Programsko prvenstvo u graničaru

Prvenstvo programa intelektualnih teškoća u graničaru za učenike 2.-8. razreda i učenike odgojno-obrazovnih skupina VI-XI održano je dana 31.5.20210. na školskom sportskom igralištu centra. Uz poštivanje epidemioloških mjera odigrane su dvije utakmice graničara. Natjecale su se ekipe Malih zelenih i Bananko. Pobijedila je ekipa Malih zelenih 2:1. Svaku ekupu je činilo osam učenika i jedna rezerva. Sudac natjecanja je bila Andrijana Đumlan-Cetin, prof. TZK, a zapisničar Sandra Jadrijević, prof. TZK. Natjecanje je započelo u 10 sati, a završilo u 11 sati. Velika vrućina pratila nas je cijelo vrijeme. Učenici su osvojili zlatne i srebrne medalje. Sportsko druženje završili smo hladnim osvježenjem iz školske kuhinje.

 

Opširnije:Programsko prvenstvo u graničaru

Slikarske teksture u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Na drugom katu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti kriju se mnoga umjetnička ostvarenja značajnih hrvatskih likovnih umjetnika. Jednog sunčanog četvrtka su se na tom istom, šarenom drugom katu, našli i naši školski likovnjaci koji su sa velikim entuzijazmom i žarom stvarali inspirirani Vekićem, Penavušom, Dimitrijevićem, Bourekom i mnogim drugim umjetnicima novog cjelovitog kronološkog postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti od 19.st do danas.

Učenici kombiniranog razrednog odjela 6.-7.-8.razreda istraživali su različite slikarske teksture slikajući temperama. U jednom trenu su sakrivali poteze kista, dok su ga u drugom trenu naglašavali. Na glatke, zaglađene površine su dodavali teksturalne namaze guste tempere. Osim igre sa teksturama i bojama, novost im je bila slikati na podu, na foliji koja svakim pomakom proizvede zvuk, pucketa. Njihov je likovni rad na taj način dobio i novu dimenziju

Izuzetno ponosni na svoj rad, učenici jedva čekaju nova-stara, stabilnija vremena, kada će posjet muzeju ponovno postati draga rutina.

Opširnije:Slikarske teksture u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO

Projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Živjeti zdravo" utemeljen je na Nacionalnom programu koji je usmjeren na poboljšanju zdravlja populacije kroz implementaciju u lokalnoj zajednici informiranjem, edukacijom i senzibiliziranjem svih građana o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promicanje tjelesnog,spolnog i mentalnog zdravlja, te smanjenjem pobola od kroničnih nezaraznih bolesti. Projektom se nastojalo dati doprinos smanjenju negativnog učinka različitih čimbenika, te stvoriti okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i zdravog života. I naš centar sudjeluje u tom projektu aktivnim 10 minutnim vježbanjem učenika, defektologa i učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture oba programa.
U programu intelektualnih teškoća projekt se organizirao i proveo kroz predavanje o zdravoj prehrani, razgovor s učenicima 1.-8. razreda i svih odgojno-obrazovnih skupina, te zajedničkim vježbanjem prikazanih vježbi s plakata u školskoj sportskoj dvorani. Učenici, defektolozi, edukacijski rehabilitatori, voditeljica programa zajedno su vježbali sa svojim demonstratoricama i voditeljicama projekta učiteljicama tjelesne i zdravstvene kulture i kineziterapije Sandrom Jadrijević i Andrijanom Đumlan-Cetin.

Opširnije:PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO