„To je u redu!“

Korisnička ocjena:  / 0

 

 

 

 

U sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta „To je u redu!“ u organizaciji Centra za autizam iz Zagreba, 23. travnja 2021.g. održana je tribina.

U uvodnom dijelu tribine pozdravnu riječ i dobrodošlicu sudionicima i uvodničarima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan. Potom je govorila pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Iva Milardović Štimac te pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin. Tribini, koja je ove godine održana online, nazočilo je 262 sudionika.

Program tribine započeo je prezentacijom „To je u redu!“ projekta kojega je sudionicima izložila Monika Jakobović, eduk. reh., koordinatorica projektnog tima iz Zagreba. Cilj ovog projekta je  izgradnja i osnaživanje vještina učitelja koji rade s učenicima s poremećajem iz spektra autizma uz korištenje priča za učenje socijalnih vještina. Rezultat projekta je Metodološki priručnik i repozitorij s pričama kroz odabrane teme područja ponašanja, škole, zdravlja i dnevnih rutina. Nakon predstavljanja projekta, Sanja Šimek, eduk. reh. sudionicima je detaljno govorila o Metodološkom priručniku koji nudi smjernice za izradu i primjenu priča za učenje socijalnih vještina. Slijedilo je opširno izlaganje Magdalene Jančec, eduk. reh., ABA terapeuta o bihevioralnom pristupu poučavanja vještina brige o sebi i toaletnog treninga, koje su sudionici vrlo zainteresirano pratili. Ravnateljica Centra za autizam, gospođa Žarka Klopotan, eduk. reh., specijalist rane intervencije govorila je o preventivnim programima i njihovoj primjeni u praksi istaknuvši njihovu važnost, ciljeve i dobrobit. Slijedilo je izvješće učiteljice razredne nastave Sunčice Sosić Majstorović, prof. mentor i Hrvojke Brčić, eduk. reh., stručne suradnice OŠ Vjenceslava Novaka iz Zagreba koje su prikazale primjenu priča za učenje socijalnih vještina u svojoj školi. Nakon prikaza iz prakse, sudionici su pogledali trinaestominutni video prikaz dvojice učenika, polaznika Centra za autizam, kako čitanju odabrane priče ovog projekta u obiteljskom okruženju. Zatim su Sandra Rožman, eduk. reh. i Stanka Pinjuh, prof. likovne kulture Centra za autizam prezentirale knjigu „Naša priča iz vlaka“, koju su izradili učenici Centra, inspiriranu doživljajima romana „Vlak u snijegu“. Na kraju tribine, u sklopu diseminacijskih aktivnosti, Ana Ružić, eduk. reh. upoznala je sudionike s međunarodnim projektom „Razred A“, a sudionici su dobili evaluacijski upitnik kako bi ocijenili sudjelovanje na tribini.

Tijekom same tribine sudionici su izražavali svoje dojmove i komentare koji su bili veoma pozitivni tako da je cijeli tim zadovoljan odjekom tribine.

2019-1-RS01-KA201-000835

Obilježavanje svjetskog Dana svijesti o autizmu

Korisnička ocjena:  / 2

Centar za autizam u Zagrebu ove godine povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu obilježava 10 godina od otvaranja prve životne zajednice u Jelkoveu u ož'ujku 2011. godine. Danas 21 osoba s autizmom živi u Jelkovcu u 4 životne zajednice. Držimo da nas je zajednica Jelkovec 1ijepo prihvatila i da su u tome važnu ulogu imali: MO Jelkovec, Udruga Inicijativa za Sesvete, DV En ten tini, OŠ Jelkovec, SŠ Jelkovec, bazen Jelkovec, a posebno Knjižnica Jelkovec. Naravno kao i svi ljudi s kojima živimo i sve službe u zajednici, a posebno Grad Zagreb kao osnivač Centra koji nam je omogućio razvoj programa organiziranog stanovanja za odrasle osobe s autizmom. Kao jedan od partnera na ESF projektu UP.02.2.2.06.0203 Grada Zagreba „Novi Jelkovec — mjesto neovisnog življenja", razvijamo model podrške osobama s većim teškoćama u zajednici. Želimo svima pokazati kako se osobe s većim teškoćama u razvoju, u našem slučaju osobe s poremećajima iz autističnog spektra i složenim potrebama podrške, mogu povezati s lokalnom zajednicom uz stručnu podršku. To daje veliku nadu mnogim roditeljima koji strepe što će biti s njihovim djetetom kada odraste, gdje će ono živjeti i na koji način. Važno je da svi oni čuju da naša ženska zajednica koja obilježava 10 godina života u zajednici, kao i naše druge dvije zajednice: muška i mješovita zajednica koje postoje od 2016. godine, a nadamo se skorom otvaranju i četvrte zajednice, kreiraju preduvjete za sustav koji će im pružiti kvalitetan život u zajednici uz podršku mobilnog stručnog tima koji Grad Zagreb razvija u Sesvetama kroz ovaj projekt.

Opširnije:Obilježavanje svjetskog Dana svijesti o autizmu

Više članaka ...

 1. Projekt Novi Jelkovec
 2. Prvi bilten projekta "It's OK"
 3. Transnacionalni sastanak projektnih partnera
 4. Virtualna konferencija za stručnjake u sklopu projekta ''Osnaživanje stručnjaka za pružanje podrške djeci s poremećajem iz spektra autizma’’
 5. Sastanak projektnih timova u okviru projekta „To je u redu – It's OK“
 6. Edukacija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
 7. Profesionalno osnaživanje asistenata/ pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA (poremećaj iz spektra autizma) 02.10.2018. – 01.10.2019.
 8. Profesionalno osnaživanje asistenata/pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA (poremećaj iz spektra autizma)
 9. DISEMINACIJA PROJEKTA PROFESIONALNO OSNAŽIVANJE ASISTENATA/POMOĆNIKA U NASTAVI U RADU S UČENICIMA S PSA (poremećaj iz spektra autizma)
 10. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 11. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 12. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 13. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 14. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 15. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 16. Northampton
 17. Profesionalno osnaživanje asistenata/pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA (poremećaj iz spektra autizma)
 18. Profesionalno osnaživanje asistenata / pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 19. Profesionalno osnaživanje asistenata/ pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s PSA-poremećaj iz spektra autizma
 20. 2. Transnacionalni sastanak partnera međunarodnog Erasmus+ projekta Autism Spectrum Disorder – Empowering and supporting teachers(ASD-EAST)