ONLINE DRŽAVNA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Korisnička ocjena:  / 2

Sambol Ksenija, mag.soc.ped.

Smotre učeničkih radova na županijskom i državnom nivou održavaju se već cijeli niz godina. Ove školske godine zbog epidemije covid-om i važnosti poštivanja epidemioloških mjera i preporuka, zbog „novog normalnog“, po prvi puta, 32. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske  održana je online, i to od 26. do 30. listopada 2020. godine, na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Unatoč prekidima u radu škola i otežanim uvjetima rada, zadrugare iz učeničkih zadruga diljem Hrvatske ovo nije spriječilo da i u ovakvim uvjetima pokažu da nema granica kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu zadrugara učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje. Na ovogodišnjoj smotri predstavile su se 62 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske s kratkim petominutnim filmom u kojemu zorno demonstriraju izradu prijavljenog proizvoda, a svi filmovi postavljeni su na YouTube kanal HUUZ-a kao praktični rad.

Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 1

U  Agronomskoj školi u Zagrebu  9. prosinca 2019. održan je Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba na kojemu su nazočile i voditeljice naše učeničke zadruge „Grana“.
U prvom dijelu Skupa održan  je sastanak Podružnice sa sljedećim dnevnim redom:

  1. Izvješće s Državne smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske održane u listopadu 2019.  u Vinkovcima
  2. Izvješće o međunarodnoj suradnji s učeničkom zadrugom u Bačkom Monoštoru iz Vojvodine
  3. Dogovor za Županijsku smotru 2020. godine

Nakon sastanka održane su radionice:

  1. Menadžment u zadrugarstvu - Lucija Baškarić prof., Agronomska škola Zagreb
  2. Čarolija Božića - Irina Gomaz prof. i Tatjana Brkić prof., Agronomska škola Zagreb

Na radionici voditelji i suradnici učeničkih zadruga izrađivali su božićne aranžmane od prirodnih materijala. Znanja i vještine stečene na radionici primjenjene su u ovo blagdansko vrijeme na Božićnoj priredbi Centra za autizam izradom prigodnih aranžmana i uređenjem interijera.

Opširnije:Skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga Grada Zagreba

Božićna prodajna izložba u DM-u (drogerie markt Hrvatska)

Korisnička ocjena:  / 1

Već više od jednog desetljeća učenička zadruga „Grana“ može se s ponosom pohvaliti na odličnu suradnju sa tvrtkom DM.

Osim dugogodišnje izrade božićnih čestitki za DM-ove poslovne partnere, svake godine povodom Uskrsa i Božića u njihovim prostorijama u Kovinskoj ulici u Zagrebu održavaju se prodajne izložbe radova naše učeničke zadruge. I ove godine u predblagdansko vrijeme DM nam je omogućio realizaciju takve jedne prigodne prodaje te naše učenike iznenadio donacijom higijenskih potrepština i poklon paketa.

Opširnije:Božićna prodajna izložba u DM-u  (drogerie markt Hrvatska)

17. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 1

17. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba u organizaciji domaćina Osnovne škole Vjenceslava Novaka, održana je 7. lipnja 2019. na Zrinjevcu. 
Na Smotri su sudjelovale 33 učeničke zadruge. 

Učenička zadruga Grana predstavila se temom „Cvjetna rapsodija u srcu grada-Botanički vrt!“.

Izložbeni prostor ukrašen je radovima keramičarske sekcije, sekcije fuzije stakla i likovno-kreativne sekcije.

Praktični rad, izrada cvijeta od gline pokazala je učenica Lana Pocrnić.

Povjerenstvo za vrednovanje je nadgledalo vrednovanje i glasovanje te procjenjivalo i savjetovalo zadruge odabrane za državnu smotru. Uveden je novi sistem procjenjivanja rada zadruga nazvan Mišljenje sustručnjaka. Svaka zadruga je dobila mišljenja nekoliko voditelja zadruga u obliku ispunjenog obrasca i razgovora među voditeljima. Cilj je da kroz proces procjenjivanja voditelji zadruga produbljuju kritičko mišljenje o svom i tuđem radu.

Prema glasanju svih prisutnih zadruga, izabrana je najbolja zadruge Smotre, a to je  UZ Pušlek iz Agronomske škole koja će predstavljati Zagreb na 31. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Opširnije:17. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba