Muzej Mimara - Umjetnost dodirom

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

Dana 26. 2. 2020. učenici Odjela intelektualnih teškoća,  posjetili su  multisenzornu izložbu izabranih umjetnina Muzeja Mimare, pod nazivom Umjetnost dodirom – iz stalnog postava. Izložba je prilagođena za taktilno razgledavanje za osobe s invaliditetom, osobe oštećenog vida te djecu s teškoćama u razvoju.

U svrhu ove izložbe za taktilno je razgledavanje bilo prilagođeno pet slika koje pripadaju Zbirkama slikarstva Nizozemske i Italije. Iz Zbirke europske skulpture muzeja za ovu je izložbu izabrana umanjena kopija brončane skulpture Putta talijanskog kipara Andree del Verrocchia. Ostali su predmeti gipsani odljevi ili originalne skulpture od žada u stvarnim veličinama koje smo mogli opipati. Također, uz izloške su dostupni različiti predmeti koji služe za taktilnu usporedbu koji dočaravaju motive koji se nalaze na izabranim slikama.

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu. Izabrana djela skroman su presjek onoga što Muzej Mimara nudi, ali i početak  dugoročnog projekta obogaćenja kulturne ponude i korak prema inkluzivnosti posjetitelja kojima taktilna percepcija, umjesto isključivo vizualne, za sada nije dostupna u mjeri u kojoj bi obogatila živote svih pojedinaca zainteresiranih za umjetnost.

{gallery}aktivnosti-mr/2020/Mimara{/gallery}