Proslava ljeta i završetka školske godine!

Danas, na prekrasno ljetno prijepodne 18. lipnja, naš školski park bio je ispunjen veseljem, pjesmom i šarenilom!  Igre hlada prošaranog suncem i šarene zastavice koje su se vijorile na ljetnom povjetarcu činile su savršenu scenografiju za našu Ljetnu priredbu.

Priredbu su otvorili najmlađi učenici recitacijama i plesom, što je razgalilo srca svih prisutnih. Nastavili smo s dramskim izvedbama, recitacijama i pjesmama koje su oduševile publiku, a veliko finale diglo je sve na noge - nitko nije mogao odoljeti ritmu!

Osim naših prekrasnih, vrijednih i talentiranih izvođača, zemljanom pozornicom naše vrtne zabave prošetali su i veliki prijatelji Centra za autizam: prof. Škrinjar, prof. Iva Ćurić ispred Akademije likovnih umjetnosti, Natalija Dragoja ispred KGZ Odjela za djecu i mladež na Starčevićevom trgu ,Siniša Prugovečki iz Metroteke, predstavnici Hrvatskog školskog muzeja, Atletskog kluba Žumberak, Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva Bosiljak te Tiskara Augustini. Naša ravnateljica Klopotan uručila im je Zahvalnice za dugogodišnju suradnju, čime smo iskazali zahvalnost za sve što čine za naš Centar.

Pozdravili smo još jednu nastavnu godinu, poželjeli dobrodošlicu ljetu i priredili vrtu zabavu za pamćenje! Hvala svima koji su sudjelovali i učinili ovaj dan posebnim.

Vidimo se ponovno sljedeće godine! Do tada, uživajte u ljetu!

#CentarZaAutizam #LjetnaPriredba #VrtnaZabava #Zajedništvo #Hvala #ŠkolskiPark #Ljeto2024

Opširnije:Proslava ljeta i završetka školske godine!

Zajedničko druženje i likovna radionica

Dana 21. svibnja šest učenica i jedan učenik koji su polaznici 2., 5., 6. i  7. razreda OŠ Granešina došli su nam u posjet. Jedanaest učenika Centra za autizam uživalo je u njihovim govorno-scenskim aktivnostima pri čemu su izveli dramske iskaze iz „Nikina dnevnika“ i „Zagorski cug“. Učenica 6. razreda pročitala je svoju pjesmu „Ljepota prirode“ s kojom se natjecala na Lidranu. Nakon toga svi zajedno smo čitali, pjevali omiljene pjesme i glumili likove iz poznatih priča. Također, pjevali smo i plesali na ritam pjesme „Rim Tim Tagi Dim“ koja na je sve oduševila.  

U nastavku je uslijedila zajednička likovna radionica pod nazivom "Slikanje balonima". Radionica je održana u razredu  gdje su učenici  istraživali tehniku slikanja otiskivanjem balona i šabloniranja na drvenoj podlozi. Aktivnost je bila osmišljena tako da omogući svim učenicima da sudjeluju prema svojim sposobnostima i interesima, čime se poticala inkluzija i ravnopravno sudjelovanje. Tijekom radionice učenici su se međusobno upoznavali, surađivali i dijelili ideje, čime su razvijali socijalne vještine i jačali osjećaj zajedništva. Po završetku radionice učenici su svoje radove ponijeli kućama.

Cilj ovog zajedničkog druženja bio je razvijati interese i kreativnost učenika, potaknuti suradnju učeničkih zadruga, inkluziju i međusobno razumijevanje među učenicima. Posjeta učenika iz susjedne škole bila je prilika za zajedničke aktivnosti. Upravo one mogu promicati razumijevanje i prihvaćanje različitosti te pokazuju kako učeničko zadrugarstvo može biti moćno sredstvo povezivanja i izražavanja za sve učenike.

Opširnije:Zajedničko druženje i likovna radionica

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, učenici Centra za autizam su izložili svoje likovne radove u Gradskoj knjižnici, na odjelu za djecu i mladež. Ova posebna izložba prikazuje kako oni vide sreću kroz svoje umjetničke oči.

Tijekom posjeta, učenici su saznali da je upravo ova knjižnica najstarija dječja knjižnica u Hrvatskoj! Gospođa Natalija Dragoja ih je oduševila predstavljanjem predivnih knjiga koje mogu pronaći na policama. Također je odgovarala na znatiželjna pitanja učenika, a postavila im je i jedno vrlo zanimljivo pitanje: "Pa tko je sve radio one predivne likovne radove?" Veselje je ispunilo prostor dok su ruke poletjele u zrak!

Za to je vrijeme, u našoj školi održana posebna radionica za djecu i roditelje pod nazivom "Poput leptira... Ja sam jedinstven, poseban i lijep!" U prostoru škole, naši učenici i njihovi roditelji izrađivali su predivne leptire koristeći razne likovne tehnike, stvarajući šarenilo koje simbolizira jedinstvenost i posebnost svakog našeg učenika.

Ova šarena i raznolika radionica ne samo da je ispunila naš prostor bojama, već je i poslala snažnu poruku o prihvaćanju i slavljenju različitosti. Hvala svima koji su sudjelovali i uljepšali ovaj važan dan!

Pogledajte radost i znatiželju naših učenika na fotografijama ispod!

Opširnije:Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Hodočašće u Mariju Bistricu

U mjesecu posvećenom Blaženoj djevici Mariji i na dan rođenja blaženog Alojzija Stepinca 8. svibnja učenici su u pratnji učiteljica i asistentica Odjela osnovnog školovanja učenika s autizmom krenuli na organizirano hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Putovanje je već jednom odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta. Ovaj puta nismo se obeshrabrili i krenuli smo na put. U autobusu od pedeset mjesta svoje mjesto našlo je trideset učenika i osamnaest učiteljica. Voditelj puta bio je vjeroučitelj Nenad Palić.
U Mariji Bistrici dočekala nas kiša koju smo hrabro savladali kabanicama i kišobranima. Sudjelovali smo na svetoj misi koju je predvodio župni vikar i mladi svećenik Domagoj Matošević. Lijepo nas je dočekao i u pozdravnom govoru spomenuo. Poslije svete mise prestala je padati kiša pa smo krenuli prema prvoj postaji Križnog puta. U laganoj šetnji od postaje do postaje molili smo i uživali u lijepoj prirodi. Po povratku s Križnog puta uslijedio je ručak u restoranu. Uslijedilo je vrijeme za kupovinu suvenira i povratak u Zagreb. Planirani ciljevi su na ovom hodočašću ostvareni.

Opširnije:Hodočašće u Mariju Bistricu

Kolo prijateljstva – „Poštujte naše znakove“


U nizu događanja kojima smo obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu ističe se „Kolo prijateljstva“ koje već godinama tradicionalno organiziramo u suradnji s Odjelom za djecu i mlade Knjižnice Dubrava. Ovogodišnji susret održan je 23. travnja s temom „Poštujte naše znakove“. Kroz pjesmu, ples i recitaciju naši su učenici svojim velikim i malim prijateljima pokazali važnost poštivanja prometnih pravila. Naučeno smo utvrdili uz veseli i interaktivni kviz. Priredbu smo zaokružili zajedničkim pjevanjem „Kad si sretan“, a druženje nastavili uz pjesmice, igru, razgovor i pokoji slatkiš.

Opširnije:Kolo prijateljstva – „Poštujte naše znakove“

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje je godišnje obilježavanje koje se održava 22. travnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa na našem planetu. Ovaj dan služi kao podsjetnik na izazove s kojima se susrećemo u vezi s očuvanjem okoliša te potiče pojedince, zajednice i organizacije diljem svijeta da preuzmu aktivnu ulogu u brizi za Zemlju.

Prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine, a od tada je postao globalni događaj koji okuplja ljude diljem svijeta u akcijama za zaštitu okoliša.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje kroz različite aktivnosti poput bojanja kredom, pisanja tekstova, izrade stabala od otisaka ruku, ispisanih poruka za očuvanje našeg planeta i izrade cvjetova od papira bilo je zabavno i edukativno iskustvo za naše učenike, a što je najvažnije promicali su svijest o važnosti očuvanja našeg planeta.

Kroz ove aktivnosti, učenici Centra za autizam imali su priliku izraziti svoju kreativnost, osnažiti svoj glas u promicanju očuvanja okoliša i osjećati se povezano sa zajednicom koja dijeli iste vrijednosti.

Opširnije:Dan planeta Zemlje

KONFERENCIJA ER 2024-Lovran

U organizaciji Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske (SERH)  od 3. do 5. travnja, 2024.g. u Lovranu je održana Konferencija edukacijskih rehabilitatora 2024. Kroz tri dana Konferencije predstavili su se edukacijski rehabilitatori iz cijele Hrvatske i drugi stručnjaci pomagačkih zanimanja kroz širok spektar tema: primjena asistivne tehnologije u radu s učenicima s teškoćama u razvoju, podrška u pružanju socijalnih usluga učenicima i korisnicima, razni primjeri dobre prakse, predstavljanje novodolazećih posebnih kurikuluma, profesionalni identitet edukacijskih rehabilitatora i razvoj struke te prezentacija rezultata raznih istraživanja. Na Konferenciji su iz našeg Centra za autizam u Zagrebu prisustvovale s izlaganjima, u koautorstvu s drugim kolegicama, dr.sc. Dragana Mamić, Monika Jakobović i Sanja Šimek.

Teme koje su prezentirane su bile:

Plenarno predavanje Žarka Klopotan, doc.dr.sc. Dragana Mamić: Posebni kurikulumi - poučavanje temeljeno na očekivanim ishodima

Stručni prikaz doc.dr.sc. Dragana Mamić, Sanja Barić, Marina Mihić: Kako učenici s autizmom mogu učiti biti, učiti biti s drugima i učiti živjeti zajedno autizmom mogu učiti biti, učiti biti s drugima i učiti živjeti zajedno

Magdalena Jančec, Sanja Šimek: Prikaz Erazmus+ projekta - Poučavanje odgojitelja metodama upravljanja ponašanjem kroz digitalnu igru

Magdalena Jančec, Ljiljana Umičević: Prikaz Erazmus+ projekta - Poučavanje vještinama spremnosti za školu korištenjem metoda bihevioralne analize

Uz mnoštvo edukativnih izlaganja, Konferencija se mogla pratiti i virtualno, a kroz sva tri dana organizirane su i radionice za sudionike, s primjenjivim vještinama za unapređenje edukacijsko rehabilitacijske prakse. Također, sudionicima Konferencije se predstavio Ri teatar sa zanimljivom komedijom Tada i sada

Posebnu svečanost Konferenciji pridonijela je i dodjela ovogodišnja nagrada za životno djelo kolegici dr. sc. Đurđici Ivančić.

S "Plavcima" na Bundeku!

U subotu 6. travnja 2024., družili smo se s „Plavcima“ – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo policije provelo je kampanju Postani policajac, Policajac – prijatelj pomagač, te kampanju Budi navijač, a ne razbijač u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom.

Ove godine obilježava se i deset godina suradnje Specijalne olimpijade Hrvatske i MUP-a RH. Policajci akademci  pružaju potporu sportašima s intelektualnim teškoćama i invaliditetom na natjecanjima Specijalne olimpijade. Podržali su naše aktivnosti obilježavanja Svjetskog dan svjesnosti o autizmu.  Učenici i korisnici Centra za autizam, članovi Specijalne olimpijade prisustvovali su otvorenju kampanje zajedničkim Torch Runom, pod  stručnim vodstvom Jadrijević Sandre,  Oštrić Nensi i Matijevac Tomislava s učenicima i korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda i Centra za rehabilitaciju Zagreb.

U sklopu kampanje organizirali su utrku građana i policije kako bi časno zanimanje policajca/policajke približili mladim sugrađanima i sugrađankama. Cilj je utrke zajedničkim trkačkim koracima kroz prekrasan Bundek proslaviti dan u kojem su hrvatski građani, policajci i nogometaši poslali snažne i jedinstvene poruke:

„Budi navijač, a ne razbijač!“

„Budi zakon! Odaberi poziv, a ne posao!“.

Utrke su bile organizirane na 5 kilometara te na 2,4 kilometra kolika je dionica trčanja na testiranju za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Uz sportski program, pratili smo i bogat program prezentacije različitih tehničko taktičkih vještina i glazbenih nastupa. Uživali smo družeći se s vršnjacima, policijskim službenicima i polaznicima Policijske akademij

Opširnije:S "Plavcima" na Bundeku!

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU: PORUKE PRIHVAĆANJA I DJELOVANJA

Dragi prijatelji i svi iz zajednice koji podržavate osobe s autizmom, 

Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu, dan koji nam pruža priliku da zajedno razmišljamo o značenju prihvaćanja, razumijevanja i djelovanja za sve nas, bez obzira na naše razlike. Iz perspektive predškolaca, osnovnoškolaca i odraslih korisnika Centra za autizam u Zagrebu, želimo vam poslati važne poruke.

Iako se ponekad čini da smo različiti, istina je da nas više toga povezuje nego razdvaja. Naše glavne potrebe su univerzalne: ljubav, obrazovanje, prijateljstvo, inkluzija, igra, dostojanstven život, strpljenje, prihvaćanje, rad... To je osnovno što svima treba, bez obzira na osobine i posebnosti.

Za današnji, nama važan dan, pripremili smo video spot koji ističe naše potrebe i poruke. Kroz naše priče i iskustva, želimo vam pokazati koliko je neophodno razumijevanje i podrška za sve nas koji živimo s autizmom. Naša zajednica je raznolika, i uz vašu pomoć zajedno gradimo mostove prihvaćanja i spajanja.

Pozivamo vas da se pridružite našem pokretu za svjesnost, prihvaćenost i djelatnu podršku.

Neka Svjetski dan svjesnosti o autizmu bude podsjetnik da svatko od nas ima svoju ulogu u stvaranju inkluzivnog  društva.

Hvala vam što ste uz nas.

Vaši prijatelji iz Centra za autizam u Zagrebu

Da, Uskrs je...

Dopusti da Uskrs postane poput čarobnog trenutka u vremenu, kada se osjećaji bude poput cvjetanja cvijeta u rano proljetno jutro.

Neka ti Uskrsni dan donese duboku refleksiju o prolaznosti vremena i ljepoti trenutaka pruženih da nas povezuju a ne razdvajaju.

Sretan Uskrs

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica