Izlet u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

U utorak 25. travnja 2023. bili smo na tradicionalnom hodočašću Odjela Intelektualnih teškoća Centra za autizam u svetište u Mariju Bistricu kako je i predviđeno Školskim kurikulumom.
Veliki odaziv učenika i njihova radost bila je očekivana jer oni vole izlete i zajedništvo, a dočekalo nas je i vedro vrijeme. O sveukupnoj organizaciji ovog putovanja brigu je vodio vjeroučitelj Nenad Palić. U osunčanoj Mariji Bistrici  sudjelovali smo na svetoj misi, na pobožnosti križnog puta i uživali u lijepoj prirodi zagorskih brda.
Vratili smo se u Zagreb sretni, zadovoljni i puni pozitivnih dojmova.

Opširnije:Izlet u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke 

PROJEKT "VRTIM ZDRAVI FILM" 2022/23.

Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom Nestlé for healthier Kids Global Programme, kojem je cilj educirati što više djece školske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, u svrhe stjecanja pravilnih životnih navika. Vrtim Zdravi Film educira učenike sedmih razreda kako bi poruke usvojili tijekom životne faze u kojoj formiraju svoje stavove i ponašanja te im pomažemo da usvoje zdrave navike koje će biti dio njihovih života i u kasnijoj dobi. 176 škola sudjeluje u ovom projektu. Projekt su odobrili Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo zdravstva te Agencija za odgoj i obrazovanje.


GLAVNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • edukacija učenika o pravilnim prehrambenim navikama
 • poticanje učenika na pojačanu tjelesnu aktivnost.

 

SEKUNDARNI CILJEVI PROJEKTA SU:

 • unaprjeđenje znanja učenika o uravnoteženoj prehrani te važnosti redovnog provođenja tjelesne aktivnosti.
 • senzibilizacija učenika za uključivanje u redovite sportske aktivnosti. 
 • poticanje okoline (roditelja, učenika i učitelja). 

 

CILJANE SKUPINE:

 • učenici od 13 ili 14 godina (7.  razred) učenike će se educirati o pravilnim prehrambenim navikama i poticati na redovito bavljenje tjelesnim aktivnostima.
 • učenici od 12 ili 13 godina (6. razred) uvodno će se informirati o Projektu VZF s ključnim porukama
 • učenici od 11 godina (5. razred) uključuju se opcionalno u Projekt VZF
 • roditelji - okolina Roditelji odnosno obitelj donose odluke o kupovini, vrsti te načinu pripremanja hrane. 


Pet zdravih preporuka važno je implementirati u obiteljsko okruženje u svrhu očuvanja zdravlja. Škola i obitelj najviše utječu na navike i ponašanje učenika.

Za provođenje Projekta učenike treba upoznati s četiri modula:

 1. osnovne smjernice pravilne prehrane
 2. planiranje prehrane
 3. kako poboljšati prehrambene navike
 4. moje tijelo i hrana.

Najbolja škola koja će poslati najbolji završni Izvještaj o provedbi projekta uz popratne materijale provedbe projekta. 

U ovaj projekt su uključeni učenici programa intelektualnih teškoća od 5. do 8. razreda,  koji imaju suglasnost roditelja o sudjelovanju. Učenici su slušali i gledali edukativne sadržaje na pametnoj ploči, razgovarali o pravilnoj prehrani i pisali i crtali sadržaje, izrađivali plakate uz pomoć svojih razrednika: Tanje Biloglav, prof. def., Marine Andričić, prof. def., Ksenije Bračić. dipl. def., Spomenke Kolak, mag. eduk. reh.. Projekt su provele Janja Lovrić, dipl. def. evaluacija i Andrijana Đumlan, mag. cin. prezentacija modula i vježbanje.

Opširnije:PROJEKT "VRTIM ZDRAVI FILM" 2022/23. 

Projekt "Zubić" u Centru za autizam

U srijedu, 15.ožujka 2023. u Centar za autizam, Odjel intelektualnih teškoća i autizma posjetile su  studentice Stomatološkog fakulteta u sklopu projekta "Zubić", s ciljem poučavanja o važnosti higijene i zdravlja zuba u okviru preventivnih programa.

Lijepo smo se družili, učenici su aktivno i rado sudjelovali. Uvodno su pogledali prezentaciju i film o Gricu i Grecu na interaktivnoj ploči i računalu. Zatim su četkali zube na velikoj maketi i bojali radne listiće, sve kroz igru i druženje. Uslijedila je i nagrada svakom učeniku, diploma i mala pasta za zube. Sudjelovanjem smo se podsjetili o važnosti higijene i zdravlja zuba i naučili novo! 

Evo i slika druženja s našim gošćama, kojima zahvaljujemo što su se i ove godine odazvale našem pozivu!

Opširnije:Projekt "Zubić" u Centru za autizam

Izlet u Karlovac

U ponedjeljak, 24. listopada 2022. krenuli smo u grad na četiri rijeke-Karlovac, na prvi od planiranih izleta za učenike Odjela intelektualnih teškoća u školskoj godini 2022./23., predviđenim Školskim kurikulumom. Naše prvo odredište bila je crkva sv. Josipa, zaštitnika grada Karlovca, ali i naše domovine. Blagdan svetog Josipa slavi se svake godine 19. ožujka. Župna crkva ujedno je i Nacionalno svetišta svetog Josipa smješteno u dijelu grada zvanom Dubovac.
U svetištu nas je dočekao i udijelio nam blagoslov župnik Antun Sente. Župnik nas je upoznao s poviješću svetišta, te je posvjedočio o sve brojnijoj pobožnosti svetom Josipu i mnogim uslišanim molitvama na njegov nagovor. U crkvi smo župniku darovali prigodne poklone koji su rad Učeničke zadruge “Grana”.
Kakav bi to izlet bio bez sendviča, grickalica, sokova i drugih zanimljivosti iz naših ruksaka, u kojima smo uživali smjestivši se u veliku dvoranu u prostorima svetišta. U dvorani smo pogledali i likovnu izložbu Hrvatski sveci i blaženici.
Zahvalivši se svećeniku Antunu na srdačnom gostoprimstvu krenuli smo prema Aquatika slatkovodnom akvariju, također u Karlovcu.
U Aquatici su učenici i učitelji bili oduševljeni viđenim, velikim bogatstvom slatkovodnog životinjskog i biljnog svijeta pokazanog u akvarijima. Gibanja velikih i malih riba pratili smo znatiželjnim pogledima, a veličinom ponekih riba smo bili iznenađeni.
Ispred Aquatike osobno nas je pozdravila gospođa Margarita Markušić Kulaš, ravnateljica. Od srca joj zahvaljujemo na mogućnosti povlaštenog ulaska u prostore akvarija. Tom prilikom smo joj uručili na dar rad učenika naše Učeničke zadruge “Grana”. Posjetivši Aquatiku, nastavili smo se družiti i uživati u šetnici koja se nalazi uz rijeku Koranu. Na dolasku i povratku autobus je bio ispunjen dobrim raspoloženjem, smijehom i pjesmom.
Zahvaljivali smo i svetom Josipu na predivnom danu provedenom zajedno.

Opširnije:Izlet u Karlovac

9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske 08. i 09. Listopada 2022, Zagreb

9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske održale su se na Policijskoj akademiji "Josip Jović", aveniji Gojka Šuška. Organizator natjecanja bila je Specijalna olimpijada Hrvatske i Policijska akademija  partner u organizaciji ovog najvažnijeg sportskog događaja za sportaše.
Uoči samog natjecanja upaljena je baklja koja simbolizira olimpijski plamen koji su učenici Policijske škole sa sportašicom predali predsjedniku Specijalne olimpijade Hrvatske gospodinu Denisu Sušcu. Načelnik Policijske akademije gospodin Josip Ćelić pozdravio je sve sudionike. Zahvalio je i čestitao sportašima, trenerima i roditeljima na trudu i uspjesima koje postižu u promicanju svijesti o mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama i potrebi njihove inkluzije. Zaželio je svima puno sportskog uspjeha, sreće i dobru zabavu tijekom natjecanja. Suradnjom sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske Ministarstvo unutarnjih poslova promiče svijest o potrebi uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu i njihovog prihvaćanja kao ravnopravnih članova društva. Partnerstvo sportaša Specijalne olimpijade i policijskih službenika te polaznika i učenika Policijske škole potiče afirmaciju osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport, ističe njihove mogućnosti i snagu volje i stvara nova prijateljstva. Kod budućih policijskih službenika, polaznika Policijske škole razvija empatiju i socijalnu osjetljivost prema najranjivijim društvenim skupinama, tolerancija i prihvaćanje različitosti.

Naši natjecatelji predstavljali su ŠSD „Krug“ u pikadu, združenom pikadu, te atletici. U vedrom sportskom duhu i podržavajućoj atmosferi ekipa ŠSD „Krug“ s trenericama Andrijanom Đumlan, prof. kineziologije i Sandrom Jadrijević, prof. kineziologije osvojili su zapažene medalje i diplome:

Opširnije:9. Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske   08. i 09. Listopada 2022, Zagreb

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica