Podrška MST-a Centru za autizam u Osijeku

Korisnička ocjena:  / 0

Dana 30. siječnja 2020.godine, Mobilni stručni tim Centra za autizam je u suradnji s Agencijom za odgoj obrazovanje održao interaktivna predavanja i radionice u okviru stručnog skupa ”Podrška mobilnog tima CZA učiteljima Centra za autizam Osijek za rad s učenicima s poremećajem iz spektra autizma”. Teme predavanja navedenog skupa i predavači bili su:

1. Komunikacija i suradnja, Mara Capar, viša savjetnica, Žarka Klopotan, dipl. defektolog

2. Primjerene metode i oblici rada s učenicima s poremećajem iz spektra autizma, Đurđica Sokolić, prof. defektolog, mr. Ljiljana Umićević, prof. defektolog

3. Strategije za smanjivanje nepoželjnih oblika ponašanja kod učenika s poremećajem iz spektra autizma, Žarka Klopotan, dipl. def., Ivana Sladić Kljajić, psiholog

Sudionici skupa su vrlo aktivno sudjelovali u vježbama te izrazili pozitivne dojmove vezane uz realizaciju skupa i ocjenu predavača. Mobilni stručni tim CZA je uz gostoprimstvo domaćina imao priliku obići prostorije novog Centra za autizam u Osijeku.

Opširnije:Podrška MST-a Centru za autizam u Osijeku

Podrška MST Fran Krste Frankopan u radu s učenicima s PSA-a

Korisnička ocjena:  / 0

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Mobilni stručni tim Centra za autizam održao je 20. siječnja 2020. Godine edukaciju za učitelje i kolege edukacijske rehabilitatore na temu Podrška za učenika iz poremećaja spektra autizma u OŠ Frane Krste Frankopana u Zagrebu. Interaktivna predavanja obuhvaćala su teme vezane uz Osobitosti razvoja i komunikacije učenika s poremećajem iz spektra autizma - Radmila Amanović, Didaktičko-metodičke aspekte rada s učenicima iz poremećaja spektra autizma - Đurđica Sokolić i Ljiljana Umićević i Strategije za smanjivanje nepoželjnih oblika ponašanja kod učenika s poremećajem iz spektra autizma - Žarka Klopotan i Ivana Sladić Kljajić. Učitelji i stručni suradnici OŠ Fran Krsto Frankopan pokazali su izraziti interes za usvajanje novih znanja vezanih uz posebnosti učenika s autizmom i potrebu za daljnjom podrškom MST-a Centra za autizam.

 

Opširnije:Podrška MST Fran Krste Frankopan u radu s učenicima s PSA-a

Stručni skup “Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice”

Korisnička ocjena:  / 0

Od 12-14 prosinca 2019. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (Odjel za psihologiju) se održao 2. međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom “Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice”. S obzirom da je tema skupa aktualna u svim sferama društva, okupili su se brojni psiholozi i srodni stručnjaci iz inozemstva i Hrvatske. Brojna zanimljiva predavanja, radionice, simpoziji, izlaganja i posteri kategorizirana su po područjima, a edukacijske rehabilitatorice Dragana Mamić i Vinka Šunjić su predavanje na temu “Izazov u poučavanju emocija i emocionalne regulacije kod učenika s poremećajem iz spektra autizma” izložile pod sekcijom “Razvojne i emocionalne poteškoće”. Opće je poznato da je sve veći broj učenika s poremećajem iz spektra autizma koji su uključeni u redovne i posebne sustave obrazovanja, a koji se susreću s teškoćama izražavanja vlastitih emocija, prepoznavanja tuđih emocija te s teškoćama emocionalne regulacije. Ponosni smo što smo na skupu mogli podijeliti naša znanja te prikazati različite načine i strategije u poučavanju emocija i emocionalne regulacije. Naglasak je stavljen na korištenje vizualno kognitivne podrške i stvaranje zadatka primjerenih interesima učenika. Takvim djelovanjem jačamo učenikove komunikacijske i socijalizacijske vještine te emocionalni razvoj čime smanjujemo broj nepoželjnih ponašanja. Naposljetku, utječemo na kvalitetu života učenika s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji.

 

Opširnije:Stručni skup “Mozak i um: promicanje dobrobiti pojedinca i zajednice”

Podrška MST učiteljima OŠ Stenjevec u radu s učenicima s PSA-a.

Korisnička ocjena:  / 0

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te OŠ Stenjevec, mobilni stručni tim Centra za autizam održao je 6.11.2019. stručni skup pod nazivom „Podrška MST učiteljima OŠ Stenjevec u radu s učenicima s PSA-a“. Na rasporedu su bila sljedeća predavanja: Strategije smanjivanja nepoželjnih oblika ponašanja kod učenika s poremećajem iz spektra autizma – Žarka Klopotan i Ivana Sladić Kljajić, Obilježja komunikacije kod učenika s poremećajem iz spektra autizma – Radmila Amanović te Prilagodba didaktičko-metodičkih postupaka u poučavanju učenika s poremećajem iz spektra autizma – Đurđica Sokolić. Sudionici predavanja, nastavnici OŠ Stenjevec bili su iznimno zainteresirani za učenje o specifičnim  metodama rada s ovom osjetljivo populacijom te razmjenu informacija sa stručnjacima iz Centra za autizam.

Opširnije:Podrška MST učiteljima OŠ Stenjevec u radu s učenicima s PSA-a.

Konferencija edukacijskih rehabilitatora Hrvatske u Šibeniku

Korisnička ocjena:  / 0


Naše kolegice Dragana Mamić i Ivana Sladić Kljajić sudjelovale su na konferenciji u organizaciji Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske u Šibeniku od 24. do 27. travnja 2019. na temu "Interesi, prava i potrebe", te su tom prigodom predstavile zajedničke radove koje su izradile u koautorstvu s kolegicama iz Centra za autizam. Predstavljeni radovi su:  "Podučavanje djece s poremećajem iz spektra autizma o emocijama",  Dragana Mamić, Vinka Šunjić i Đurđica Sokolić,  te  "Evaluacija podrške mobilnog stručnog tima Centra za autizam edukacijskom uključivanju učenika s autizmom u redovite škole", Žarka Klopotan, Ljiljana Umićević i Ivana Sladić Kljajić. Obje teme su bile vrlo dobro prihvaćene među sudionicima te su i u ovoj prilici pokazale različite aspekte rada naše ustanove. 

Opširnije:Konferencija edukacijskih rehabilitatora Hrvatske u Šibeniku

GDJE SMO

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova