Učenik s autizmom u knjižnici

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Suradnja Centra za autizam i Knjižnica grada Zagreba traje dugi niz godina kroz različite programe i aktivnosti (susrete, radionice, priredbe, izložbe, predstave, predavanja, promocije časopisa i drugih izdanja, zajedničke projekte…). Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu ovom smo popisu dodali predavanje “Učenik s autizmom u knjižnici” koje su pripremile Eva Garai Fabijanić, dipl.defektolog i Sandra Rožman,prof. defektolog iz osnovnoškolskog programa Centra za autizam. Predavanje je održano 5.04. na stručnom sastanku knjižničara osnovnih škola i dječjih odjela narodnih knjižnica na Odjelu za djecu i mladež na Starčevićevom trgu u hibridnom modelu, uživo i putem platforme Zoom.

     U prvom dijelu predavanja opisan je poremećaj iz spektra autizma te specifične karakteristike učenika s autizmom, govorilo se o teškoćama ali i jakim stranama , naglašeno je postojanje kontinuuma – spektra na kojem je svako dijete različito ali i slično , pokušalo se slikovito predočiti na koji način učenik s autizmom doživljava okolinu. U drugom dijelu naglasak je stavljen na praktične i, nadamo se, korisne prijedloge – kako olakšati komunikaciju, koje su moguće (jednostavne) prilagodbe okruženja, kako učeniku s autizmom pomoći u samostalnom pristupu sadržajima koje knjižnice nude svojim korisnicima. Naglašena je i pojašnjena važnost vizualne podrške za učenike s autizmom. Pripremljene su i prezentirane slikovne kartice (u svrhu komunikacije i prikaza rasporeda aktivnosti u knjižnici) i letci (činjenice o autizmu, pravila ponašanja u knjižnici).

     I opet smo to doživjeli…Knjižnice su sigurno mjesto za djecu i mlade s poremećajem iz spektra autizma i zaista imaju širom otvorena vrata! Drage knjižničarke, dragi knjižničari, hvala na svim prošlim i svim budućim lijepim druženjima!

Free Joomla Lightbox Gallery