FAŠNIK 2021.

Korisnička ocjena:  / 1

„Danas je Fašnik veseli dan, dajte nam krafnu da ne idemo van!“ - tako nekako bi se mogao opisati Fašnik u koroni. „Slika govori više od 1000 riječi“, bio bi opis fašničke parade na zoom-u. Iz slika se vide naše želje za normalnim životom, za druženjem, za zabavom, vidi se koliko si nedostajemo…, ali vidi se i naš prkos i domišljatost. Danas smo barem na kratko bili veseli i trudili se razveseliti one tužne. Sjetili smo se svih onih koji danas nisu mogli biti s nama na ovoj mini zabavi, posebno vanjskih korisnika koji trenutno ne dolaze u Centar. Kao i svuda, bilo je „bijelih vrana“ koje se nisu htjele maskirati, no većina je to rado učinila. Neki su se predomislili kada je sve završilo i onda su se htjeli slikati i nastupati. Stignu sljedeće godine.

Eto da predstavimo naše maškare:

U Dvoru je bila ekipa POP CORN iliti kokica za kino. Iz Jelkovca 1 javile su se Najljepše puce, a iz Jelkovca 2 Grupa semafora (to su oni semafori koji ukazuju da zeleno znači sad može posjet i izlaz, crveno - sad ne može, da čekamo nove mjere – to je valjda žuta boja). U Jelkovcu 3 smo otkrili Čudnovatu šumu pod nadzorom epidemiološke službe. Bilo je tu raznih životinja: zec, lisica, ptica dugog kljun, pa i šumski duh, gnom i jedan party breaker. Radionica Potkova vrvila je od ljepotica, kraljeva, liječnika i kirurga, harlekina, modno osviještenih voditelja, do likova iz bajki. Uglavnom bili su lijepi i okupirani plesom. A radionica Zvečka, iako ih je bilo malo, jako dobar štimung su napravili. Od dame s kamelijama, veselog zagorca, klauna, gondolijera, James Bonda do srcolike dame i jednog foteljaša.

Demokratskim izborom najboljih maski i štimunga izdvojeni su sljedeći koji čekaju nagrade iz EU fonda za maškare:

 1. Najbolje maske na lokaciji: Krešica iz Dvora, Anamarija iz J1, Sara iz J2, Ante iz J3, Anita iz Zvečke te dvojac Mateo i Luka iz Potkove.
 2. Najbolje prezentirana lokacija: Jelkovac 2
 3. Najbolja maškara u radnom odnosu: Damir
 4. Najveselija lokacija: Zvečka
 5. Najbolja cijena za kvalitetu krafne: Lidl

Nedemokratski i pristrano izabrane su sljedeće maškare:

 1. Najbolja maškara koja je iskoristila trenutak za samozastupanje: Mia iz J2
 2. Maškara koja je uložila veliki napor da bude prisutna: Ivan iz Potkove
 3. Maškara koja je digla guzu i poskočila: Mario iz J3
 4. Maškara zbog koje smo poduzeli sve tehnološke mogućnosti da ima Fašnik: Ante iz J3
 5. Aktualna maska za pandemiju: Jadranko i Sanela
 6. Modno osviještene maškare: Miro i Milka
 7. Najkompletniji nastup maškare: Ratko iz Zvečke
 8. Najaktivnije maškare: ekipa iz Potkove
 9. Maškare u kučnoj atmosferi punoj mirisa ulja: Jelkovac 2
 10. Maškare uz koje je teško ostati gladan: ekipa Pop corn iz Dvorničićeve

Na žalost nedemokratski izabrani dobit će samo trenutak slave. Čokolade idu samo onima koji su demokratski izabrani.

Opširnije:FAŠNIK 2021.

PLESNA ON-LINE RADIONICA

Korisnička ocjena:  / 0

Projekt Kreativni otisak i suradnja posredstvom Centra mladih Ribnjak i naše drage voditeljice projekta Snježane Petrov, obogatila je naše dane za još jednu krasnu plesnu radionicu. Gospođicu Helveciju Tomić upoznali smo pretprošle radne godine kada nas je osvojila  svojim pristupom plesu i odnosu spram naših korisnika, a nastavili smo suradnju i prošle i ove godine. Ova plesna radionica je bila posvećena Svjetskom danu pozdrava, a bilo nam je lijepo pozdravljati one koje dugo nismo vidjeli i onda plesati uz raznoliku glazbu slobodnim stilom, a opet sa uputom i malim zadatkom. Recimo pokretom smo dočarali svoj vjetar i što nam radi. Gledali smo kako drugi plešu i pokušavali ih pratiti. Nastojali smo se u skučenim prostorima domova osjetiti slobodnima i opustiti se. Osmijesi na licu su bili najljepši pozdravi. Gđica Helvecija je certificirani voditelj plesa za osobe mješovitih psiho-fizičkim mogućnosti po DanceAbility metodi. Poziva nas i na on-line radionice otvorene za zajednicu. Zahvaljujući njenom znanju i entuzijazmu mnogo smo naučili od nje i imamo još puno za učiti. Zato joj od srca zahvaljujemo kao i našoj dragoj Snježani koja nas spaja i upoznaje s krasnim ljudima u zajednici i lijepim sadržajima obogaćuje život naših korisnika u ovo teško vrijeme kada se ne mogu družiti niti sa svojim najmilijima.

Opširnije:PLESNA ON-LINE RADIONICA

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Korisnička ocjena:  / 0

Korisnici svih lokacija Programa za odrasle osobe s autizmom usprkos pandemiji obilježili su kao i svake godine Dan sjećanja na naše heroje. Korisnici radionica „Potkova“ i „Zvečka“ zapalili su lampuše i poklonili se heroju Vukovara, dečku iz zagrebačke Dubrave, Žarku Manjkasu Crvenkapi. Korisnici životnih zajednica palili su lampuše kao i svake godine uz ulicu 144. brigade Hrvatske vojske, kraj srednje škole i na svojim balkonima. A korisnici Dvorničićeve ove godine nisu mogli do Vukovarske ulice, pa su lampuše zapalili u dvorištu. Vječna slava našim herojima!

Opširnije:Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Maji u spomen

Korisnička ocjena:  / 2

S tugom se ovih dana opraštamo od naše dugogodišnje korisnice Maje, jedine žene među korisnicima u Trećoj životnoj jedinici na lokaciji Vile Velebite 11b. Maja nas je napustila u četvrtak 15. listopada 2020., samo mjesec dana nakon svog 52. rođendana, tiho i nenadano. Pamtit ćemo je kao vrijednu osobu, po mnogim zadacima koje je rado obavljala. S veseljem i voljom se uređivala, voljela je biti dotjerana i uredna. Sjećat ćemo je se i po njenoj upornosti i velikoj ljubavi prema kavi. Naša je Maja bila umješna  u izražavanju svojih potreba, kako gestom, tako i stavom tijela, izrazom lica… Bila je hrabra u bolestima i svim teškoćama i pokazivala svoj snažni temperament.

Radovala se svojoj obitelji, majci, sestrama kojima i ovom prilikom izražavamo svoju duboku sućut. Pogođeni smo njezinom smrću, mnogi iz našeg Centra za autizam koji je dugo i dobro poznaju i na različite su načine bili profesionalno i životno povezani s njom, naročito djelatnici u stacionaru i njezina ekipa iz Treće.

Draga Majo, ovaj rastanak nije samo to, on je i budući sastanak. Svi ćemo te pamtiti po svemu lijepom i sjećati se kako si posebna bila, pamti tako i ti nas. Dugo smo bili zajedno i mnogo nas toga spaja. Imaš posebno mjesto u našim srcima i životima.

 

Djelatnici i korisnici Centra za autizam

     

                                                                                   

ONLINE INKLUZIVNA PLESNA RADIONICA

Korisnička ocjena:  / 0

Centar mladih Ribnjak i entuzijazam gospođe Snježane vodi nas velikim koracima kroz projekt Kreativni otisak. Voditeljica Snježana Petrov je za mjesec travanj angažirala nama već od ranije poznatu cijenjenu gđicu Helveciu Tomić koja se bavi plesom i DanceAbility metodom. Ovaj pristup omogućava inkluzivno uključivanje osoba s invaliditetom u plesne sadržaje. Smisao radionice bio je uključiti naše korisnike da se kreću uz glazbu na slobodan a opet ciljan način i sudjeluju koliko su motivirani za određeno kretanje dijelom ili cijelim tijelom. Kako smo zbog COVID-19 u svojevrsnoj izolaciji, radionicu smo osmislili online. Važnu ulogu pri tome su imali naši djelatnici koji su u neposrednom radu s korisnicima i oni su bili medijatori i stup provedbe radionice. Cijenjena Helvecia je uz puno dobre volje podučila nas korištenju zoom aplikacije i održala nekoliko sastanaka s nama. Radionica za plesni pokret je održana 30. travnja, a pripremni sastanci 21. i 29. travnja. U radionicu bili su uključeni korisnici iz Dvorničićeve predvođeni Dinkom, korisnici iz životne zajednice Jelkovec 1 i Marina, korisnici iz Jelkovca 2 i Viktorija te muška momčad Jelkovca 3 vođena od strane Jadranka. Treba istaći da su zaposlenici mahom koristili svoje privatne mobitele za povezivanje i rijetke laptope s kamerom. Hvala im na osobnom prilogu da se radionica provede. Divno je bilo na prvom sastanku kada smo se svi uspjeli uključiti i nakon dugog vremena vidjeti jedni druge. Sastanak je uglavnom prošao u međusobnim pozdravima s korisnicima. Bilo je dirljivo vidjeti koliko su korisnici željni susreta s drugim korisnicima i zaposlenicima. Gospodična Helvecia je vodila radionicu, a sudjelovale su i njene 2 kolegice, gospođa Snježana i voditeljica Programa za odrasle kao podrška. Pokušali smo uključiti i par dnevnih korisnika ali bilo je tehničkih i motivacijskih prepreka. Uglavnom radionici je više ili manje predano sudjelovalo preko 20 osoba s autizmom. Ovom radionicom obilježili smo Svjetski dan plesa. Ponosno  objavljujemo da smo svladali zadane zadatke plesnog pokreta ali i osnove zoom meetinga zahvaljujući gđici Helveciji kojoj od srca zahvaljujemo na puno truda i izvrsnoj poduci. Nadamo se daljnjoj suradnji i poduci uživo. A gđa Snježana već nam sprema novo iskustvo i iznenađenje povodom Dana Grada Zagreba. Draga Snježana jako nam je drago što surađujemo s Vama i Centrom mladih Ribnjak.

 

Opširnije:ONLINE INKLUZIVNA PLESNA RADIONICA