Moj grad protkan nitima prošlosti i sadašnjosti

U petak, 2. lipnja 2022., na zagrebačkom Zrinjevcu održana je 19. županijska Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba. Domaćin ovogodišnje županijske Smotre bila je OŠ Sesvetska sela. Na Smotri je sudjelovalo i svoje radove prezentiralo trideset i pet učeničkih zadruga pred brojnim posjetiteljima i građanima. I učenička zadruga „Grana“ predstavila se tkalačkom i likovno – kreativnom sekcijom, ove godine tema predstavljanja bila je „Moj grad protkan nitima prošlosti i sadašnjosti“, ispričana je priča o tkanju i izradi tkanina koje su se koristile za izradu nošnje. Današnjem čovjeku, pogotovo mlađem, teško je zamisliti da su se u prošlosti odjeća ili tekstil za osobne potrebe izrađivali unutar domaćinstva, uključujući uzgoj sirovine za tkanje.

Gotovo svaka kuća u okolici Zagreba sijala je lan i konoplju i prerađivala je u niti, dok su se tkanjem bavili muški tkalci koji su tkali iz svoje ili donesene sirovine. Tkalačkih je stanova u naselju bilo nekoliko, a tkalci su se kroz godine mijenjali – posao bi naslijedio sin, a ako muškog potomka nije bilo tkanju bi se naučio netko drugi iz sela, otkupio bi tkalački stan i nastavio s poslom.

Jedan od najspecifičnijih elemenata identifikacije ljudi sa svojom poviješću i rodnim krajem su tradicijske nošnje. Na neposredan način govore o običajima, vrijednostima i životnim navikama nekog naroda i izraz su njegovih estetskih težnji da i na taj način istakne  jedinstvenost. Šestinska narodna nošnja spada u najslikovitije nošnje iznimne vrijednosti. Zahvaljujući bogatom vezu i tkanju te živopisnosti same nošnje, poznata je u cijelome svijetu. Ako pitate Zagrepčane koji je zaštitni znak Zagreba, pa i cijele Hrvatske, prevladavajući odgovor će biti - šestinska ambrela, škrlak i lajbek. To su sastavni dijelovi naše šestinske nošnje, pa možemo zaključiti da je jedan od glavnih simbola prepoznatljivosti naše domovine šestinska narodna nošnja. Ona je za građane Zagreba daleko više od suvenira, izrasla je iz autohtone sredine i neraskidivo je vezana uz običaje.

Na 19. Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba učenička zadruga „Grana“ tkala je tkanicu na tkalačkom stanu te prikazala lutkice u narodnim nošnjama, šestinčanke izrađene od recikliranih materijala. Nakon obilaska izložbenih prostora učeničke zadruge su se međusobno ocijenile i odabrale između sebe tri najbolje učeničke zadruge:

 

1. mjesto – UZ Pušlek, UZ Pušlek iz Agronomske škole

2. mjesto – UZ Moda i dizajn, Škola za modu i dizajn

3. mjesto – UZ Izvor, OŠ Sesvetska Sopnica

Prvoplasirani, UZ Pušlek plasmanom je osigurao sudjelovanje na  Smotri Republike Hrvatske u Vinkovcima, zajedno s učeničkim zadrugama koje su odabrane prema kriteriju abecednog redoslijeda koji se primjenjuje u Podružnici HUUZ-a Grada Zagreba, uz suglasnost i potvrdu Prosudbenog povjerenstva.

 

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica