U POKRETU

Korisnička ocjena:  / 0

S ciljem osobnog razvoja i učenja socijalnih i jednostavnih motoričkih vještina svako jutro započinjemo okupljanjem u boravku.

Ulazak u novi radni dan nastojimo učiniti što manje stresnim. Ponekad pada kiša, ponekad su jutra sunčana i vedra, a naša okupljanja su sve brojnija. Od promatrača i znatiželjnika stvaramo grupu vježbača koji jedva čekaju 9 sati da započnu aktivnost.

Uz vizualnu podršku i glazbu budimo osjećaj ugodne opuštenosti tijela, oslobađamo se napetosti i stresa te razvijamo toleranciju, razumijevanje i strpljenje.

Opširnije:U POKRETU

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE-KESTENIJADA

Korisnička ocjena:  / 0

Cilj aktivnosti je upoznati učenike s jesenskim plodovima. Prepoznati i imenovati plodove te se upoznati s različitostima boja, okusa i mirisa. Namjena je razvijanje svijesti o zdravoj prehrani. Odlaskom u park skupili smo lišće,posjetili gradsku tržnicu te donacijom plodova jeseni te voća koje su donijeli roditelji učenika postavili smo "SLATKI STOL" u učionici. Osmislili smo kreativni kutak u kojemu su učenici sudjelovali u izradi "jesenskog šeširića" te na zadovoljstvo svih nas prionuli na kušanje slatkih i mirisnih plodova.

Opširnije:DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE-KESTENIJADA

U berbi grožđa

Korisnička ocjena:  / 0

Ponavljajući na nastavi o bogatstvu plodova i boja jeseni s veseljem smo se pripremali za berbu grožđa u vinogradu našeg domaćina - Agronomskog fakulteta u Jazbini. Već kao iskusni berači-vinogradari, spretno smo se rasporedili po redovima vinograda, brali grožđe, nosili pune kašete, pomagajući jedni drugima ali se i dobro zabavljajući. Predahnuli smo u hladovini uz omiljene sendviče nakon kojih smo se sladili raskošnim bobicama koje smo sami ubrali. Kakvog li zadovoljstva! Društvo nam je za vrijeme odmora radila miroljubiva Nera koja je radosno prihvaćala igru s nama. Učenici, iako iscrpljeni aktivnim boravkom u prirodi, vidljivo zadovoljni i ponosni na svoj rad krenuli su u školu noseći svojim prijateljima slatke plodove za poslijepodnevnu užinu.

Opširnije:U berbi grožđa

Kako izgleda glazba?

Korisnička ocjena:  / 0

Izložba radova učenika Centra za autizam

Knjižnica Vladimira Nazora, u sklopu projekta „Knjižnica širom otvorenih vrata“, predstavlja dječje stvaralaštvo u Centru za autizam, na temu „Kako izgleda glazba“. Likovni radovi učenika CZA u dobi od 7.-21.godine prikazuju razna glazbala koja su učenici sami odabirali i čije su zvukove pomno osluškivali za vrijeme rada. Radovi su nastali na nastavi Likovne kulture i za vrijeme Likovne terapije, pod mentorstvom Stanke Pinjuh, mag.educ.art. Učenici su, kroz zadatak, tražili načine naglašavanja kontrasta instrumenta i glazbe, odnosno zvuka, koji instrument proizvodi. Ta je razlika materije- glazbala i osjećaja- zvuka dodatno naglašena kromatsko akromatskim kontrastom, kontrastom tehnika (tuš i akvarel) ali i samim kontrastom boja, odnosno upotrebom komplementarnih boja u prikazu glazbe svakog instrumenta. Osim što su učenici imali prilike vizualno istraživati instrumente koristeći fotografije, video i 3D animacije, pojedine instrumente su učenici imali prilike doista i svirati, kako bi se sam doživljaj pojačao. Upravo je takvo iskustveno učenje, te učenje putem jasno biranih vizualnih predložaka, ključno za uspješno učenje i primjenu naučenog kod učenika s intelektualnim teškoćama i poremećajem iz spektra autizma.

Izložbu možete pogledati do 17.10.2022.

Opširnije:Kako izgleda glazba?

Vlak u snijegu na +35

Korisnička ocjena:  / 0


Na ljetni dan poput ovog, jedino što nam preostaje je evocirati uspomene Lovrakovih romana. Istina, ljetnom danu daleko bolje priliči družbin mlin, no osjetiti, makar i u mašti, ledeni, vjetrom nošen snijeg kako nam se lijepi za osmjesima krašena lica, osvježi čak i ovaj vrući dan. U Velikom Grđevcu, nedaleko Bjelovara, u kotlini koju krasi nevjerojatno zeleno bogatstvo, rodio se omiljeni dječji književnik Mato Lovrak. Obzirom na prirodnu raskoš njegova rodnog kraja, ne čudi da su njegove priče obilovale mirisima i bojama ruralnog kraja koje su naprosto izvirale iz stranica knjiga. Upravo zbog tih prirodnih ljepota Lovrakovog Centra, naši su učenici, autori „Naše priče iz vlaka“ i njihovi prijatelji iz 14.ooošs, ovoga vrućeg ponedjeljka posjetili to mjesto. Šetnja šumom, igre na livadi, odmaranje uz jezero, i neizostavni ručak i sladoled, našim je vrijednim učenicima poslužilo kao motivacija za danji rad i inspiracija za neke nove projekte koji nas očekuju već s dolaskom jeseni.

Opširnije:Vlak u snijegu na +35