Terapijsko ljetovalište "Seline"

SELINE KRAJ STARIGRADA PAKLENICE

Rivijera Paklenica - Svjetski Rezervat Biosfere (Unesco, 1978.)

"Ovdje Se Duboko Diše"

 

Rivijera Paklenica nalazi se ispod najveće hrvatske planine Velebita (2274 km2), a na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Zadarske regije. Seline, naselje uz rub Starigrada Paklenica, udaljene su od Zadra 42 km, a sa Zagrebom povezane 230 km autoceste i tunelom Sv. Rok. Riječ je o izuzetnom prirodnom i klimatskom području obilježenom srazom Velebita i Jadrana, pa je ovo područje steklo status zaštićenog Parka prirode i Svjetskog rezervata biosfere.

Povoljne klimatske uvjete na ovom području obilježava prožimanje blage mediteranske i oštre planinske klime. Zbog toga je u godini veliki broj sunčanih dana, a zrak osobito pogoduje osobama s problemima dišnih puteva te srčanim bolesnicima.
Kanjoni Velike i Male Paklenice s okolnim šumama su 1949. godine proglašeni Nacionalnim parkom.

seline 07 seline 08

 

TERAPIJSKO LJETOVALIŠTE CENTRA ZA AUTIZAM

SELINE - STARIGRAD

seline

Ideja i potreba za organiziranim ljetovanjem polaznika Centra za autizam - Zagreb javila se rano, a 1989. god. je započela izgradnja namjenskog objekta netto površine cca 500 m2 u Selinama. Do 1991. god. su izvedeni zidarski radovi, ugrađena je stolarija, krovna limarija i neke instalacije, ali je zbog agresije na Hrvatsku i ratne situacije na tome ostalo, a objekt je devastiran.

2001. godine smo na poticaj i uz novčanu i praktičnu pomoć UDRUGE ZA POMOĆ OSOBAMA S AUTIZMOM HRVATSKE nastavili intenzivne radove za što skorije dovršenje i opremanje ljetovališta. Kada smo iscrpili sva, ne mala sredstva koja je osigurala Udruga putem financijske podrške projektu od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi, Lutrije Hrvatske I Ministarstva zdravstva te osobnih priloga nekolicine roditelja i donacija poduzeća u materijalu, nismo se predavali već smo potaknuli da se u akciju uključi Grad Zagreb na čelu s gradonačelnicom, a u operativnom dijelu - Gradski ured za kulturu.

Razdoblje koje je bilo između ta dva najznačajnija novčana izvora Centar je uspješno premostio zadržavši kontinuitet radova, i dokupivši susjedno zemljište radi potrebe za primjerenim dvorišnim i vanjskim sadržajima. Uslijedila je kupnja najkvalitetnije dostupne opreme za ovakvu vrstu objekta i njegovu funkcionalnu namjenu obzirom na potrebe budućih korisnika. Terapijsko ljetovalište djece i odraslih osoba s autističnim poremećajem otvoreno je 30. lipnja 2003. godine a već 10. srpnja te godine je prva skupina korisnika krenula na ljetovanje.

 OPIS PONUDE
seline 01
 ODMARALIŠTA

Objekt Terapijskog odmarališta CZA Seline rapolaže s 8 soba za smještaj korisnika i pratioca: 4 četverokrevetne i 4 trokrevetne na 2 etaže, ukupno 28 kreveta.Sve sobe su klimatizirane, svaka sa zasebnom kupaonicom, dio s balkonima. U prizemlju objekta je kuhinja, blagovaonica i veći sanitarni čvor. Okućnica i dvorište prilagođenoje potrebama korisnika mjestima za grupni boravak u hladovini ili večernje druženje, ljuljačkama i oplemenjeno je nasadima. U suterenu objekta uznus prostorije vezane uz djelatnost objekta (spremišta, praonica), nalazi se multifunkcionalna prostorija koja se koristi kao dnevni boravak za odmor nakon ručka, kao kreativna radionica za  lošeg vremena,a svake večeri uz prostor blagovaonice kao mjesto zabave, plesa i druženja.

U prosjeku svake godine kroz ovaj objekt prođe oko stotinu korisnika i 50-tak pratioca (prosječan omjer 2:1, uz individualna odstupanja), a neki od njih i po nekoliko puta ovisno o željama i financijskim mogućnostima roditelja. Unazad par godina program ljetovanja sufinancira se putem Gradskog ureda za školstvo Grada Zagreba. 

Uz program ljetovanja, u Terapijskom odmaralištu u Selinama provodi se i program škole u prirodi za mlađi uzrast, te program rekreacije i škole življenja za stariji uzrast korisnika. U planu je provođenje projekta ljetovanja roditelja s korisnicima uz stručnu podršku. Optimalno trajanje boravka za većinu korisnika je 10 dana, no isto se prilagođava pojedinim korisnicima na 7 ili 14 dana.

seline 02
seline 03

Obilježja svih programa su: individualizirani pristup u podršci korisniku i zadovoljavanju potreba (od osobne podrške u samozbrinjavanju, prilagodbe jelovnika do odmjerenog rekreativnog kretanja ili usluge prijevoza na plažu, poštivanja indvidualnih navika do izbora pratioca iz kruga redovitih odgojitelja i profesora), jasno strukturirani dan i predvidljivost sadržaja, stalni pratioc 24 sata u omjeru 1:1, 1:2 ili 1:3 i funkcioniranje u maloj životnoj grupi, izbor sadržaja prema individualnim sposobnostima, korištenje sadržaja u okolini i organiziranje škole plivanja. Svaku grupu korisnika prati medicinsko osoblja Centa, a s nadležnim liječnicima su u telefonskom kontaktu po potrebi. Lokalne lječničke službe, služba Hitne pomoći i bolnica u Zadru raspoložive su destinacije za hitne slučajeve. Prihvaćenost naših korisnika u zajednici je vrlo dobra.

seline 04 seline 05

Izleti u Zadar, doživljaj morskih orgulja i luke, doživljaj vožnje turističkim brodom i obilazak dijela Nacionalnog parka Kornati, pješačke ture van prometne zone do slastičarnice u Selinama ili obalom do središta Starigrada i omiljenog kafića, pješačke rute širokim i sigurnim stazama podnožjem Nacionalnog parka Paklenica za one s manjom kondicijom i pravi mali planinarski pothvati do izletiša ili mlina u Velikoj Paklenici, posjet etno kući Marasovići blizu Nacionalnog parka ili obližnjim kućama u zaseoku iznad Selina gdje se mogu susresti magarci, krave i koze, samo su dio redovne ponude korisnicima Terapijskog odmarališta Seline.

seline 06

Korisnici Terapijskog odmarališta Seline su korisnici Centra za autizam - Zagreb i podružnica u Rijeci i Splitu. Kako je Udruga za autizam Hrvatske dala veliki doprinos dovršenju odmarališta, između Centra i Udruge sklopljen je sporazum kojim se omogućuje i drugim osobama s autizmom korištenje ovog objekta.

Povoljne klimatske uvjete na ovom području obilježava prožimanje blage mediteranske i oštre planinske klime. Zbog toga je u godini veliki broj sunčanih dana, a zrak osobito pogoduje osobama s problemima dišnih puteva te srčanim bolesnicima.

Kanjoni Velike i Male Paklenice s okolnim šumama su 1949. godine proglašeni Nacionalnim parkom.

Kalendar šk.god.2023/24

Tražilica