18. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 0

Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba događaj je koji se odvija svake godine a na kojem zadrugari predstavljaju svoje proizvode, način izrade proizvoda i aktivnosti svoje učeničke zadruge.

Grad Zagreb broji preko sedamdeset učeničkih zadruga, ove godine na 18. Smotri sudjelovalo ih je trideset i sedam.

Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom ovogodišnja Smotra realizirana je online, putem eTwinninga u formi projekta na TwinSpace-u. Domaćin i organizator Smotre bila je zadruga Eko Meštri iz OŠ Ivana Meštrovića, u suradnji s Hrvatskom udrugom učeničkog zadrugarstva i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture.

Na Smotri su gostovale i škole van granica Hrvatske, pa je tako sama Smotra poprimila međunarodni karakter;

  1. OŠ Vlado Tasevski, Skoplje, Sjeverna Makedonija
  2. OŠ Matija Gubec, Tavankut, Vojvodina, Srbija
  3. Agrupamento de Escolas Cego do Maio, Povoa De Varzim, Portugal

Za sve sudionika škola domaćin pripremila je dva webinara zanimljive i korisne tematike;

1. Zaštitni znak učeničke zadruge

2. Marketing i prodaja u učeničkoj zadruzi u doba pandemije

Osim webinara pripremljeno je i niz kreativnih radionica za sve zadrugare; izrada privjesaka za ključeve od filca i vune, tulipani od papira, sovice, slagalice, vilin konjic od kvačica, lutkice za prste i vješalice za ključeve.

Na ovogodišnjoj Smotri svaka prijavljena učenička zadruga osim temeljitog pisanog izvješća trebala je pripremiti i prikaz praktičnog rada te videozapis u trajanju od 3 do 5 minuta sa prikazom rada, koji se postavljao na YouTube kanal i tako postao javan.

Učenička zadruga „Grana“ iz Centra za autizam predstavila se likovno-kreativnom sekcijom gdje je učenik Jurica Orlović, iz Programa za učenike s autizmom izrađivao okvir za fotografije drvenim oblicima i elementima prikazavaši Tkalčićevu ulicu u Zagrebu, a sama tema predstavljanja bila je pod nazivom „Tkalčićeva ulica – duša Zagreba“.

Nakon što je Povjerenstvo za vrednovanje rada učeničkih zadruga pomno pregledalo izvješća, praktične radove i videozapise, započelo je glasovanje i odabir pobjednika zagrebačke Smotre.

Prvo mjesto sa 23 boda osvojila je zadruga „To je to!“ iz OŠ Matije Gupca, drugo mjesto sa 18 bodova zadruga „Grana“ iz Centra za autizam, i treće mjesto sa 16 bodova zadruga „Žuti brijeg“ iz istoimene škole.

Iz detaljnog osvrta Povjerenstva za vrednovanjemože se iščitati zadovoljstvo održanom Smotrom, pohvale organizatorima, a zadrugari naglašavaju hvale vrijedno iskustvo, nova znanja i korisne spoznaje učenja putem eTwinninga.

 

„Priče iz starih školskih klupa“

Korisnička ocjena:  / 0

likovno - literarni natječaj OŠ Rogoznica „Povist mista moga“

Ove školske godine je proveden deseti, jubilarni natječaj „Povist mista moga“ u organizaciji Osnovne škole Rogoznica. Cilj natječaja je očuvanje tradicijske baštine brojnih specifičnih i raznovrsnih geografskih i kulturnih područja lijepe naše domovine.

Učenici su trebali istraživati različite sadržaje iz zadane teme te oblikovanu ideju izraziti služeći se likovnim i literarnim izražavanjem. Kako su naši učenici već dugi niz godina sudionici natječaja, tako su i ove godine sudjelovali: Marko Manger, Jurica Orlović i Andrija Duvnjak, učenici 15. odgojno obrazovne osnovnoškolske skupine Programa za osnovno školovanja učenika s autizmom, pod mentorstvom svojih učiteljica Katarine Crnoja i Ksenije Sambol. Zadatak nije bio ni malo lagan, ali uz bogatu tradiciju našeg grada Zagreba ideja nije nedostajalo.

Naš Marko Manger, osvojio je zavidno prvo mjesto svojim likovnim radom „Šestinski kišobrani na Dolcu“! Kako je Marko sa svojim roditeljima svaki vikend u šetnji tržnicom Dolac tema rada nije mu bila strana i nepoznata.

„Šestinski kišobrani na Dolcu“, nastali su kombiniranom tehnikom. Prva aktivnost je bila nanošenje boje na neomeđenu podlogu slobodnim pokretima kista, drugi korak je otiskivanje okrugle spužve na podlogu što predstavlja kišobrane iz ptičje perspektive. Crne točkice kao vrhovi kišobrana su tragovi kontur paste. Maksimalnom prilagodbom i raščlambom zadatka na manje korake omogućena je učeniku uspješnost u realizaciji. Potom je izrađena školska ploča od kolaž papira na koju su nalijepljeni kišobrani. Puno truda, dobre volje i upornosti prepoznato je od strane stručnog povjerenstva.

Ponosni smo na Marka i osvojenu nagradu!

Isti taj nagrađeni motiv Šestinskog kišobrana na Dolcu iskoristili smo za izradu čestitki za potrebe naše Učeničke zadruge.

ONLINE DRŽAVNA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Korisnička ocjena:  / 2

Sambol Ksenija, mag.soc.ped.

Smotre učeničkih radova na županijskom i državnom nivou održavaju se već cijeli niz godina. Ove školske godine zbog epidemije covid-om i važnosti poštivanja epidemioloških mjera i preporuka, zbog „novog normalnog“, po prvi puta, 32. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske  održana je online, i to od 26. do 30. listopada 2020. godine, na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Unatoč prekidima u radu škola i otežanim uvjetima rada, zadrugare iz učeničkih zadruga diljem Hrvatske ovo nije spriječilo da i u ovakvim uvjetima pokažu da nema granica kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu zadrugara učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje. Na ovogodišnjoj smotri predstavile su se 62 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske s kratkim petominutnim filmom u kojemu zorno demonstriraju izradu prijavljenog proizvoda, a svi filmovi postavljeni su na YouTube kanal HUUZ-a kao praktični rad.

Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 1

U  Agronomskoj školi u Zagrebu  9. prosinca 2019. održan je Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba na kojemu su nazočile i voditeljice naše učeničke zadruge „Grana“.
U prvom dijelu Skupa održan  je sastanak Podružnice sa sljedećim dnevnim redom:

  1. Izvješće s Državne smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske održane u listopadu 2019.  u Vinkovcima
  2. Izvješće o međunarodnoj suradnji s učeničkom zadrugom u Bačkom Monoštoru iz Vojvodine
  3. Dogovor za Županijsku smotru 2020. godine

Nakon sastanka održane su radionice:

  1. Menadžment u zadrugarstvu - Lucija Baškarić prof., Agronomska škola Zagreb
  2. Čarolija Božića - Irina Gomaz prof. i Tatjana Brkić prof., Agronomska škola Zagreb

Na radionici voditelji i suradnici učeničkih zadruga izrađivali su božićne aranžmane od prirodnih materijala. Znanja i vještine stečene na radionici primjenjene su u ovo blagdansko vrijeme na Božićnoj priredbi Centra za autizam izradom prigodnih aranžmana i uređenjem interijera.

Opširnije:Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba

GDJE SMO

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova