Izlet Omanovac

Korisnička ocjena:  / 0

Dana 14.06.2022.u 8.30.sati učenici, roditelji stručni djelatnici CZA uputili su se na jednodnevni izlet u Planinarski dom Omanovac. Prijevoz je organizirala Udruga Sunce koji je omogućen gradskim kombijem NG. Pri dolasku nas je dočekalo ljubazno osoblje, a zatim smo se uputili u obilazak izletišta koji nudi raznolike sadržaje i prekrasni pogled. Nakon igre, šetnje počastili smo se slasnim ručkom i desertom muffini s borovnicama i malinama od mame Željke!

Sretni i veseli, pomalo umorni vratili smo se kući oko 15 sati.

Opširnije:Izlet Omanovac

„Naš kvart Poljanice“ u srijedu, 13.04.2022.

Korisnička ocjena:  / 0

https://www.centarzaautizam.hr/images/aktivnosti-autizam/2022/Poljanice/1649926038629%20copy.jpg

 „Inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve“ moto je ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana svjesnosti o Autizmu. Krilatica koju smo toliko puta čuli i koja nam je vodilja u radu i prije nego su Ujedinjeni narodi 2007. godine odlučili donijeti odluku o obilježavanju dana osoba s Autizmom. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa “svjesnosti” na “prihvaćanje” autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo. Davanje podrške osobama s autizmom i uključivanje u ravnopravan život zajednice bila je naša krilatica ove godine, naša inkluzija, ono naše s čime se budimo, radimo i odlazimo na počinak.
Dragi naši susjedi, prošle godine, godine izolacije zbog covid-19 epidemije, imali ste nas priliku upoznati samo preko plakata gdje smo se predstavili i u kratkim crtama napisali nešto o sebi. Ali da se podsjetimo. Mi smo jedna od stambenih jedinica Centra za autizam u Zagrebu.  Živimo u prekrasnom stanu na istoku Zagreba. Orijentacija stana je južna tako da nam cijeli dan sja sunce, imamo i balkon, a ispred balkona prekrasan park i igralište. U stanu nas je osmero, a stanova je stotinu. Nas osam, svatko na svoj način, sto stanova isto na svoj način. Pa hajdemo spojiti „različite načine“, hajdemo se upoznati, hajdemo se družiti. Ideja nam je bila zajedničko druženje s našim dragim susjedima u parku ispred zgrade u kojoj živimo. Odabrali smo srijedu.
U druženju  sa susjedima krenimo redom: Ujutro odlazak u trgovinu, kupnja svih potrebnih stvari koje svi volimo i kojima nitko ne može odoljeti: slatkiši, sokovi, čokolade, pereci... s time nikako ne možeš pogriješiti, to svi vole. Sretna okolnost nam je i to da nam se bliži blagdan Uskrsa, pa smo imali spremne pisanice i čestitke koje samo sami izradili i koje smo mogli pokloniti. Bilo je to isticanje naših snaga i naših jakih strana. U zajedništvu s učiteljima, kineziterapeutom, odgojiteljima bili smo u prilici pokazati što znamo, i nešto naše male susjede naučiti, da znamo svirati i pjevati pa se možemo zabaviti. Sve nam se idealno poklopilo da se predstavimo u najboljem izdanju. Tako je bilo. Veselje i sreća dovoljno je vidljiva na slikama. Bilo nam je lijepo, a osmijeh naših najmlađih susjeda govori sve.
Hvala vam puno u ime svih nas osam!

Opširnije:„Naš kvart Poljanice“ u srijedu, 13.04.2022.

Proljetna radionica sadnje sobnog bilja

Korisnička ocjena:  / 0

Kako je došlo proljeće i vrijeme za sijanje i sadnju, u Centru za autizam je prošli tjedan održana proljetna radionica sadnje sobnog bilja i sijanja sjemena. Na radionici su sudjelovali učenici starijih osnovnoškolskih skupina i edukacijski rehabilitatori.

Briga o bilju je jedan od načina poticanja učenika na povezivanje s prirodom, a radioničko iskustvo nam govori kako je ova aktivnost uvijek zanimljiva našim učenicima, koji vrlo spremno i motivirano sudjeluju. Sadeći biljku, stavljajući sjeme u zemlju, zalijevajući, promatrajući kako biljka raste, učenici iskustveno spoznaju kako se o prirodi treba brinuti i kako smo svi odgovorni za nju. Također, na konkretan i „opipljiv“ način učenici imaju priliku opažati, dodirivati, mirisati, komentirati. Aktivnost brige i njege sobnog i začinskog bilja pridonosi zajedništvu, unutarnjem zadovoljstvu i samopouzdanju učenika s PSA.

Opširnije:Proljetna radionica sadnje sobnog bilja 

Radionica "Pruži mi ruku"

Korisnička ocjena:  / 0

Radionica "Pruži mi ruku" održana 6.4.2022. u OŠ Mate Lovraka u 3. razredu. Na radionici su dudjelovali učenici Lora Slunjski, Filip Juć, Martin Antić i Maura Botica s učiteljicama Ninom Bisitkijević Tupek i Ivanom Armanda.

Učenici 3. razreda su uživali u radionici i znatiželjno su sudjelovali u upoznavanju svojih novih prijatelja. Naši učenici su se zabavili, istraživali te pomogli u izgradnji novog prijateljstva.

Putujemo ... Zagreb - Rijeka - Pula

Korisnička ocjena:  / 1

Naše putovanje nastavlja se  i u ovoj školskoj godini u okviru kurikularne aktivnosti “Idemo u Rijeku“. Na put je 03.ožujka 2022. godine krenulo četvero učenika osnovnoškolskog programa autizam: Andrija Blažević, Adam Cvrk, Anđela Hrstić i Borna Peršić, uz pratnju ravnateljice, učiteljica i vozača. Na odmorištu u Ravnoj gori kroz zrake zubatog sunca i snježnog pokrivača pod nogama, uzbuđeni i okrijepljeni putnici nastavljaju svoju avanturu prema Rijeci. Trsatski kaštel okupira pogled dok ulazite u Rijeku i zove, na kratku stanku. (Trsatski kaštel jedna je od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju). Obilazak zidina Trsatskog kaštela (gradine) pravi je raj za oči, a kroz oko teleskopa pruža se prekrasan pogled na cijelu Rijeku i Kvarnerski zaljev. Svaki obilazak grada Pule započinje i završava s najpoznatijom i najznačajnijom građevinom – Arenom.

Nakon kratkog odmora i finog ručka u Puli, umorna, ali radosna i ispunjena družina završava avanturu putujući prema Zagrebu.

Prenosimo djelić atmosfere uz nekoliko fotografija...

Opširnije:Putujemo ... Zagreb - Rijeka - Pula

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova