„Čitanjem do zvijezda“ - nagrada za najbolji likovni rad na 34. Lovrakovim danima kulture

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

Lovrakovi dani kulture tradicionalna je kulturna  manifestacija koja se održava u Velikom Grđevcu, rodnom mjestu poznatog hrvatskog književnika za djecu, Mate Lovraka (Veliki Grđevac, 1899. - Zagreb, 1974.).
Manifestacija traje tjedan dana, a održava se svake godine od 1988.
Sudionik i organizator ove manifestacije je hrvatski književni teoretičar Ivo Zalar, a cilj i svrha same manifestacije je  poticanje i razvijanje likovnog i literarnog stvaralaštva kod djece i mladih diljem Republike Hrvatske.
Učenici Centra za autizam sudjelovali su već više puta na Lovrakovim danima kulture, pa se tako valja prisjetiti 2016.godine, kada je na 29. Lovrakovim danima kulture učenik Mate Kolak osvojio treće mjesto sa svojim likovnim radom „Jesenje stablo“, rad je uvršten u zbornik „Darovi djetinjstva“, a  sudjelovanje na natječaju i osvajanje nagrade potaknulo je ideju za izradu radne bilježnice sa adaptiranim materijalima za učenike s autizmom, pod nazivom „Putovanje Lovrakovim pričama“, što je i realizirano 2017. godine.
Ove godine na navedenoj manifestaciji, 34. Lovrakovima danima kulture također su sudjelovali i učenici Centra za autizam iz Zagreba.
Rok za slanje likovnih i literarnih radova bio je 12. svibanj 2021. a iz svake kategorije biralo se pet najboljih radova. Ovogodišnja tema natječaja bila je „Čitanjem do zvijezda“ koja je povezana sa odlukom Vlade RH, a na prijedlog Ministarstva kulture i medija da 2021.godina bude proglašena Godinom čitanja (sjednica Vlade RH 30.12.2020.) Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja.
Odlukom Prosudbenog povjerenstva za likovne ostvaraje manifestacije 34. Lovrakovi dani kulture, u kategoriji škola za učenike s posebnim potrebama, za najbolji likovni rad odabran je rad učenika Jurice Orlovića (15. osnovno- školska skupina programa za učenike s autizmom, Centar za autizam, Zagreb, voditeljica Ksenija Sambol), likovni rad izrađen je kombiniranom tehnikom a kao najuspješniji također je uvršten u zbornik „Darovi djetinjstva“.
Čestitamo Jurici što ga je „Čitanjem do zvijezda“ vinulo među najsjajnije likovne zvijezde u Hrvatskoj!

Free Joomla Lightbox Gallery

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

GDJE SMO

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova