznata i bodovana na županijskoj razini „odvezla“ je svojom izvedbom zagrebačkih tramvaja naše zadrugare u društvo 60 najboljih zadruga Hrvatske, odabranih između 701 zadruge koliko ih trenutno djeluje u osnovnim i srednjim školama, te u centrima za odgoj i obrazovanje u RH.

Opširnije:Na 35. smotri uz RH sudjelovala je i učenička zadruga Grana

Moj grad protkan nitima prošlosti i sadašnjosti

U petak, 2. lipnja 2022., na zagrebačkom Zrinjevcu održana je 19. županijska Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Domaćin ovogodišnje županijske Smotre bila je OŠ Sesvetska sela. Na Smotri je sudjelovalo i svoje radove prezentiralo trideset i pet učeničkih zadruga pred brojnim posjetiteljima i građanima. I učenička zadruga „Grana“ predstavila se tkalačkom i likovno – kreativnom sekcijom, ove godine tema predstavljanja bila je „Moj grad protkan nitima prošlosti i sadašnjosti“, ispričana je priča o tkanju i izradi tkanina koje su se koristile za izradu nošnje. Današnjem čovjeku, pogotovo mlađem, teško je zamisliti da su se u prošlosti odjeća ili tekstil za osobne potrebe izrađivali unutar domaćinstva, uključujući uzgoj sirovine za tkanje.

Gotovo svaka kuća u okolici Zagreba sijala je lan i konoplju i prerađivala je u niti, dok su se tkanjem bavili muški tkalci koji su tkali iz svoje ili donesene sirovine. Tkalačkih je stanova u naselju bilo nekoliko, a tkalci su se kroz godine mijenjali – posao bi naslijedio sin, a ako muškog potomka nije bilo tkanju bi se naučio netko drugi iz sela, otkupio bi tkalački stan i nastavio s poslom.

Jedan od najspecifičnijih elemenata identifikacije ljudi sa svojom poviješću i rodnim krajem su tradicijske nošnje. Na neposredan način govore o običajima, vrijednostima i životnim navikama nekog naroda i izraz su njegovih estetskih težnji da i na taj način istakne  jedinstvenost. Šestinska narodna nošnja spada u najslikovitije nošnje iznimne vrijednosti. Zahvaljujući bogatom vezu i tkanju te živopisnosti same nošnje, poznata je u cijelome svijetu. Ako pitate Zagrepčane koji je zaštitni znak Zagreba, pa i cijele Hrvatske, prevladavajući odgovor će biti - šestinska ambrela, škrlak i lajbek. To su sastavni dijelovi naše šestinske nošnje, pa možemo zaključiti da je jedan od glavnih simbola prepoznatljivosti naše domovine šestinska narodna nošnja. Ona je za građane Zagreba daleko više od suvenira, izrasla je iz autohtone sredine i neraskidivo je vezana uz običaje.

Na 19. Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba učenička zadruga „Grana“ tkala je tkanicu na tkalačkom stanu te prikazala lutkice u narodnim nošnjama, šestinčanke izrađene od recikliranih materijala. Nakon obilaska izložbenih prostora učeničke zadruge su se međusobno ocijenile i odabrale između sebe tri najbolje učeničke zadruge:

 

1. mjesto – UZ Pušlek, UZ Pušlek iz Agronomske škole

2. mjesto – UZ Moda i dizajn, Škola za modu i dizajn

3. mjesto – UZ Izvor, OŠ Sesvetska Sopnica

Prvoplasirani, UZ Pušlek plasmanom je osigurao sudjelovanje na  Smotri Republike Hrvatske u Vinkovcima, zajedno s učeničkim zadrugama koje su odabrane prema kriteriju abecednog redoslijeda koji se primjenjuje u Podružnici HUUZ-a Grada Zagreba, uz suglasnost i potvrdu Prosudbenog povjerenstva.

Opširnije:Moj grad protkan nitima prošlosti i sadašnjosti

ČUVARKUĆE U GLINENIM POSUDICAMA

Suradničko učenje je strategija poučavanja u kojoj učenje proizlazi iz zajedničkog rada učenika, oblik je to poučavanja koji se koristi i u Centru za autizam. Suradničkim učenjem i međusobnim interakcijama keramičarske i eko sekcije nastale su predivne unikatne keramičke posudice u kojima su posađene biljke čuvarkuće.

Učenici su u sklopu keramičarske sekcije vlastoručno modelirali glinene posudice, za izradu posudica koristili su majolika glinu kako bi se naglasila prirodnost materijala. Keramičarski alat korišten je samo za spajanje nožica posude sa glavnim konkavnim tijelom. Naglasak je bio na slobodnom modeliranju, odnosno oblikovanju gline rukama. Kako bi biljke u unikatnim posudicama bolje rasle, posudice su oslikavane isključivo s vanjske strane  ostavljajući mogućnost biskvitnoj keramici da zadržava potrebnu vlagu. Kod oslikavanja učenici su izvodili slobodne poteze inspirirani dijelima slikara Jacksona Pollocka, i na taj način napravili posude koje će obogatiti svaki interijer ili eksterijer.

Učenici iz eko sekcije u unikatne glinene posudice uz podršku učiteljica sadili su biljke čuvarkuće. Čuvarkuća je zeljasta  biljka koja se koristi za dekoraciju domova i vrtova i čiji je uzgoj vrlo jednostavan. Izuzetno je ljekovita i otporna na velike vrućine i hladnoće. Prijevod latinskog naziva ove biljke glasi “uvijek živa” i svjedoči o njenoj neuništivosti. Prema drevnom vjerovanju, štiti dom i obitelj od zlih sila, bolesti i požara pa je zato dobila naziv čuvarkuća. Nakon što su čuvarkuće posađene, posudice su ukrašene kamenjem i bubamarama.

U ugodnoj radnoj atmosferi, učenici Centra za autizam stvorili su predivne male vrtove čuvarkuća u unikatnim glinenim posudicama oslikane po uzoru na velikog američkog slikara.

Opširnije:ČUVARKUĆE U GLINENIM POSUDICAMA

18. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba događaj je koji se odvija svake godine a na kojem zadrugari predstavljaju svoje proizvode, način izrade proizvoda i aktivnosti svoje učeničke zadruge.

Grad Zagreb broji preko sedamdeset učeničkih zadruga, ove godine na 18. Smotri sudjelovalo ih je trideset i sedam.

Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom ovogodišnja Smotra realizirana je online, putem eTwinninga u formi projekta na TwinSpace-u. Domaćin i organizator Smotre bila je zadruga Eko Meštri iz OŠ Ivana Meštrovića, u suradnji s Hrvatskom udrugom učeničkog zadrugarstva i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture.

Na Smotri su gostovale i škole van granica Hrvatske, pa je tako sama Smotra poprimila međunarodni karakter;

  1. OŠ Vlado Tasevski, Skoplje, Sjeverna Makedonija
  2. OŠ Matija Gubec, Tavankut, Vojvodina, Srbija
  3. Agrupamento de Escolas Cego do Maio, Povoa De Varzim, Portugal

Za sve sudionika škola domaćin pripremila je dva webinara zanimljive i korisne tematike;

1. Zaštitni znak učeničke zadruge

2. Marketing i prodaja u učeničkoj zadruzi u doba pandemije

Osim webinara pripremljeno je i niz kreativnih radionica za sve zadrugare; izrada privjesaka za ključeve od filca i vune, tulipani od papira, sovice, slagalice, vilin konjic od kvačica, lutkice za prste i vješalice za ključeve.

Na ovogodišnjoj Smotri svaka prijavljena učenička zadruga osim temeljitog pisanog izvješća trebala je pripremiti i prikaz praktičnog rada te videozapis u trajanju od 3 do 5 minuta sa prikazom rada, koji se postavljao na YouTube kanal i tako postao javan.

Učenička zadruga „Grana“ iz Centra za autizam predstavila se likovno-kreativnom sekcijom gdje je učenik Jurica Orlović, iz Programa za učenike s autizmom izrađivao okvir za fotografije drvenim oblicima i elementima prikazavaši Tkalčićevu ulicu u Zagrebu, a sama tema predstavljanja bila je pod nazivom „Tkalčićeva ulica – duša Zagreba“.

Nakon što je Povjerenstvo za vrednovanje rada učeničkih zadruga pomno pregledalo izvješća, praktične radove i videozapise, započelo je glasovanje i odabir pobjednika zagrebačke Smotre.

Prvo mjesto sa 23 boda osvojila je zadruga „To je to!“ iz OŠ Matije Gupca, drugo mjesto sa 18 bodova zadruga „Grana“ iz Centra za autizam, i treće mjesto sa 16 bodova zadruga „Žuti brijeg“ iz istoimene škole.

Iz detaljnog osvrta Povjerenstva za vrednovanjemože se iščitati zadovoljstvo održanom Smotrom, pohvale organizatorima, a zadrugari naglašavaju hvale vrijedno iskustvo, nova znanja i korisne spoznaje učenja putem eTwinninga.

 

„Priče iz starih školskih klupa“

likovno - literarni natječaj OŠ Rogoznica „Povist mista moga“

Ove školske godine je proveden deseti, jubilarni natječaj „Povist mista moga“ u organizaciji Osnovne škole Rogoznica. Cilj natječaja je očuvanje tradicijske baštine brojnih specifičnih i raznovrsnih geografskih i kulturnih područja lijepe naše domovine.

Učenici su trebali istraživati različite sadržaje iz zadane teme te oblikovanu ideju izraziti služeći se likovnim i literarnim izražavanjem. Kako su naši učenici već dugi niz godina sudionici natječaja, tako su i ove godine sudjelovali: Marko Manger, Jurica Orlović i Andrija Duvnjak, učenici 15. odgojno obrazovne osnovnoškolske skupine Programa za osnovno školovanja učenika s autizmom, pod mentorstvom svojih učiteljica Katarine Crnoja i Ksenije Sambol. Zadatak nije bio ni malo lagan, ali uz bogatu tradiciju našeg grada Zagreba ideja nije nedostajalo.

Naš Marko Manger, osvojio je zavidno prvo mjesto svojim likovnim radom „Šestinski kišobrani na Dolcu“! Kako je Marko sa svojim roditeljima svaki vikend u šetnji tržnicom Dolac tema rada nije mu bila strana i nepoznata.

„Šestinski kišobrani na Dolcu“, nastali su kombiniranom tehnikom. Prva aktivnost je bila nanošenje boje na neomeđenu podlogu slobodnim pokretima kista, drugi korak je otiskivanje okrugle spužve na podlogu što predstavlja kišobrane iz ptičje perspektive. Crne točkice kao vrhovi kišobrana su tragovi kontur paste. Maksimalnom prilagodbom i raščlambom zadatka na manje korake omogućena je učeniku uspješnost u realizaciji. Potom je izrađena školska ploča od kolaž papira na koju su nalijepljeni kišobrani. Puno truda, dobre volje i upornosti prepoznato je od strane stručnog povjerenstva.

Ponosni smo na Marka i osvojenu nagradu!

Isti taj nagrađeni motiv Šestinskog kišobrana na Dolcu iskoristili smo za izradu čestitki za potrebe naše Učeničke zadruge.

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica