2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog Erasmus+ projekta The A Class u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 0

 

 

09. i 10.11. 2022. U Centru za autizam održan je 2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog Erasmus+ projekta The A Class u živo.

Naš projekt se bliži kraju te smo se prvi dan bazirali na finaliziranje intelektualnih rezultata vezanih uz kurikulum projekta, priručnika za učitelje te knjigu aktivnosti za učitelje temeljene na primijenjenoj analizi ponašanja te dogovoru o prevođenju materijala. 

Zatim je naša psihologinja Ivana Sladić Kljajić održala predavanje o radionicama za braću i sestre koje se godinama održavaju u Centru za autizam. Naši partneri su bili izrazito zainteresirani za tu temu.

Također su u popodnevnim satima obišli naš Centar.

Drugi dan sastanka smo započeli u posjeti OŠ ”Vjenceslav Novak” gdje su nam domaćini predstavili svoju školu, programme te suradnju s Centrom za autizam. Nakon ugodnog druženja vratili smo se na sastanak te razgovarali o temama poput diseminacijske strategije, evaluacije, projekt menedžmenta, a naglasak je bio na planiranju završnog sastanka te organizaciji konferencija u svim zemljama partnerima koje se planiraju održati u veljači 2023.

Partneri u projektu su: Centar za autizam (Hrvatska), EURO-NET (Italija), Inercia Digital Sl (Španjolska), Masaryk University (Češka), Stando Ltd (Cipar), Association for improving quality of life of people with autism spectrum disorders "Blue Firefly" (Makedonija) i koordinator Sosu Ostjylland (Danska)

Sve aktivnosti projekta možete pratiti na stranici: 

https://theaclass.eu/ ili na Facebook – u https://www.facebook.com/KA2TheAclass/

 

The A Class tim Centra za autizam

Opširnije:2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog Erasmus+ projekta The A Class u Centru za autizam

Erasmus+ projekt razred “A”: obuka za učitelje i druge stručnjake koji rade s učenicima s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

Korisnička ocjena:  / 0

 

 

Od 10. do 15. listopada 2022. u okviru ERASMUS + projekta Razred “A” održan je trening za učitelje i druge stručnjake koji pružaju podršku učenicima s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama. Svrha obuke bilo je predstavljanje specifičnih metoda primijenjene analize ponašanja koje učitelji i drugi stručnjaci mogu koristiti unutar svojih učionica te usvajanje teoretskog i praktičnog znanja za uspješno korištenje istih te upoznavanje različitosti između pojedinih zemalja partnera po pitanju nacionalnih i kulturoloških aspekata mogućnosti primjene metoda primijenjene analize ponašanja unutar sustava odgoja i obrazovanja.

Trening je uspješno završilo ukupno 5 sudionica iz Republike Hrvatske: Hrvojka Brčić i Sunčica Sosić Majstorović (OŠ Vjenceslava Novaka), Marijana Martić i Anita Poslon (OŠ Granešina) te Magdalena Jančec, predstavnica Centra za autizam, koja je ujedno održala i dva predavanja  za sudionike obuke.

Tijekom prvog dana obuke održane su uvodne radionice tijekom kojih su partneri imali priliku međusobno se upoznati te detaljnije upoznati  ciljeve i dosadašnje rezultate projekta. Uvodne aktivnosti vodio je predstavnik SOSU Østjylland (Danska) te koordinator projekta Niels Christian F Vestergaard u suradnji s partnerima i domaćinima (Cipar).  Nakon toga, prestavnici  Sjeverne Makedonije  održali predavanja na temu “Uvod u poremećaj iz spektra autizma i primjenjenu analizu ponašanja”.

Tijekom drugog dana obuke učitelja predstavnici Sjeverne Makedonije održali su predavanje na temu “Strategije bihevioralnog upravljanja”, a predstavnica Republike Hrvatske, Magdalena Jančec, održala je predavanje na temu “Funkcije ponašanja”.

Trećeg dana obuke učitelja Magdalena Jančec održala je predavanje na temu “Gašenje”, a predstavnici Češke održali su predavanje na temu “Metode za povećavanje željenih ponašanja unutar razreda”.

Četvrtog dana obuke predstavnici Danske imali su izlaganje na temu “Ekonomija žetona” i “Metode uvjetovanja grupa”.

Petog dana obuke predstavnici Danske upoznali su polaznike za specifičnim alatima informacijske tehnologije u poučavanju učenika s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama te je održana radionica primjene pojedinih alata.

Tijekom svih dana obuke održavane su rasprave među partnerima tijekom kojih su se razmjenjivala iskustva, upoznavali različiti sustavi odgoja i obrazovanja, dijelile ideje i primjeri dobre prakse, ali i predstavljali problemi i tražila moguća rješenja u primjerima drugih zemalja.

Novostečena znanja i uvid u različite mogućnosti primjene metoda primijenjene analize ponašanja povećala su kompetencije učitelja u redovnim osnovnim školama svih zemalja koje su sudjelovale u obuci. Unatoč prepoznatim teškoćama unutar sustava odgoja i obrazovanja, ovo iskustvo ohrabrilo je sve sudionike na pokušaj uvođenja novih metoda i stvaranje boljih uvjeta odgoja i obrazovanja za učenike s poremećajem iz spektra autizma.

Edukacija u sklopu Erasmus + projekta: Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

Korisnička ocjena:  / 0

 

Na Univerzitetu Masaryk u gradu Brnu u Češkoj, od 11. do 15. 07. 2022., održane su edukacije u sklopu projekta Razred “A” na temu “Naučite kako koristiti strategije upravljanja ponašanjem u svom razredu”.
Svaka zemlja partner je imala svoja tri predstavnika (Danska, Sjeverna Makedonija, Češka, Cipar, Španjolska i Italija). Centar za autizam su predstavljale kolegice Ana Melita Pokupec, Vinka Šunjić i Ivana Majsec. Predstavljeni su materijali koji će se koristiti na edukacijama  za podršku učiteljima osnovnih škola u procjeni i upravljanju ponašanjima djece s PSA. Materijali će se koristiti kao inovativni obrazovni paket utemeljen na znanosti primijenjene analize ponašanja u redovnim razredima.


Specifične teme edukacije uključuju:

- Strategije upravljanja ponašanjem
- Funkcije ponašanja
- Korištenje potkrepljenja u učionici
- Gašenje
- Žetonske ekonomije
- Grupna uvjetovanja

 Centar za autizam kao partnerska organizacija je sudjelovao u predstavljanju prezentacija na tamama “Funkcije ponašanja” i “Gašenja” te diskusijama na svim drugim temama koje su predstavljali ostali partneri kao dijelove priručnika namijenjenog za e-platformu. Predlagani su različiti načini približavanja poremećaja iz spektra autizma i primijenjene analize ponašanja učiteljima iz redovnih škola, koji su također prisustvovali edukacijama.

Nakon ove petodnevne uspješne suradnje dogovorena je edukacija učitelja iz redovnih škola koja će se održati na Cipru u gradu Nikoziji od 10.10. do. 14. 10. 2022.  
Svaka zemlja partner će slati jednog edukatora i četiri učitelja iz redovnih škola.  Centar za autizam će slati učitelje iz dvije Osnovne škole “Granešina” i “Vjenceslav Novak” s kojima imamo dugogodišnju suradnju.

Dogovoren je termin transnacionalnog sastanka koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. 11. 2022.

Aktivnosti projekta možete pratiti na stranici https://theaclass.eu/ ili na Facebook – u https://www.facebook.com/KA2TheAclass/

Zagreb,15.07.2022. 

Razred “A” projektni tim

Opširnije:Edukacija u sklopu Erasmus + projekta:  Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s...

2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog EU projekta u sklopu Erasmus+ projekta: Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

Korisnička ocjena:  / 1

 

 

The "A" class: integrating and supporting students with autism in the mainstream classroom (The A Class)

26. 01. i 27. 01. 2022. održan je 2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog Erasmus+ projekta The A Class. Domaćin nam je trebao biti naš koordinator Niels Christian Vestergaard, ravnatelj danske organizacije Sosu Ostjylland, ali zbog porasta broja zaraženih u epidemiji Covid 19 odlučili smo da će se ovaj sastanak ponovo održati na daljinu preko platforme Zoom.  

Prvi dan  partneri su radili na temama poput diseminacijske strategije, finaliziranja kurikuluma, priručnika te knjige aktivnosti. Dogovorili smo se da su materijali spremni za prijevod na jezike partnerskih zemalja. Također smo razgovarali o pripremi za podnošenje privremenog izvješća Agenciji te projekt menedžmentu.

Drugi dan smo raspravljali te odlučili o dizajnu infografike koja će pratiti materijale te o izgledu programa (software): “Upravljanje učionicom temeljen na pozitivnom pojačanju “ i platforme za e-učenje na kojoj će biti prezentirani svi materijali koji će služiti kao vodič i podrška u radu učiteljima i nastavnicima u čije su razrede uključeni učenici s poremećajem iz spektra autizma.

Partneri u projektu su Centar za autizam (Hrvatska), EURO-NET (Italija), Inercia Digital Sl (Španjolska), Masaryk University (Češka), Stando Ltd (Cipar) i Association for improving quality of life of people with autism spectrum disorders "Blue Firefly" (Makedonija) i koordinator Sosu Ostjylland (Danska)

Sudionici 2. Transnacionalnog sastanka

Unatoč Covid 19 pandemiji nastojimo izvršiti sve projektne aktivnosti, zahvaljujući profesionalnosti i želji svih partnera da se planirane aktivnosti ostvare.

Aktivnosti projekta možete pratiti na stranici https://theaclass.eu/ ili na Facebook – u https://www.facebook.com/KA2TheAclass/

 

The A Class tim Centra za autizam