Drugi međunarodni sastanak projektnih timova europskog projekta

Korisnička ocjena:  / 0

 

Dobre aplikacije za obrazovanje GA –TE

Projektni timovi OŠ Antona Skale iz Beograda, OŠ Antona Janše iz Radovljice i Centra za autizam iz Zagreba koji su partneri na europskom projektu Dobre aplikacije za obrazovanje  GA – TE održali su 23. i 24. kolovoza 2022. drugi po redu međunarodni sastanak u Sloveniji, u prostorijama OŠ Antona Janše u Radovljici.

Uvod u sastanak bio je osvrt na protekle projektne aktivnosti. Svi nastavni materijali iz matematike, prirode i društva i materinjeg jezika izrađeni su i spremni za stavljanje u digitalni oblik. Video vezom su se na sastanak uključili i programeri koji rade na aplikaciji i pripremaju platformu za digitalizaciju nastavnih materijala. Programeri su pokazali naslovnu stranicu aplikacije koja uključuje mjesto za registraciju korisnika, način podjele područja i tema. Objasnili su i koje naloge za korištenje u aplikaciji pripremaju. Na sastanku je dogovoren  i konačan izgled loga za aplikaciju. Vezano za napravljene nastavne materijale predloženo je da se svi oni još jednom pažljivo pregledaju.

Na sastanku je u ime partnera iz Slovenije Gregor Skumavc predstavio opći plan evaluacije projekta. Važno je da se evaluira svaka etapa projekta. Veoma je važna i evaluacija nastavnog materijala koju će obavljati učitelji i roditelji. Dakako, pratit ćemo i učenike, kako oni koriste obrazovne materijale i koje rezultate postižu. U svrhu evaluacije izrađena je ljestvica za ocjenjivanje obrazovnih materijala.

Ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan predstavila je opći plan diseminacije – širenja projektnih rezultata. Iznijela je vremenski okvir u kojem će se odvijati aktivnosti i koji će se sve kanali koristiti kako bi se zainteresiranima omogućilo da dobiju potrebne informacije o rezultatima projekta. U sudjelovanje na stručnim skupovima, seminarima, konferencijama, da bi se učiteljima i stručnim suradnicima i svima zainteresiranima predstavili i dali na korištenje i nastavni materijali i aplikacija, bit će i dalje uključeni svi partneri sa svim raspoloživim alatima.

Na sastanku su ostvareni svi planirani ciljevi i aktivnosti. Uz radni dio, sastanak je sadržavao i upoznavanje prirodnih ljepota Bleda, Bohinja i zanimljivosti Radovljice. Ozračje je bilo vrlo ugodno, poticajno i motivirajuće zahvaljujući trudu naših domaćina iz OŠ Antona Janše. Projektni tim iz Centra za autizam pripremit će Treći međunarodni sastanak koji će se održati u svibnju 2023. u Zagrebu.

2021-1-RS01-KA220-SCH-000034462

Opširnije:Drugi međunarodni sastanak projektnih timova europskog projekta 

GAMESS - Games for students with Autism as an effective Methodology in Education for the development of social skills

Korisnička ocjena:  / 1

 

 

 

 

Igre za učenike s PSA za razvoj socijalnih vještina kao učinkovita metoda u obrazovanju

 

Predstavljamo vam novi međunarodni Erasmus+ projekt u trajanju od 24 mjeseca.

Koordinator projekta je iz Danske: Aalborg University (Department of Architecture, Design and Media Technology), a ostali partneri su:

Olemisen Balanssia Ry iz Finske (Institut za istraživanja na polju obrazovanja),
Fundacion Miradas iz Španjolske (Udruga za autizam),
Stando Ltd iz Cipra.

Ideja za projekt je bila da se negativni učinci  koje je COVID19 donio učenicima s PSA na različitim područjima, posebno na gubitku socijalnih vještina, pokušaju umanjiti pružanjem obrazovnih usluga korištenjem i dizajniranjem različitih igara i virtualnih alata.
Uočeno je da postoje prepreke za učenike s PSA u pristupu digitalnim tehnologijama uglavnom uzrokovane nedostatkom dostupnih alata, nedostatkom kompetencija te nedovoljno prilagođene obrazovne metodologije...
Digitalni alati su često dizajnirani za opću populaciju bez uzimanja u obzir potrebe osoba s PSA kojima je potrebna viša razinama podrške.

Ciljevi projekta su vrlo ambiciozni u kojima ćemo nastojati:

- Dizajnirati, testirati i objaviti inovativni Obrazovni paket putem GBL-a (Game Based Learning) za učitelje u redovnim školama i vrtićima

- Dizajnirati i kreirati različite igre – VR (Virtual Reality) igrice te brošuru s brojnim edukativnim, školskim igrama

- Promicati razvoj socijalnih vještina kod djece s PSA, ali i kod njihovih neurotipičnih vršnjaka

- Održati tečajeve (edukacije) za obuku učitelja o GBL-u, kako koristiti i kreirati različite igre te poučavati socijalnim vještinama djecu s PSA u redovnom razredu

26.08.2022. je održan uvodni sastanak partnera preko Zoom platforme. Partneri su ukratko predstavili svoje ustanove te smo razgovarali o prvim koracima i zadacima vezanim uz projekt. Također smo se dogovarali o terminu prvog transnacionalnog sastanka u živo koji bi se trebao održati u Danskoj.

 

KA220-SCH-2021-020

 

 

Edukacija u sklopu Erasmus + projekta: Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s poremećajem iz spektra autizma u redovnim osnovnim školama

Korisnička ocjena:  / 0

 

Na Univerzitetu Masaryk u gradu Brnu u Češkoj, od 11. do 15. 07. 2022., održane su edukacije u sklopu projekta Razred “A” na temu “Naučite kako koristiti strategije upravljanja ponašanjem u svom razredu”.
Svaka zemlja partner je imala svoja tri predstavnika (Danska, Sjeverna Makedonija, Češka, Cipar, Španjolska i Italija). Centar za autizam su predstavljale kolegice Ana Melita Pokupec, Vinka Šunjić i Ivana Majsec. Predstavljeni su materijali koji će se koristiti na edukacijama  za podršku učiteljima osnovnih škola u procjeni i upravljanju ponašanjima djece s PSA. Materijali će se koristiti kao inovativni obrazovni paket utemeljen na znanosti primijenjene analize ponašanja u redovnim razredima.


Specifične teme edukacije uključuju:

- Strategije upravljanja ponašanjem
- Funkcije ponašanja
- Korištenje potkrepljenja u učionici
- Gašenje
- Žetonske ekonomije
- Grupna uvjetovanja

 Centar za autizam kao partnerska organizacija je sudjelovao u predstavljanju prezentacija na tamama “Funkcije ponašanja” i “Gašenja” te diskusijama na svim drugim temama koje su predstavljali ostali partneri kao dijelove priručnika namijenjenog za e-platformu. Predlagani su različiti načini približavanja poremećaja iz spektra autizma i primijenjene analize ponašanja učiteljima iz redovnih škola, koji su također prisustvovali edukacijama.

Nakon ove petodnevne uspješne suradnje dogovorena je edukacija učitelja iz redovnih škola koja će se održati na Cipru u gradu Nikoziji od 10.10. do. 14. 10. 2022.  
Svaka zemlja partner će slati jednog edukatora i četiri učitelja iz redovnih škola.  Centar za autizam će slati učitelje iz dvije Osnovne škole “Granešina” i “Vjenceslav Novak” s kojima imamo dugogodišnju suradnju.

Dogovoren je termin transnacionalnog sastanka koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. 11. 2022.

Aktivnosti projekta možete pratiti na stranici https://theaclass.eu/ ili na Facebook – u https://www.facebook.com/KA2TheAclass/

Zagreb,15.07.2022. 

Razred “A” projektni tim

Opširnije:Edukacija u sklopu Erasmus + projekta:  Razred “A”: uključivanje i podrška za učenike s...

1.Znanstveno stručna konferencija „Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada razvojem ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, socijalno poduzetništvo i društveno odgovorno ponašanje“

Korisnička ocjena:  / 0

Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava je u petak, 1. srpnja 2022., u Narodnom sveučilištu Dubrava, organiziralo 1. Znanstveno stručnu konferenciju na temu „Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada razvojem ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, socijalno poduzetništvo i društveno odgovorno ponašanje“ na kojem su sudjelovale i naše kolegice predstavljajući najnoviji EU projekt Centra za autizam „Special Hearts for a Beautiful Earth“. Bogati program konferencije započeo je pozdravnim govorima dr.sc. Miljenka Šiprage, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, te Nevena Mikše, predsjednika Vijeća Gradske četvrti gornja Dubrava. Predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Katarina Milković predstavila je aktivnosti Grada i EU projekte koje provode. Prof. dr. sc. Krešimir Buntak sa Sveučilišta Sjever, svim okupljenima dao je izuzetno korisne naputke o organizacijskoj kompetentnosti u funkciji konkurentnosti poduzetnika. Mr.sc. Andreja Marcetić, dugogodišnja prijateljica Centra za autizam, predstavljala je okupljenima poduzetničke projekte kojima se može pohvaliti Vijeće Gradske četvrti gornja Dubrava. Program predavanja, podijeljen u četiri dijela pokazuje koliko je važno pravilno promišljanje i planiranje poduzetničkih aktivnosti u sustavu odgoja i obrazovanja, te uključenosti u cjeloživotno učenje. Program je također obilovao primjerima dobre prakse u osnovnoškolskom, ali i srednjoškolskom sustavu pa su se tako na konferenciji predstavile škole OŠ Donja Dubrava iz Međimurske Donje Dubrave, Srednja Agronomska škola, Industrijska strojarska škola, OŠ Granešina, a posljednje izlaganje u danu pripalo je upravo Centru za autizam i kolegicama Ivani Sladić Kljajić, prof.psih  i Stanki Pinjuh, mag.educ.art koje su prikazale aktivnosti Europskog projekta „Special Hearts for a Beautiful Earth“ te predstavile dugoročne ciljeve s naglaskom na socijalno i društveno odgovorno poduzetništvo koje je neraskidivo povezano sa lokalnom zajednicom, odnosno svim dionicima konferencije.

Opširnije:1.Znanstveno stručna konferencija „Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i...

Special Hearts for a Beautiful Earth - Constanta, Rumunjska

Korisnička ocjena:  / 0

 

Projekt Special Hearts for a Beautiful Earth, koji spaja tri škole u tri države, upravo je ostvario svoj prvi susret, prvu aktivnost u Constanti u Rumunjskoj u trajanju od 29. svibnja do 4. lipnja 2022. Upravo je u tom gradu na Crnom moru CENTRUL SCOLAR PENTRU EDUCATIE INCLUZIVA "MARIA MONTESSORI", škola koja je glavni organizator projekta. Iz Centra za autizam sudjelovale su naše kolegice Ivana Sladić Kljajić, Ana Ružić, Ana Melita Pokupec te Stanka Pinjuh. Predstavnike partnerskih škola, Nazilli Ozel Egitim Meslek Okulu, iz grada Nazilli u Turskoj, te našeg Centra za autizam, osim gostoprimstva, neizmjerne ljubaznosti i prijateljstva, dočekale su jako zanimljive radionice namijenjene osmišljavanju sadržaja prilagođenih radu s učenicima s posebnim obrazovnim potrebama. Stručnjaci iz područja edukacijske rehabilitacije i biologije te predstavnici raznih grana obrazovanja predstavljali su niz kreativnih načina i metoda poučavanja sadržaja ekološke tematike učenika s višestrukim teškoćama. Na koji način reciklirati, ponovno upotrijebiti ili pak pravilno pohraniti, nešto je što prvo učitelj mora naučiti kako bi onda to znanje mogao prenijeti svojim učenicima. Kada je pritom riječ o učenicima s teškoćama, od velike je važnosti da sadržaj bude kvalitetno pripremljen i pomno prilagođen ciljanoj skupini i upravo je zato priprema aktivnosti od presudne važnosti. Kroz pet dana radionica smišljalo se, pripremalo i diskutiralo o sadržajima, s naglaskom na kreativni rad, koje bi mogli pripremiti i prenijeti svojim učenicima s jednim ciljem - osnaživanjem učeničkih potencijala kako bi i oni dugoročno mogli doprinijeti zaštiti našega planeta. Prva faza projekta iznjedrila je mnoge ideje, motivirala sve sudionike na dodatno zalaganje u vlastitom radu, potaknula na razmišljanje o vlastitim navikama. Sada je na nama da ta usvojena nova znanja prilagodimo i prenesemo svojim učenicima u našem Centru.

Zahvaljujemo svim djelatnicima Maria Montessori škole na gostoprimstvu i fantastičnoj organizaciji, te nestrpljivo očekujemo jesen kada ćemo u našoj školi ugostiti partnere, prijatelje iz Rumunjske i Turske. Naš je tim već entuzijastično krenuo s pripremama!

Opširnije:Special Hearts for a Beautiful Earth - Constanta, Rumunjska