Obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Korisnička ocjena:  / 0

U cijelome svijetu travanj je obojen u plavo. U ovo vrijeme pandemije, kada se gotovo sve aktivnosti sele na ekrane, prijateljstvo i partnerstvo dvije velike ustanove se nastavilo. Centar za autizam i Nacionalni muzej moderne umjetnosti nastavili su svoju višegodišnju suradnju i obilježili ovogodišnji Svjetski dan svijesti o autizmu okruženi nekim od najvećih velikana hrvatskog likovnog stvaralaštva.
Naši su učenici i korisnici mogli uživati u radovima boje travnja koje su stvarali umjetnici poput Kate Mijatović, Ljerke Šibenik i Anta Jerkovića ili Emanuela Vidovića, na izložbi Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija pod stručnim vodstvom muzejske pedagoginje, voditeljice pedagoškog odjela i dugogodišnje prijateljice Centra za autizam - Iris Poljan, mag.educ.art.
 Osim obilaska izložbe, učenici su imali priliku stvarati u samome prostoru muzeja. Iako bi i pogled kroz prozor na prekrasan zeleni Zrinjevac bio dovoljna inspiracija, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti inspiracije doista ne manjka.
Prva je grupa inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronašla u radovima Julija Knifera, dok se druga grupa za inspiraciju okrenula prema teksturalno ekspresivnijem Ivi Gattinu. Oba rada, oba umjetnika, obije inspiracije imaju i neke zajedničke čimbenike- monokromiju. Naši su učenici i korisnici svoje interpretacije radova spomenutih umjetnika izrađivali u kombiniranoj tehnici kolaža. Istraživali su oblike, igrali su se teksturama i izlazili su u prostor preuzimajući ulogu umjetnika u kreativnom okruženju muzeja. Zadovoljni rezultatima svoga rada, učenici su sretno i ponosno svoje radove ponijeli u školu gdje ćemo i sami imati malu izložbu i dašak atmosfere Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti prenijeti i u naš prostor.
Sretni smo i ponosni na ovu suradnju i dugogodišnje prijateljstvo, te smo sigurni da će, kada napokon završi ovo teško razdoblje, naše prijateljstvo i suradnja postati još veće i snažnije.

Opširnije:Obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

ZAJEDNO U PLAVOM

Korisnička ocjena:  / 1

Ovogodišnje obilježavanje Dana svjesnosnosti o autizmu (kao i cijelog mjeseca travnja, kao Mjeseca svjesnosti o autizmu) potaknulo nas je na ostvarivanje prve suradnje s DV Utrina, a krenuli smo s područjem likovnosti. Iako je suradnja na početku bila zamišljena u vidu zajedničke likovno-kreativne radionice, zbog loše epidemiološke situacije od toga smo odustali, tako da su se aktivnosti odvijale u skladu sa svim propisanim mjerama, te smo radili odvojeno, u svojim “balončićima”. Cilj je bio upoznavanje i druženje djece našeg i susjednog vrtića u radnom, veselom i kreativnom ozračju, sa zadatkom izrade velike zajedničke slagalice, koja bi simbolizirala povezanost naših dvaju vrtića na temu autizma. Za temu likovne suradnje odabrali smo slagalicu u kojoj će biti objedinjeni vizualni simboli autizma: oblici puzzla, baloni i plava boja, a nazvali smo je “ZAJEDNO U PLAVOM”.

U radu smo koristili različite likovne tehnike, poštujući dječje afinitete i individualne sklonosti: crtali smo, slikali, rezali, trgali i gužvali papiriće, lijepili, otiskivali dlanove..., radili smo mnoštvo veselih motiva - cvijeće, srca, duge, leptire, ukrašavali smo plave balone obojanim puzzlima, napravili veliko sunce...

Djeca iz skupine “Lavići” (skupina djece s teškoćama u razvoju) iz DV Utrina, svoj dio velike slagalice vrijedno su radili uz pomoć svojih teta, prof. eduk. reh. Ivane Atalić, odgajateljice Maje Kelave i njegovateljice Stele Bosek. I naši klinci bili su vrlo kreativni i vrijedni i svoje zadatke uspješno su odradili na satovima likovne terapije, sa svojom likovnom terapeutkinjom Ljiljanom Horvatić, prof. lik. kulture.

Fotografije koje smo snimili u oba vrtića najbolje “govore” i pokazuju dio veselja  i stvaralačkog ozračja u kojem je nastao naš zajednički uradak, kojega smo na kraju spojili na panou u prostoru našeg vrtića. Dva “zagrljena djeteta”

koja u rukama drže mnoštvo plavih balona veselo će vam se smješiti slijedećih nekoliko tjedana.

S  nadom u skoro “novo (staro) normalno”, veselimo se budućim suradnjama, druženjima i zajedničkim aktivnostima. Bez zaštitnih maski.

Opširnije:ZAJEDNO U PLAVOM

IZLOŽBA HRVATSKOG ŠKOLSKOG MUZEJA „BERTUCHOVO SLIKOVNO CARSTVO“ U CENTRU ZA AUTIZAM

Korisnička ocjena:  / 1

Hrvatski školski muzej u Zagrebu u ožujku 2020. godine, tijekom potresa pretrpio je značajna oštećenje i do daljnjega je zatvoren za posjetitelje, no kako bi nastavio sa svojim radom i sačuvao svoju muzejsku građu krenuo je u realizaciju pokretnih izložbi koje gostuju diljem škola u Zagrebu, na taj način muzej dolazi učenicima.

Pokretna izložba 15.4.2021. postavljena je i u Centru za autizam, riječ je o izložbi „Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“ autorice Kristine Gverić, kustosice i muzejske pedagoginje. Izložbom i prigodnim katalogom autorica se vraća u 1901. godinu otkrivajući vezu između školskog atlasa učenika iz Rakovca, Bertucha i Hrvatskog školskog muzeja. Predstavljenu građu prikupljalo je napredno hrvatsko učiteljstvo krajem 19. stoljeća, a sam Bertuch je djeci „darovao“ Slikovnicu, prikazavaši poznate ali i posve nepoznate stvari, stvarajući tako enciklopediju slika iz kojih su generacije učile, stoga ga danas nazivamo „ocem slikovnice“. Bertuch je svojom Slikovnicom za djecu odgajao i obrazovao, evidentirao, determinirao i pospremao svijet oko sebe da bi ga sačuvao za buduće naraštaje.

Friedrich Justin Bertuch (1747. – 1822.) njemački je izdavač, pokrovitelj umjetnosti i poslovan čovjek koji je stvorio pravo slikovno carstvo, prvu dječju slikovnu enciklopediju  u 12 svezaka, na 1185 stranica i sa 6000 ilustracija, izdanu u oko 3000 primjeraka u svim važnim europskim središtima.

Čitatelju Slikovnice uvijek se na lijevoj strani nudi slikovni prikaz, a na desnoj činjenice o prikazanom, iz čega se da uočiti da je autorov osnovni pedagoški princip bio zornost, odnosno da je slika najvažnija u percepciji čitatelja. Ilustracije su morale biti lijepe, uredne i jednostavne da ne zbunjuju dječju maštu, a tekstovi sažeti i jasno koncipirani te prilagođeni djeci.

Prva dječja slikovna enciklopedija izlazila je kontinuirano od 1790. do 1830. godine, svaki mjesec u Bertuchovim novinama, ali izdavalo se i u cjelovitim svescima „Svijet je sažet“ i tako postao dostupan pedagozima, roditeljima i djeci , no u to vrijeme veliki problem je činila činjenica da u Njemačkoj nije postojao zakon o autorskim pravima te je svatko mogao tiskati što želi protiv čega se sam autor borio.

Bertuchova Slikovnica za djecu podijeljena je u dvanaest svezaka kroz koje se proteže ukupno četrnaest tematskih cjelina; četveronožne zvijeri, ptice, ribe, kukci, biljke, ljudi i nošnje, gmazovi, mekušci, koralji, vodozemci, menerali, arhitektura, starine, razni predmeti, pojave i bića.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu čuva se bečko izdanje s početka 19.stoljeća, sedamnaest svezaka toga djela, koja sadrže cjelovite opise za prvih osam svezaka te polovicu devetoga sveska.

Porijeklo građe u Hrvatskom školskom muzeju potječe od učitelja i upravitelja Niže pučke učione u Rakovcu, koji je je imao potrebu za čuvanjem baštine te ju davne 1901. poklonio Muzeju.

Od iznimne je važnosti suradnja Centra za autizam i Hrvatskog školskog muzeja, koji ujedno ove godine slavi i 120. godina postojanja, a ova izložba zanimljive građe ima za cilj upoznati učenike i učitelje s vrijednim ostvarenjem jednog zanimljivog entuzijasta i europskog intelektualca koji je živio na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Slikovnica je ta koja vodi i otkriva djetetu taj svijet, te tako postiže osnovnu svrhu, a to je učenje.

U narednih četiri tjedna, koliko je planirano gostovanje izložbe u Centru za autizam učenicima i učiteljima otvaraju se brojne mogućnosti novih načina učenja, implementiranja informacija i spoznaja u brojnim aktivnostima, na zabavan i razigran način.

Opširnije:IZLOŽBA HRVATSKOG ŠKOLSKOG MUZEJA „BERTUCHOVO SLIKOVNO CARSTVO“ U CENTRU ZA AUTIZAM

ŠARENE SLAGALICE PRIJATELJSTVA 2021. GODINE

Korisnička ocjena:  / 1

Suradnja Centra za autizam i Hrvatskog školskog muzeja započela je 2016. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu, kreativnom radionicom „Šarene slagalice prijateljstva“. 

Kreativna radionica osmišljena je s ciljem poticanja na suradnju i zajedništvo, te uključivanje učenika s poremećajem iz spektra autizma u lokalnu zajednicu, kao i osvještavanje šire javnosti na postojanje djece i osoba s autizmom, na njihove sklonosti, interese i mogućnosti. Aktivnosti radionice svake godine imaju zajedničku poveznicu, a to je motiv slagalice, odnosno puzzle, kao prepoznatljiv simbol autizma.

„Šarene slagalice prijateljstva“ realizirane su i ove godine pod vodstvom pedagoginje iz Hrvatskog školskog muzeja Ivane Dumbović Žužić, ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan i učiteljica Katarine Crnoja i Ksenije Sambol. Ovu godinu radionica je bila povezana uz izložbu „Bertuchovo  slikovno carstvo“, realizirana je putem Zoom aplikacije a marljivi učenici iz Centra za autizam bojali su motive biljaka i životinja te na kraju izradili zajedničku sliku na slikarskom platnu  i nazvali ju  „Stablo prijateljstva“.

Ovo  je šesta godina  suradnje Centra za autizam i Hrvatskog školskog muzeja i tom prigodom osmišljen je prigodan letak, kao i  poklon za djelatnike  muzeja; školske pločice za pisanje tzv. tablice, na kojima  se nalaze fotografije i zapisi prijašnjih kreativnih radionica „Šarene slagalice prijateljstva“.

Stvaranje ugodnog prijateljskog ozračja, međusobno pomaganje i poticanje, stjecanje novih znanja i iskustava ono je što treba njegovati i dalje, veseliti se svakoj novoj slagalici u šerenom mozaiku ove hvale vrijedne suradnje.

Opširnije:ŠARENE SLAGALICE PRIJATELJSTVA 2021. GODINE

„Od početka zajedno“

Korisnička ocjena:  / 1

Sastavnica ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu bio je, kao i već niz godina prije, stručni skup organiziran od Agencije za odgoj i obrazovanje i Centra za autizam. Ove je godine stručni skup imao karakter državnog i održan je na daljinu 9. travnja 2021., preko aplikacije Microsoft Teams zbog opće poznatih epidemioloških okolnosti.

Državni stručni skup pripremala je i vodila viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mara Capar. Pozdravnu riječ mnogobrojnim sudionicima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, od samog početka uključena u pripremu i provedbu stručnih skupova „Od početka zajedno“. Sudionicima se obratila i dr.sc. Dubravka Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuvši značenje ove teme u školovanju djece s autizmom. Glavni nositelji stručnih tema bili su stručnjaci iz Centra za autizam koji su sa sudionicima dijelili svoja znanja i dugogodišnja praktična iskustva. Uvodno predavanje održala je sama savjetnica želeći istaknuti važnost prijelaza u životu djece s teškoćama i djece s autizmom. Profesorica s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, dr.sc. Jasmina Stošić govorila je o pubertetu kako bi istaknula da i ovoj temi, koju ocjenjuje zanemarenom, moramo posvetiti dužnu pažnju.

Predavačice, stručne djelatnice iz Centra za autizam, mentorice i savjetnice i one koje će to tek postati, obradile su područja ključna za razumijevanje poremećaja iz spektra autizma i kvalitetno podučavanje djece s autizmom: stručna suradnica – logopedinja Radmila Amanović komunikaciju i njene osobitosti, mr. Ljiljana Umičević metode i pristupe u podučavanju učenika s autizmom, edukacijska rehabilitatorica Monika Jakobović socijalno uključivanje putem socijalnih priča. O nepoželjnim oblicima  ponašanja i strategijama nošenja s njima govorila je stručna suradnica - psihologinja Ivana Sladić Kljajić. Rehabilitacijski program senzorne integracije iscrpno je predstavila dr.sc. Dragana Mamić. Sam završetak začinio je primjer iz prakse, obrada književnoga djela Mate Lovraka pod nazivom „Naša priča iz vlaka“ koji su iznijele edukacijska rehabilitatorica Sandra Rožman i učiteljica likovne kulture Stanka Pinjuh. (Program državnog stručnog skupa u prilogu)

Zainteresirani sudionici dobili su pregled korisnih i primjenjivih znanja koja će nesumnjivo doprinijeti boljem razumijevanju autizma i poboljšati kvalitetu školovanja ovih učenika, bilo onog u posebnim uvjetima bilo inkluzivnog. Da rana dob i predškolski odgoj ne bi bili zanemareni, čuli smo detaljan prikaz rada DV Bajka od edukacijske rehabilitatorice Alemke Cindrić.

Interes za stručni skup i odaziv bili su veliki. Prijavilo se 200 sudionika, skupu se on line priključilo 176 sudionika različitih profila, od edukacijskih rehabilitatora, učitelja razredne nastave, nastavnika iz srednjih škola, ravnatelja. Povratne informacije o zadovoljstvu stručnim skupom više su nego dobre, sudionici su iskazali niz pohvala i visokih ocjena. Ozračje je bilo ugodno i pozitivno koliko nam to rad preko ekrana i na daljinu omogućuje i dopušta.

OŠ Ružičnjak omogućila je organizatorima boravak u svome prostoru i dala na korištenje računala i svoju internetske veze. Dvije djelatnice, nastavnice Tihana Golubić i Deni Boban, bile su nazočne kao podrška. Na pomoći zahvaljujemo ravnateljici OŠ Ružičnjak, gospođi Aniti Vuković.

Državni skup „Od početka zajedno“ nesumnjivo je ispunio svoje ciljeve, to je prije svega pružanje podrške u primjerenijem i svrhovitijem podučavanju učenika s autizmom i poboljšanju inkluzivne prakse, posredno, to je i poboljšanje položaja učenika u zajednici. Svakako, navedeno utječe na jačanje uloge i značenja Mobilnog stručnog tima Centra za autizam.

Time naš program obilježavanja Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu u travnju, mjesecu svjesnosti o autizmu, dovodi do većeg prihvaćanja i uključenosti osoba s autizmom.

Nije li to najvažnije?

PROGRAM SKUPA

Opširnije:„Od početka zajedno“

SVJETSKI DAN SVIJESTI O AUTIZMU- SURADNJA CENTRA ZA AUTIZAM I HUMANA NOVE

Korisnička ocjena:  / 1

Započeo je mjesec travanj i posebno važan dan; 2.travanj, Svjetski dan svijesti o autizmu. Tim povodom započela je još jedna zanimljiva suradnja; Centra za autizam i Socijalne zadruge Humana Nova iz Zagreba,a ujedno i prva aktivnost programa obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu, koji se obilježava već četrnaestu godinu.

Socijalna Zadruga Humana Nova u Zagrebu je društveno odgovorno poduzeće koje zapošljava većinom osobe s invaliditetom i marginalizirane osobe, s ciljem pružanja prilike da svatko ima jednaka prava pri zapošljavanju.

U Zagrebu, na adresi Avenija Dubrava 27, nalazi se second hand prodavaonica koja funkcionira na principu donacija građana, direktno u prodavaonicu ili u spremnike diljem grada. Odjeća se pregledava i sortira, očuvani odjevni predmeti prodaju se  po simboličnim cijenama, a ostali odlaze na daljnju prenamjenu.

Ravnateljica Centra za autizam, Žarka Klopotan s velikim veseljem prihvatila je poziv na suradnju, nakon što ju je kontaktirala gospođica Iva Agatić, voditeljica društvenih mreža i osoba zadužena za ostvarivanje suradnje, volonterka u Humani Nova.

Tim povodom, učiteljice iz Centra za autizam Katarina Crnoja i Ksenija Sambol ukrasile su izlog prodavaonice Humana Nove radovima učenika Učeničke zadruge „Grana“. Izlog je ukrašen plavim cvjetovima s puzzlom u sredini, kao simbolom autizma, te radovima keramičarske i tkalačke sekcije, likovno-kreativne i krojačke sekcije Učeničke zadruge.

Zasigurno će pogled na izlog prodavaonice privući  prolaznike i izmamiti osmijeh na lica, a ujedno i potaknuti na razmišljanje da postoje osobe, tu u našoj blizini, kojima je potrebno neizmjerno razumijevanje, podrška i ljubav svih nas, pa stoga poštujmo ih i budimo uz njih!

Opširnije:SVJETSKI DAN SVIJESTI O AUTIZMU- SURADNJA CENTRA ZA AUTIZAM I HUMANA NOVE

PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO

Korisnička ocjena:  / 1

Projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Živjeti zdravo" utemeljen je na Nacionalnom programu koji je usmjeren na poboljšanju zdravlja populacije kroz implementaciju u lokalnoj zajednici informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem svih građana o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promicanje tjelesnog,spolnog i mentalnog zdravlja, te smanjenjem pobola od kroničnih nezaraznih bolesti. Projektom se nastojalo dati doprinos smanjenju negativnog učinka različitih čimbenika, te stvoriti okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i zdravog života. I naš centar sudjeluje u tom projektu aktivnim 10 minutnim vježbanjem učenika, defektologa i učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture oba programa.
U programu intelektualnih teškoća projekt se organizirao i proveo kroz predavanje o zdravoj prehrani, razgovor s učenicima 1.-8. razreda i svih odgojno-obrazovnih skupina, te zajedničkim vježbanjem prikazanih vježbi s plakata u školskoj sportskoj dvorani. Učenici, defektolozi, edukacijski rehabilitatori, voditeljica programa zajedno su vježbali sa svojim demonstratoricama i voditeljicama projekta učiteljicama tjelesne i zdravstvene kulture i kineziterapije Sandrom Jadrijević i Andrijanom Đumlan-Cetin.

Opširnije:PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO

Božićna priWEBba 2020

Korisnička ocjena:  / 0

U inat tmurnim i teškim oblacima neobičnog vremena u kojem živimo, naši su učenici pokazali da je božićna priredba, kreativno i nadasve primjereno nazvana priWEBba, itekako moguća... i da ne postoji tako mračan oblak koliko može biti sjajno naše sunce. I da ne postoji tako tmurno vrijeme, koliko šareno može biti naše srce što mu se odupire.

Video se može pogledati klikom na fotografiju.