„Od početka zajedno“

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

Sastavnica ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu bio je, kao i već niz godina prije, stručni skup organiziran od Agencije za odgoj i obrazovanje i Centra za autizam. Ove je godine stručni skup imao karakter državnog i održan je na daljinu 9. travnja 2021., preko aplikacije Microsoft Teams zbog opće poznatih epidemioloških okolnosti.

Državni stručni skup pripremala je i vodila viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mara Capar. Pozdravnu riječ mnogobrojnim sudionicima uputila je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, od samog početka uključena u pripremu i provedbu stručnih skupova „Od početka zajedno“. Sudionicima se obratila i dr.sc. Dubravka Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuvši značenje ove teme u školovanju djece s autizmom. Glavni nositelji stručnih tema bili su stručnjaci iz Centra za autizam koji su sa sudionicima dijelili svoja znanja i dugogodišnja praktična iskustva. Uvodno predavanje održala je sama savjetnica želeći istaknuti važnost prijelaza u životu djece s teškoćama i djece s autizmom. Profesorica s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, dr.sc. Jasmina Stošić govorila je o pubertetu kako bi istaknula da i ovoj temi, koju ocjenjuje zanemarenom, moramo posvetiti dužnu pažnju.

Predavačice, stručne djelatnice iz Centra za autizam, mentorice i savjetnice i one koje će to tek postati, obradile su područja ključna za razumijevanje poremećaja iz spektra autizma i kvalitetno podučavanje djece s autizmom: stručna suradnica – logopedinja Radmila Amanović komunikaciju i njene osobitosti, mr. Ljiljana Umičević metode i pristupe u podučavanju učenika s autizmom, edukacijska rehabilitatorica Monika Jakobović socijalno uključivanje putem socijalnih priča. O nepoželjnim oblicima  ponašanja i strategijama nošenja s njima govorila je stručna suradnica - psihologinja Ivana Sladić Kljajić. Rehabilitacijski program senzorne integracije iscrpno je predstavila dr.sc. Dragana Mamić. Sam završetak začinio je primjer iz prakse, obrada književnoga djela Mate Lovraka pod nazivom „Naša priča iz vlaka“ koji su iznijele edukacijska rehabilitatorica Sandra Rožman i učiteljica likovne kulture Stanka Pinjuh. (Program državnog stručnog skupa u prilogu)

Zainteresirani sudionici dobili su pregled korisnih i primjenjivih znanja koja će nesumnjivo doprinijeti boljem razumijevanju autizma i poboljšati kvalitetu školovanja ovih učenika, bilo onog u posebnim uvjetima bilo inkluzivnog. Da rana dob i predškolski odgoj ne bi bili zanemareni, čuli smo detaljan prikaz rada DV Bajka od edukacijske rehabilitatorice Alemke Cindrić.

Interes za stručni skup i odaziv bili su veliki. Prijavilo se 200 sudionika, skupu se on line priključilo 176 sudionika različitih profila, od edukacijskih rehabilitatora, učitelja razredne nastave, nastavnika iz srednjih škola, ravnatelja. Povratne informacije o zadovoljstvu stručnim skupom više su nego dobre, sudionici su iskazali niz pohvala i visokih ocjena. Ozračje je bilo ugodno i pozitivno koliko nam to rad preko ekrana i na daljinu omogućuje i dopušta.

OŠ Ružičnjak omogućila je organizatorima boravak u svome prostoru i dala na korištenje računala i svoju internetske veze. Dvije djelatnice, nastavnice Tihana Golubić i Deni Boban, bile su nazočne kao podrška. Na pomoći zahvaljujemo ravnateljici OŠ Ružičnjak, gospođi Aniti Vuković.

Državni skup „Od početka zajedno“ nesumnjivo je ispunio svoje ciljeve, to je prije svega pružanje podrške u primjerenijem i svrhovitijem podučavanju učenika s autizmom i poboljšanju inkluzivne prakse, posredno, to je i poboljšanje položaja učenika u zajednici. Svakako, navedeno utječe na jačanje uloge i značenja Mobilnog stručnog tima Centra za autizam.

Time naš program obilježavanja Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu u travnju, mjesecu svjesnosti o autizmu, dovodi do većeg prihvaćanja i uključenosti osoba s autizmom.

Nije li to najvažnije?

PROGRAM SKUPA

Free Joomla Lightbox Gallery

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!