Donacija za školsku sportsku dvoranu i završna podjela medalja sportašima ŠSD krug

Školsko sportsko društvo "Krug" je dana 13.6.2023. održalo završnu podjelu medalja za učenike sportaše oba programa: Autizma i Intelektualnih teškoća. Medalje su dobili sportaši koji su bili uspješni u tekućoj školskoj godini za Program Autizma i oni iz Programa Intelektualnih teškoća koji su sudjelovali u natjecanju u savladavanju poligona, te u graničaru. Naše sportaše s teškoćama su tijekom školske godine pripremale učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture, učiteljice savjetnice oba programa Velida Salihović, prof. i Andrijana Đumlan,prof.. Također je Centar za autizam dobio donaciju kojom su promijenjena vrata na spremištu za sportske predmete i sprave, kojom je omogućena bolja sigurnost u samoj dvorani i lakše korištenje predmeta za učenike koji imaju teškoće. Donaciju su osigurale supruge vojnih atašea u Republici Hrvatskoj. Donaciju je primila i na njoj zahvalIla ravnateljica centra Žarka Klopotan, dipl.def..

Opširnije:Donacija za školsku sportsku dvoranu i završna podjela medalja sportašima ŠSD krug

Završno programsko natjecanje u graničaru

Završno programsko natjecanje u graničaru održano je 12.6.2023. u školskoj sportskoj dvorani. Nastupili su učenici četvrtog do osmog razreda Programa intelektualnih teškoća. Njih šesnaest uz pomoć svojih razrednih edukacijskih rehabilitatora natjecalo se po najjednostavnijim pravilima graničara.Izmijenjali su se graničari i igrači, učenici i njihovi učitelji. Odigrane su tri utakmice i sve su bile jednako zanimljive. Bravo za učenike i njihove učitelje koji su se i sami uključili u igru i time pridonijeli da igra i samo natjecanje bude dinamičnije i zanimljivije za sve. Svi oni ostali prisutni,koji nisu igrali, navijali su vrlo strastveno. Bilo je zanimljivo do samog kraja. Natjecanje je organizirala,vodila i također sudjelovala učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Andrijana Đumlan.

Hvala svima na promicanju fair playa i dobroj atmosferi.

Putovanje s Ivanom Brlić Mažuranić

„Ako ne volite čitati, niste pronašli pravu knjigu!“ (J.K.Rowling)

Vođeni gornjim citatom pokušali smo približiti knjigu učenicima programa za osobe s intelektualnim teškoćama. U projektu su redovno sudjelovali učenici razrednih odjeljenja, a kada se pružila prilika priključili su nam se i učenici odgojno obrazovnih skupina. Nositelj projekta je Tanja Biloglav, a redovno su u radionicama bile uključene i učiteljice Marina Andričić, Ksenija Bračić i Spomenka Kolak.

U periodu od listopada 2022. do ožujka 2023. , svaki drugi četvrtak u mjesecu smo proveli u zajedničkim radionicama na kojima smo upoznavali književna djela naše velike spisateljice Ivane Brlić Mažuranić (1874.-1938.).

Odabrali smo slijedeće naslove: Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Šuma Striborova.

Glavni cilj projekta je bio približiti učenicima čitanje te ga predstaviti kao lijepi vid razonode, jer u ovo naše kompjutersko vrijeme, čitanje sve više gubi bitku sa raznim igiricama. Sekundarni cilj projekta je poboljšati čitanje kod učenika, omogućiti im da se oslobode čitati pred drugima te da o pročitanom znaju ponešto i ispričati.

Projekt smo započeli radionicom u kojoj smo razgovarali o čitanju, piscima, što oni rade, o bajkama i tko su sve likovi u bajkama te smo na kraju i prelistali slikovnice koje smo odabrali za projekt. Na slijedećoj radionici smo počeli sa čitanjem slikovnice Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Uvodni dio su čitale učiteljice, a potom su se nizali učenici. Bilo je tu svega-smijeha, srama, ljutnje, pretihog čitanja, nerazumljivog čitanja, ali ipak smo na kraju zaključili da nam je bilo lijepo čitati. Na kraju radionice su učenici nacrtali likove onako kako su ih oni zamislili slušajući priču. Već na ovoj radionici smo shvatili da koliko god već slikovnica bila skraćena, ipak je preopširna za naše učenike, te smo za slijedeće dvije radionice pripremili još više skraćenu verziju priče što se pokazalo kao pun pogodak.

Nakon što smo pročitali priču, konačno je došao njihov medij na red- crtani film. Gotovo nitko od učenika nije gledao ranije film tako da im je svima bio doista jako zanimljiv i lagan za pratiti, jer su ipak memorirali veći dio radnje.

Nakon zimskih praznika smo krenuli sa čitanjem Šume Striborova. Tu smo već bili nešto iskusniji , tako da smo odmah krenuli sa potpuno prilagođenim tekstom te smo u dvije radionice pročitali i analizirali priču. U trećoj radionici vezanoj za ovu priču smo pogledali crtani film i zasluženo se počastili.

Kao što uvodni citat kaže da ako ne volimo čitati, još uvijek nismo pronašli pravu knjigu, nadamo se da je projekt barem malo skratio taj put u potrazi za pravom knjigom.

Opširnije:Putovanje s Ivanom Brlić Mažuranić

Državno prvenstvo u malom nogometu za osobe s intelektualnim teškoćama

Državno prvenstvo u malom nogometu za osobe s intelektualnim teškoćama organizira se svake godine pod pokroviteljstvom Specijalne Olimpijade Hrvatske. Tako se obilježava  Europski nogometni tjedan Specijalne Olimpijade 2023. U istom tjednu se održavaju i  turniri u cijeloj Europi za osobe s intelektualnim teškoćama i tako se promovira i potiče briga o njima. Turnir se održavao u gradskoj sportskoj dvorani Zaprešića, a sudjelovalo je šesnaest ekipa centara za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju i udruga za osobe s intelektualnim teškoćama.
Ekipu Programa intelektualnih teškoća Centra za autizam činili su učenici 5.-8. razreda i najstarije odgojno-obrazovne skupine. Odigrali su dvije utakmice u zadnjoj grupi s Centrom Stančić i udrugom Nada. Rezultati prve utakmice 5.0, a druge 9.0 za njih. U ukupnom poretku ekipa je osvojila 3 mjestu u grupi. Trenerica ekipe je bila Andrijana Đumlan. prof. TZK.
Sport je druženje,stvaranje novih prijateljstava i na kraju igra. Bilo je lijepo.

Opširnije:Državno prvenstvo u malom nogometu za osobe s intelektualnim teškoćama

Združena odbojka s Policijskom Akademijom "Josip Jović"

U utorak 16. svibnja održana je prijateljska utakmica združene odbojke u kojoj su u mješovitim ekipama nastupili polaznici i polaznice, te učenice i učenici Policijske škole i učenici Programa intelektualnih teškoća Centra za autizam. Naša suradnja kroz projekt združene odbojke traje već dugi niz godina. Prijateljsku utakmicu otvorila je voditeljica programa Janja Lovrić. Izrazila je zadovoljstvo što smo se nakon pandemije ponovno našli na našem sportskom događanju. Nositeljice ove aktivnosti su bile policijska savjetnica Maja Krajcar, nastavnica stručnih predmeta u Policijskoj školi i Andrijana Đumlan, magistra cin.  iz Centra za autizam. Nastupile su ekipe Žutih i Zelenih. Rezultat natjecanja je bio 2-1 za ekipu Žutih. Važnije od svega je bilo druženje, sportski duh i fair play ponašanje na samoj utakmici. Na samom kraju druženja u razgovaralo se o iskustvima rada s djecom s teškoćama. Budući policijski službenici zaključili su da je za uspješnu komunikaciju važno pokazati poštovanje i ravnopravan odnos. To gradi odnos povjerenja koji je temelj za uspješan pristup osobi s intelektualnim teškoćama.

Opširnije:Združena odbojka s Policijskom Akademijom "Josip Jović"