OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU 2016. U ZAGREBU

Korisnička ocjena:  / 8
LošeNajbolje 

Moto obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu ove godine je:

„Autizam – poštovanje, prihvaćanje, inkluzija“.

Centar za autizam kao još uvijek jedina specijalizirana rehabilitacijska ustanova za poremećaje iz autističnog spektra u R. Hrvatskoj prolazi posljednjih godina po odluci Radne skupine Vlade RH i lokalne uprave županija i gradova svoju transformaciju u 3 rehabilitaicijska centra: u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a predviđeno je i skoro osnivanje rehabilitacijskog centra u Osijeku.

Centar za autizam u Zagrebu razvija se i transformira se u službe podrške u zajednici. Već od prvih godina postojanja surađujemo redovnim dječjim vrtićima i nastojimo što veći broj predškolaca djelomično integrirati u redovne vrtiće, a potom i u škole s redovnim i posebnim programima. Danas Centar za autizam ima i mobilne stručne timove koji pružaju stručnu podršku u integraciji djece u vrtiće i redovne škole i to ne samo u Zagrebu već i diljem Hrvatske. Programi podrške Centra za autizam prepoznati su i od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Vrtićima i školama pružamo usluge edukacije o metodici rada s djecom / učenicima s poremećajima iz autističnog spektra, a isto tako pružamo savjetodavnu pomoć u integraciji i problemima u ponašanju vezano uz individualne potrebe pojedinog djeteta ili učenika. Spremni smo pružati i usluge rane intervencije čim se za to stvore uvjeti kao i do-edukacije učitelja, odgajatelja i pomoćnika u nastavi za rad s djecom i odraslima s autizmom. Već nekoliko godina usko surađujemo s nekoliko redovnih osnovnih škola u Zagrebu vezano uz socijalno uključivanje učenika u okružje vršnjaka bez teškoća na pojedine odgojno-obrazovne sadržaje. Trenutno smo uključeni u EU projekt „Pozitivni pristupi autizmu“ financiran iz Programa Erasmus kojim se nastoji osnažiti roditelje u njihovoj odgojnoj i ko-terapeutskoj funkciji podrške svom djetetu s autizmom. Jedino što nam nedostaje i što s nestrpljenjem čekamo je izgradnja prvog objekta škole ciljanog građenog prema arhitektonskom uvažavanju posebnosti i perceptivnih potreba osoba s autizmom. Grad Zagreb i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport kao osnivač Centra nastoji osigurati sve potrebite pretpostavke da započne izgradnja škole na Oporovcu.

Imamo čast da prigodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu objavimo otvaranje dviju novih životnih zajednica za odrasle osobe s autizmom Centra za autizam u Zagrebu, kojima svjedočimo da osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu živjeti u lokalnoj zajednici i biti prihvaćene kao susjedi i građani. Prvu zajednicu Centar za autizam je otvorio 2011. godine, a sada nakon pet godina zahvaljujući podršci Grada Zagreba koji nam je dodijelio dva socijalna komforna stana na korištenje i dodijelio inicijalna sredstva za osnovno opremanje, možemo s ponosom reći da provodimo deinstitucionalizaciju i nastojimo uključiti naše korisnike u život lokalne zajednice. U prvoj otvorenoj životnoj zajednici živi 6 djevojaka / žena koje već 5 godina svjedoče da osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu kvalitetno živjeti u lokalnoj zajednici, napredovati u svojim kompetencijama i biti prihvaćene. A već nešto više od mjesec dana u novim životnim zajednicama živi 10 odraslih osoba koje su također deinstitucionalizirane nakon više godina provedenih u ustanovi. U jednom stanu živi 6 mladića / muškaraca, a u drugom stanu trenutno 2 žene i 2 muškarca, a uskoro se očekuje da im se pridruži jedna mlada djevojka.  Sve 3 zajednice imaju 24-satnu podršku njegovatelja i stručnih osoba (med.sestre, radnog terapeuta i rehabilitatora). Ono što nam još nedostaje je prostor za dnevni program, polivalentna kreativna radionica i jedva čekamo otvaranje bazena u Jelkovcu.

Ono na što smo najviše ponosni su naši učenici i korisnici, ali važna nam je i podrška roditelja koji vjeruju u ovo što radimo, kao i podrška Grada Zagreba kao osnivača i svih znanih i neznanih ljudi. Svima njima je stalo, njima je kao i nama profesionalcima važno da pokažemo cijeloj R. Hrvatskoj da djeca i osobe s autizmom mogu biti prihvaćene s poštovanjem i uvažavanjem njihovih posebnosti i živjeti zajedno s nama, ići u redovan vrtić i školu, a kada odrastu živjeti u svom domu u lokalnoj zajednici.

 

Zagreb, 30.ožujka 2016.                                                                                                          
Žarka Klopotan, ravnateljica 

 {gallery}dogadjanja/2016/Dan_autizma_Trg_2016{/gallery}