Prva pričest i Potvrda za učenike Centra za autizam

Korisnička ocjena:  / 0

U subotu,  13. svibnja 2023. u župi Svetog Ivana XXIII., pape, kojoj po lokaciji pripada Centar za autizam, prisustvovali smo proslavi života naših učenika kroz svečanu svetu misu i primanje svetih sakramenata Prve pričesti i Potvrde. Sakrament Svete prve pričesti primilo je četrnaest učenika, a Svetu potvrdu osamnaest.

Misno slavlje predvodio je župnik Kristo Brkić u prisutnosti majki, očeva, kumova i bliže rodbine. Svojom prisutnošću ovaj događaj su uzveličali ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, voditeljice odjela za autizam i intelektualne teškoće te učiteljice i asistentice naših prvopričesnika i krizmanika. Cjelokupnu pripremu učenika za sakramente vodio je vjeroučitelj Nenad Palić u suradnji s učiteljima. Svaki učenik kao dar je dobio dječju Bibliju i uspomenu. Ozračje u crkvi bilo je prožeto iščekivanjem, ganućem, uzbuđenjem i ushitom. 

O važnosti i ljepoti svečanosti više od riječi govore radosna dječja lica te zadovoljstvo roditelja i svih nas koji smo bili tome svjedoci.

Opširnije:Prva pričest i Potvrda za učenike Centra za autizam

18. Cash&Carry

Korisnička ocjena:  / 0

U subotu, 13.05.2023. održan je punoljetni, 18. Cash&Carry. Ovaj jedinstveni projekt organiziraju studenti treće godine preddiplomskog studija Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti, uz potporu profesora. Ova kulturno-likovna, edukacijska, promotivna, glazbena i humanitarna manifestacija omogućuje izravnu komunikaciju građanstva i stručne publike s ciljem upoznavanja mladih umjetnika i njihovim kreativnim radom u neposrednom atelierskom radnom okruženju.

Osim podrške i promocije mladim umjetnicima, ova manifestacija promovira i pomaže našem Centru za autizam. Sav prihod ostvaren prodajom radova na humanitarnom dijelu izložbe namijenjen je Centru za autizam te drugim sličnim udrugama. Centar za autizam predstavljen je na humanitarno prodajnom dijelu gdje su izloženi i prodavani radovi UZ Grana, te u izložbenom dijelu gdje su izloženi likovni radovi učenika Centra za autizam. Ove su godine predstavljeni radovi polaznika predškolskog programa Centra, radovi kojima se predstavlja upoznavanje djece s likovnim stvaralaštvom te radovi učenika osnovnoškolskih programa našeg Centra. Učenici osnovnoškolskog programa predstavljeni su serijom plakata koji su rađeni u tehnici kolaža, a s ciljem osnaživanja samopouzdanja naših učenika. 

Dobro raspoloženje i prekrasnu atmosferu 18. Cash&Carry-a nije pokvarilo ružno subotnje vrijeme. A kako nam je bilo možete pogledati u galeriji slika.

Do iduće godine!

Opširnije:18. Cash&Carry

Dan planeta Zemlje

Korisnička ocjena:  / 0

Dan planeta Zemlje se u cijelom svijetu obilježava 22.travnja. To je dan na koji se valja zapitati kako mi utječemo na naš planet te što možemo učiniti kako bi očuvali prirodu.

Upravo su zato vrijedne ruke naših učenika prionule uređenju školskog vrta. No prije no što se krenulo na sakupljanje smeća, orezivanje i podvezivanje, uređenje i mirisanje bilja te nezaobilazno uživanje u sunčanom jutru, organizirane su uvodne radionice koje su za cilj imale osvještavanje i bolje shvaćanje važnosti brige o okolišu. Radionice su pomogle učenicima da se prilagode, da razumiju, da se nose s promjenom, da djeluju.

Učimo radeći! Sretan Dan planeta Zemlje!

Opširnije:Dan planeta Zemlje

Izazovi u poučavanju učenika s autizmom – stručni skup

Korisnička ocjena:  / 0

Već dugi niz godina u Centru za autizam se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje održavaju stručni skupovi o temama važnim za odgoj i obrazovanje djece s autizmom. I ovoga travnja cilj je bio obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, ali i 40. obljetnice od osnivanja Centra za autizam. U srijedu 12. travnja 2023. edukacijskim rehabilitatorima iz vrtića i škola te učiteljima ponuđeno je niz tema pod jedinstvenim naslovom „Izazovi u poučavanju učenika s autizmom“. Voditeljica stručnog skupa bila je viša savjetnica Mara Capar.
Stručni skup započeo je pjesmom učenice Anđele Vire Hrstić „Dobro mi došel, prijatel“ uz vođenje učiteljice Jasminke Knežević. Učiteljica Ivana Balen pripremila je s dvojicom učenika, Dominikom Matacun i Davorom Duilo Hasanagić kratku predstavu, isječak iz njihovog školskog života, pod nazivom „Davor i Dodo“. Zahvala roditeljima što su doveli djecu te dopustili i omogućili njihovo sudjelovanje!
Uvodna predavanja o autizmu i ADHD-u održale su umirovljene profesorice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta dr.sc. Jasmina Frey Škrinjar i dr.sc. Snježana Sekušak Galešev. O važnoj temi pod naslovom Funkcionalna procjena ponašanja i kreiranje plana podrške za učenika s autizmom utemeljeno je govorila edukacijska rehabilitatorica Magdalena Jančec, BCBA. Slijedilo je zajedničko predavanje o prijelazima u kojem je savjetnica Capar iznijela temeljna uporišta o osjetljivosti prijelaza za učenike s autizmom i važeću zakonsku regulativu dok je ravnateljica Klopotan iznijela primjere tranzicijskih programa iz raznovrsne prakse Centra za autizam. Svoje iskustvo praktičnog rada s učenicima s autizmom s mnogo primjera vizualne podrške iznijela je edukacijska rehabilitatorica Dubravka Sečen Rosso iz OŠ Grigora Viteza. Kako razvijati socijalne vještine kod učenika s autizmom i davati podršku njihovom prihvaćanju sebe i prihvaćenosti u zajednici govorile su dr.sc. Dragana Mamić i edukacijska rehabilitatorica Sanja Šimek. O neophodnosti komunikacije govorile su mlade edukacijske rehabilitatorice iz Centra za autizam Sonia Koprivnjak i Ivona Tuđman. Naslov njihovog prikaza istakao je osnovnu misao: „Komunikacija prvo, komunikacija prva!“. Kako se provode aktivnosti radnog osposobljavanja u Centru za autizam pokazala je strukturirano, praktično i zorno Ksenija Sambol, dipl.def., socijalni pedagog. Koliko je važno odgojno-obrazovno područje Briga o sebi i koliko utemeljenog praćenja ono iziskuje, iznijele su Ana Ružić i Anja Gašpar Maoduš. Stanka Pinjuh, Sandra Rožman i Đurđica Sokolić pokazale su kako se u Centru za autizam razvija i njeguje film kroz projekt  „Animatori“ te se uči i stvara vizualnim putem, poželjnim za učenike s autizmom.
Sudionici stručnog skupa mogli su razgledati izložen specifičan nastavni materijal koji se u Centru za autizam koristi u poučavanju učenika s autizmom. Naglasak je stavljen na područje komunikacije i materijale koji se izrađuju i koriste: od komunikacijske knjige i komunikacijske putovnice te različite elektronske opreme. Prikazana je i zbirka socijalnih priča. Izložen je i dio specifične opreme iz područja senzorne integracije. Učenička zadruga „Grana“ također je pripremila izložbu učeničkih proizvoda.
Svi u organizaciji stručnog skupa, vođeni savjetnicom Capar i ravnateljicom Klopotan, doprinijeli su da on bude uspješan i pruži sudionicima priliku za učenje i razmjenu znanja o metodičko-didaktičkim postupcima u odgoju i obrazovanju učenika s autizmom. Velika hvala svima koji su doprinijeli da stručni skup uspije i da oni kojima je namijenjen budu vrlo, vrlo zadovoljni jer je cilj postignut.

Opširnije:Izazovi u poučavanju učenika s autizmom – stručni skup