POTPISIVANJE SPORAZUMA O RJEŠAVANJU STATUSA CENTRA ZA AUTIZAM ZAGREB

Korisnička ocjena:  / 9
LošeNajbolje 

U prostorima škole Centra za autizam Zagreb održano je u četvrtak 16. srpnja 2015. godine potpisivanje Sporazuma o rješavanju statusa Centra za autizam Zagreb. Potpisnici Sporazuma su potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel te zamjenica gradonačelnika grada Splita Aida Batarelo. Potpisivanju su nazočili predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba te gradova Rijeke i Splita, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske gđa  Lidija Penko, predsjednica Vijeća roditelja Centra za autizam gđa Blanka Brkić, predsjednica Upravnog vijeća prof. Ivana Ježić te  profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta dr.sc. Jasmina Frey Škrinjar. 

Program potpisivanja Sporazuma organizirala je i vodila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan. Ona je izrazila svoj ponos što se potpisivanje Sporazuma o rješavanju statusa Centra za autizam Zagreb održava upravo u Centru za autizam Zagreb, jedinoj  specijaliziranoj ustanovi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra u Republici Hrvatskoj i zahvalila Vladi Republike Hrvatske na ukazanom povjerenju i časti.  Potpisanim Sporazumom će se umjesto dosadašnje jedne ustanove s podružnicama u Rijeci i Splitu, osnovati dvije nove ustanove u Zagrebu. Jedna ustanova koja će provoditi programe odgoja i obrazovanja i ustanova socijalne skrbi, kao i nove ustanove odgoja i obrazovanja u Rijeci i Splitu čiji su osnivači gradovi Rijeka i Split. Ova transformacija će pridonijeti poboljšanju dostupnosti usluga, a time i poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Ravnateljica je istakla da smo ponosni na svoj dosadašnji rad i usluge koje smo pružali, no radujemo se što je nakon dugog niza godina došlo do pomaka i što će se skrb o osobama s autizmom u budućnosti razvijati sustavnije i kvalitetnije, u skladu s potrebama korisnika i njihovih obitelji.

 U ime korisnika Centra sudionike  je pozdravila Ivančica Pavlinec. Učenici Jurica i  Bernarda  s učiteljicom Jasminkom Knežević izveli su kratak program.

Svi su potpisnici Sporazuma izrazili svoju namjeru i želju da i dalje djeluju na području unapređivanja rada s osobama s autizmom i poboljšanju uvjeta njihovog života i većeg uključivanja u skrb u zajednici. 

Događaju su nazočili predstavnici mnogih medija.  Dragim gostima djelatnici su zajedničkim naporom i radom pripremili prostore da budu ugodni i svečani. Svima  koji su se angažirali da događaj što bolje uspije i predstavi Centar u najboljem svjetlu, ravnateljica je od srca zahvalila.

Slijedi daljnji rad na provedbi Sporazuma. Planirano je da se podružnice u Rijeci i Splitu osamostale s 1. siječnja 2016. s tim da osobe koje imaju iznad 21 godinu još najduže godinu dana mogu biti u novoosnovanim centrima od dana osnivanja novih centara, do prijelaza u ustanove socijalne skrbi u svojim gradovima.

Osnivanje nove socijalne ustanove u Zagrebu  planira se 1. srpnja 2016. 

{gallery}dogadjanja/Potpisivanje_Sporazuma_2015{/gallery}