KONFERENCIJA ER 2024-Lovran

U organizaciji Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske (SERH)  od 3. do 5. travnja, 2024.g. u Lovranu je održana Konferencija edukacijskih rehabilitatora 2024. Kroz tri dana Konferencije predstavili su se edukacijski rehabilitatori iz cijele Hrvatske i drugi stručnjaci pomagačkih zanimanja kroz širok spektar tema: primjena asistivne tehnologije u radu s učenicima s teškoćama u razvoju, podrška u pružanju socijalnih usluga učenicima i korisnicima, razni primjeri dobre prakse, predstavljanje novodolazećih posebnih kurikuluma, profesionalni identitet edukacijskih rehabilitatora i razvoj struke te prezentacija rezultata raznih istraživanja. Na Konferenciji su iz našeg Centra za autizam u Zagrebu prisustvovale s izlaganjima, u koautorstvu s drugim kolegicama, dr.sc. Dragana Mamić, Monika Jakobović i Sanja Šimek.

Teme koje su prezentirane su bile:

Plenarno predavanje Žarka Klopotan, doc.dr.sc. Dragana Mamić: Posebni kurikulumi - poučavanje temeljeno na očekivanim ishodima

Stručni prikaz doc.dr.sc. Dragana Mamić, Sanja Barić, Marina Mihić: Kako učenici s autizmom mogu učiti biti, učiti biti s drugima i učiti živjeti zajedno autizmom mogu učiti biti, učiti biti s drugima i učiti živjeti zajedno

Magdalena Jančec, Sanja Šimek: Prikaz Erazmus+ projekta - Poučavanje odgojitelja metodama upravljanja ponašanjem kroz digitalnu igru

Magdalena Jančec, Ljiljana Umičević: Prikaz Erazmus+ projekta - Poučavanje vještinama spremnosti za školu korištenjem metoda bihevioralne analize

Uz mnoštvo edukativnih izlaganja, Konferencija se mogla pratiti i virtualno, a kroz sva tri dana organizirane su i radionice za sudionike, s primjenjivim vještinama za unapređenje edukacijsko rehabilitacijske prakse. Također, sudionicima Konferencije se predstavio Ri teatar sa zanimljivom komedijom Tada i sada

Posebnu svečanost Konferenciji pridonijela je i dodjela ovogodišnja nagrada za životno djelo kolegici dr. sc. Đurđici Ivančić.

S "Plavcima" na Bundeku!

U subotu 6. travnja 2024., družili smo se s „Plavcima“ – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo policije provelo je kampanju Postani policajac, Policajac – prijatelj pomagač, te kampanju Budi navijač, a ne razbijač u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom.

Ove godine obilježava se i deset godina suradnje Specijalne olimpijade Hrvatske i MUP-a RH. Policajci akademci  pružaju potporu sportašima s intelektualnim teškoćama i invaliditetom na natjecanjima Specijalne olimpijade. Podržali su naše aktivnosti obilježavanja Svjetskog dan svjesnosti o autizmu.  Učenici i korisnici Centra za autizam, članovi Specijalne olimpijade prisustvovali su otvorenju kampanje zajedničkim Torch Runom, pod  stručnim vodstvom Jadrijević Sandre,  Oštrić Nensi i Matijevac Tomislava s učenicima i korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda i Centra za rehabilitaciju Zagreb.

U sklopu kampanje organizirali su utrku građana i policije kako bi časno zanimanje policajca/policajke približili mladim sugrađanima i sugrađankama. Cilj je utrke zajedničkim trkačkim koracima kroz prekrasan Bundek proslaviti dan u kojem su hrvatski građani, policajci i nogometaši poslali snažne i jedinstvene poruke:

„Budi navijač, a ne razbijač!“

„Budi zakon! Odaberi poziv, a ne posao!“.

Utrke su bile organizirane na 5 kilometara te na 2,4 kilometra kolika je dionica trčanja na testiranju za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Uz sportski program, pratili smo i bogat program prezentacije različitih tehničko taktičkih vještina i glazbenih nastupa. Uživali smo družeći se s vršnjacima, policijskim službenicima i polaznicima Policijske akademij

Opširnije:S "Plavcima" na Bundeku!

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU: PORUKE PRIHVAĆANJA I DJELOVANJA

Dragi prijatelji i svi iz zajednice koji podržavate osobe s autizmom, 

Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu, dan koji nam pruža priliku da zajedno razmišljamo o značenju prihvaćanja, razumijevanja i djelovanja za sve nas, bez obzira na naše razlike. Iz perspektive predškolaca, osnovnoškolaca i odraslih korisnika Centra za autizam u Zagrebu, želimo vam poslati važne poruke.

Iako se ponekad čini da smo različiti, istina je da nas više toga povezuje nego razdvaja. Naše glavne potrebe su univerzalne: ljubav, obrazovanje, prijateljstvo, inkluzija, igra, dostojanstven život, strpljenje, prihvaćanje, rad... To je osnovno što svima treba, bez obzira na osobine i posebnosti.

Za današnji, nama važan dan, pripremili smo video spot koji ističe naše potrebe i poruke. Kroz naše priče i iskustva, želimo vam pokazati koliko je neophodno razumijevanje i podrška za sve nas koji živimo s autizmom. Naša zajednica je raznolika, i uz vašu pomoć zajedno gradimo mostove prihvaćanja i spajanja.

Pozivamo vas da se pridružite našem pokretu za svjesnost, prihvaćenost i djelatnu podršku.

Neka Svjetski dan svjesnosti o autizmu bude podsjetnik da svatko od nas ima svoju ulogu u stvaranju inkluzivnog  društva.

Hvala vam što ste uz nas.

Vaši prijatelji iz Centra za autizam u Zagrebu

Da, Uskrs je...

Dopusti da Uskrs postane poput čarobnog trenutka u vremenu, kada se osjećaji bude poput cvjetanja cvijeta u rano proljetno jutro.

Neka ti Uskrsni dan donese duboku refleksiju o prolaznosti vremena i ljepoti trenutaka pruženih da nas povezuju a ne razdvajaju.

Sretan Uskrs

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

I ove školske godine obilježili smo 21. ožujka - Svjetski dana osoba s Down sindromom! Tjedan smo započeli predavanjem za djelatnike Odjela osnovnog školovanja i osposobljavanja djece i mladeži s intelektualnim teškoćama, koje su održale edukacijske rehabilitatorice Ivana Radenović i Matea Visković ispred Udruge za sindrom Down Zagreb.

Predavanje je obuhvatilo sve aspekte života osobe od najranije životne dobi, školovanja, mladosti, mogućnosti zapošljavanja do starije životne dobi. Upoznali smo se i s mogućnostima ostvarivanja prava kako samih osoba sa sindromom Down tako i njihovih obitelji, novim pristupima i spoznajama, proširili i razmijeniti iskustva. Rad Udruge seže od davne 1999. godine, sretni smo i zahvalni da smo imali prigodu upoznati se s njihovim radom. Ovaj važan datum obilježili smo druženjem naših učenika kroz sportske aktivnosti dana 21. ožujka u našoj školskoj sportskoj dvorani koje su izazvale veliku radost, osmijehe i dobro raspoloženje kod svih sudionika, kako učenika tako i učitelja.

Fotografije će nam reći više!

Opširnije:OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

Fašnik 2024.

I ove godine, tradicionalno, obilježili smo Fašnik.

Mašte i kreativnosti nije nedostajalo.

Vesela fašnička povorka defilirala je pred komisijom koja je imala vrlo težak zadatak – nagraditi najmaštovitije, najveselije, najoriginalnije maske.

Društvo je bilo zaista raznoliko, od najmanjih Teletabisa, slatkih muffina,  punk skupina, kauboja i princeza, strašila i mladenaca……do paklenih kuhara, košarkaša, cvijeća i buba…..

Slike govore više od riječi, pa pogledajte!

Opširnije:Fašnik 2024.

Predstavljanje rada u okviru ATTEND projekta

Centar za autizam predstavio je svoj rad na refleksivnoj radionici u okviru posljednje edukacije u projektu ATTEND. Radionica, nazvana "Primjena asistivne tehnologije i ozbiljne igre u svakodnevnom radu", održana je 24. siječnja 2024. godine u Prirodoslovnoj školi V. Preloga.

Tim iz CZA predstavio je značajne korake koje su ostvarili koristeći alate dobivene unutar projekta ATTEND. Fokus predstavljanja bio je na inovativnim načinima primjene asistivne tehnologije u neposrednom radu s učenicima s autizmom. Tim je pokazao kako su ovi alati postali neizostavan dio njihovog rada, provođenja nastave i edukacijsko rehabilitacijskih postupaka u školi unapređujući kvalitetu života osoba s autizmom i olakšavajući njihovu komunikaciju i integraciju u društvo.

Posebno su istaknuli uspješnu implementaciju ozbiljnih igara u edukativne svrhe te su podijelili svoja iskustva o pozitivnim promjenama koje su primijetili u ponašanju i razvoju učenika. Ova radionica nije samo predstavila konkretnu primjenu tehnologije, već je i potaknula dijalog o važnosti kontinuirane podrške i edukacije u radu s osobama s PSA.

Sudionici radionice imali su priliku postavljati pitanja, razmjenjivati iskustva te stvarati mostove suradnje između različitih stručnjaka. Projekt ATTEND se još jednom pokazao kao platforma gdje su stručnjaci iz CZA i srodnih ustanova povezali teoriju i praksu, pružajući inspiraciju i razmjenjujući ideje sa svima koji su prisustvovali.

Druga pješačka tura na Bliznec

Drugu pješačku turu proveli smo 25. 1. 2024.  u potpuno drugačijim vremenskim uvjetima.  Nakon što je zajužilo i porasla temperatura za više stupnjeva Celzijusa dočekala nas je staza bez snijega. Učiteljica Jasmina Križanić prof. defektolog i pomoćnica u nastavi ,te Andrijana Đumlan prof. TZK bile su u  pratnja učenika 3. -5. -6.  razreda i odabranih učenika odgojno obrazovnih skupina mlađe kronološke dobi. Bolest je bila prepreka za sudjelovanje predviđenih učenika. Hodajući vidjeli smo procvjetalu lijesku,obronke Medvednice bez snijega,potok Bliznec pun vode. Proljetnice još nisu krenule. Patke također nismo vidjeli. Okopnjeli snijeg pokazao je stazu u drugačijem svjetlu. Sunce i ugodna temperatura potaknuli su i druge korisnike da pješače. Projekt kojim smo objedinili boravak u prirodi,utjecaj na motoričke sposobnosti druženje i učenje o biljkama i životinjama šireg okruženja u kojem živimo bio je odličan spoj učenja druženja i zdravog života.

Opširnije:Druga pješačka tura na Bliznec

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica