BERBA VRIJEDNIH OSNOVNOŠKOLACA

Korisnička ocjena:  / 0

U sklopu terenske, izvanučioničke nastave, predviđene kurikulumom, 1.10.2021. smo bili u berbi grožđa u Jazbini gdje se nalazi vinograd naših dugogodišnjih prijatelja s Agronomskog fakulteta. Planirano vrijeme berbe od 3 školska sata smo i uspješno realizirali.

Cilj nam je bio ponoviti već stečena znanja o obilježjima vinograda početkom jeseni, aktivno boraviti na svježem zraku i nabrati grožđa za zdravi desert poslije ručka ili zdravu popodnevnu užinu.

Do Jazbine nas je dovezao kombi. Prvo smo se prošetali brežuljcima pokraj vinograda, a tijekom šetnje smo se prisjetili što znamo o brežuljkastom kraju, promjenama u prirodi i vinogradu početkom jeseni. Prisjetili smo se i važnosti aktivnog boravka na svježem zraku, značenju istoga za naše zdravlje, o važnosti očuvanja prirode i okoliša.  Ubrzo smo došli do predivnog vinograda punog grožđa.  Podijelili smo pribor za branje (kašete i škare za rezanje) i rasporedili se u manje grupe. Svaka grupa je ušla u jedan red vinograda i počela brati. Kašete smo brzo napunili, a usput se i najeli tamnog, slatkog grožđa.

Nakon što je svaka grupica napunila svoju kašetu uslijedio je kratak odmor uz laganu užinu. U Centar smo se vratili kombijem umorni, ali sretni.

Prilažemo par fotografija…

Opširnije:BERBA VRIJEDNIH OSNOVNOŠKOLACA

Oproštajna proslava u Gradu mladih

Korisnička ocjena:  / 0

Učenici 14. OŠS zajedno s roditeljima i učiteljicama oprostili su se na poseban način od svoga prijatelja Samuela koji ove školske godine završava svoje obrazovanje u našoj školi.  Na veliko obostrano veselje proslavi se pridružila i bivša učenica iz skupine sa svojom majkom. U hladovini šume Grada mladih nije nedostajalo pjesme, plesa i smijeha kao ni različitih delicija  iz obližnjeg restorana. Na kraju puhanje u svjećice na torti za dvanaest godina provedenih u Centru za autizam. Pozdravili smo se sa Samuelom uz izmiješane emocije. Sreću, zbog završetka važnog razdoblja u životu svakog mladog čovjeka i iščekivanja što donosi budućnost ali i tuge što se rastajemo od divnog prijatelja koji nas je svakodnevno uveseljavao svojim pjevanjem, plesnim koreografijama i dobrim, motivirajućim i pozitivnim raspoloženjem. Ugodno druženje potrajalo je do kasnih poslijepodnevnih sati. Prenosimo vam djelić atmosfere da se sami uvjerite kako smo se proveli!

Video možete pogledati OVDJE

Opširnije:Oproštajna proslava u Gradu mladih

VRTNA ZABAVA ZA RASTANAK

Korisnička ocjena:  / 0

Svaki rastanak je težak pa tako i odlazak naših učenika iz škole nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja. Ove školske godine učenik Jurica Orlović napunio je 21 godinu te je došlo vrijeme za neke nove pobjede,  iskustva, novu sredinu i prijatelje. Napušta  15. odogojno obrazovnu skupinu i Osnovnoškolski program za učenike s autizmom i odlazi u „svijet odraslih“, velika je to i važna prekretnica za svakog našeg učenika.

Kako bi mu se zahvalili za nezaboravne zajedničke trenutke  i  primjereno se oprostili, odlučili smo organizirati vrtnu zabavu za rastanak.

Zbog trenutne epidemiološke situacije proslava je organizirana na otvorenom uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pa se tako još jednom pokazalo koliko nam je nezamjenjiv i koristan naš školski park kao idealno mjesto za aktivnosti i druženja.

Pripreme su trajale danima, pozivnice, papirnati ukrasi i natpisi izrađivani su u sklopu Učeničke zadruge „Grana“. Baloni, puhalice, dekoracije…i zabava je bila spremna. Jurica i njegovi  školski prijatelji uživali su u glazbi, mjehurićima od pjene, plesu, grickalicama, slatkišima i torti. Osmjeha, pozitivnih vibracija i pokoja suza učiteljica nije nedostajalo.  

Osim oproštajne zabave  naš zadatak je bio dobro pripremiti Juricu za prelazak iz jednog dijela odgojno – obrazovnog sustava u drugi,  što podrazumijeva izradu kvalitetne dokumentacije:

Osobno usmjereno planiranje - Izvješće o učeniku za prelazak u Program odraslih osoba s autizmom, komunikacijska putovnica, komunikacijska knjižica koju Jurica svakodnevno koristi u školi, samo su neki dokumenti potrebni za inicijalno upoznavanje Jurice i za što kvalitetniji prelazak iz programa u program.

I poklon za Juricu je pomno planiran i izrađen s puno emocija, naime, riječ je o školskom spomenaru. Spomenar je slikovni presjek Juričinog boravka u našoj skupini kao uspomena na dane provedene u školi. Tu je i torta od slatkiša koje naš Jura najviše voli, također izrađena u sklopu učeničke zadruge.

Kako slike govore više od riječi, prilažemo samo dio onoga što smo zabilježili!

Opširnije:VRTNA ZABAVA ZA RASTANAK

PROVEDBA PROJEKTA ČAROBNA ŠUMA

Korisnička ocjena:  / 1

U proljeće 2020. dobili smo obavijest koja nam je uljepšala dan - Zaklada ICF ukazala nam je povjerenje odabirom našeg projekta.

U svijetu se zahuktala pandemija Covid19 i malo poremetila naše planove i realizaciju, ali sklonost optimizmu nas je ipak dovela do očekivanih rezultata.

Obzirom na novonastale okolnosti i mjere koje smo poštivali ,odlaske u šumu s roditeljima počeli smo provoditi tek u ožujku 2021. Do tad smo već naš projekt obogatili materijalom koji smo kupili dobivenim sredstvima. Našao se tu jedan dron kojim smo zabilježili neka naša okupljanja , kao i materijal iz Dechatlona koji smo ciljano birali kako bi naši korisnici imali mogućnost odabira između više stvari koje pobuđuju i otkrivaju neke njihove nove interese ( štapovi za hodanje, pedometar, monokular, zviždaljka s kompasom, ruksaci, termosice, lopte, frizbi, deke za piknik, kišne kabanice raznih veličina, navlake za kišu za ruksake, šatorsko krilo, naglavne svjetiljke, džepne svjetiljke, komplete za prvu pomoć, voki toki).

 Također smo na roditeljskim sastancima prezentirali ideju projekta i nastojali motivirati roditelje da se uključe u zajedničke odlaske u Čarobnu šumu. Na sastancima stručnih timova dodatno smo informirali kolegice i kolege o mogućnostima sukladno epidemiološkim mjerama.

Pokazalo se da su ciljevi projekta i više nego realni te da se roditelji nakon druženja osjećaju ravopravnim partnerima s učiteljima, imaju važnost u donošenju zajedničkih odluka o provođenju vremena sa svojom djecom te u međusobnom druženju podižu samopouzdanje kroz razmjenu iskustava. Do izražaja je došla i roditeljska kreativnost u osmišljavanju zadataka i igri, a najveći poticaj koji smo mi kao učitelji dobili za dalje je bilo oduševljeno pitanje roditelja „Kad idemo opet?“

Kroz razgovor smo terapeutski djelovali jedni na druge i otkrivali kako povećati strpljenje i samodisciplinu. U ležernoj atmosferi prirode oslobađaju se osjetila i spremni smo primati doživljaje na puno čišći način, lakše se otvoriti i pričati o ponekad teškim temama na opuštajućem mjestu.

To je bila i nova situacija za naše učenike jer su istovremeno imali prisutnost i roditelja i učitelja te su do izražaja došle mnoge izazovne situacije u kojima se pokazuju kako se jedni i drugi nose s nepoželjnim ponašanjima učenika.

Čarobne šume održavale su se u blizini Centra , radi već spomenutih okolnosti vezanih za pandemiju, u Gradu mladih, u trajanju oko 2 sata. Bilo je zadovoljstvo vidjeti kako se druženju rado priključuju i braća naših korisnika kao i kućni ljubimci.

Nadamo se održanju ideje i tijekom idućih godina jer je odaziv bio zahvalan te smo svi izuzetno motivirani za daljnji napredak i razvoj u svim smjerovima.

Opširnije:PROVEDBA PROJEKTA ČAROBNA ŠUMA

OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE U ATLETICI – PULA 2021.

Korisnička ocjena:  / 1

22. i 23. travnja 2021. godine održano je virtualno natjecanje putem Zoom aplikacije (zbog epidemioloških mjera).

Natjecanje organizira Škola za odgoj i obrazovanje – Pula i Školsko sportsko društvo „Hobotnica“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske. Na natjecanju je nastupio naš učenik Andrija Blažević u dvije discipline – trčanje na 20 metara i skok u dalj s mjesta.

Na kvalifikacijama je bilo nešto treme, no u finalu je učenik sigurno i samouvjereno odradio svoje discipline te u finalu poboljšao kvalifikacijski rezultat. Osvojio je

1. mjesto u trčanju na 20 metara

2. mjesto - skok u dalj s mjesta

Učeniku Andriji Blaževiću čestitamo na rezultatima.

Opširnije:OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE U ATLETICI – PULA 2021.

GDJE SMO

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova