Centar za autizam Zagreb

Filter
 • 10.12.2012. Radionica filcanja vune

  10.12.2012. u sklopu Projekta suradnje s Međunarodnom O.Š. “Matija Gubec“, kolegice Ljubica Bačeković, Ariana Holiga i Darinka Pinjuh, održale su radionicu tehnike filcanja vune. Radionica je održana za roditelje i učenike škole „Matija Gubec“.

  Polaznici su pokazali veliki interes, što se može vidjeti na fotografijama u nastavku...

 • Službeno očitovanje

    Dana 15. veljače 2013. u prijepodnevnim satima desio se nesretni događaj tijekom rehabilitacijskog tretmana kojim je život izgubio odrasli korisnik Centra za autizam. Riječ je o osobi s vrlo teškim razvojnim teškoćama u dobi od 33 godine, koja je u smještaju u Centru za autizam nepunih dvadeset godina. Nesretni događaj se zbio tijekom individualnog rehabilitacijskog tretmana gušenjem uzrokovanim pokušajem gutanja papirnatog materijala. Usprkos trenutnoj intervenciji terapeuta i promptnoj intervenciji prve pomoći medicinskih tehničara zaposlenika Centra te istovremenom pozivanju i relativno brzom dolasku Hitne medicinske pomoći, na našu veliku žalost nakon nepunih sat vremena pokušaja spašavanja proglašena je njegova smrt. Načinjen je policijski očevid, Centar je obavijestio prvo roditelje a potom sve relevantne instance i poduzima propisane mjere postupanja u takvim situacijama. Vanjskim policijskim i internim komisijskim postupkom u narednim danima utvrditi će se ili otkloniti svaka sumnja u odgovornost nekog od zaposlenika za ovaj nesretni događaj.

    I ovim putem izražavamo žaljenje obitelji radi gubitka njihovog člana a našeg dugogodišnjeg korisnika. Nažalost uz svu našu stručnost i preventivne mjere koje poduzimamo, moramo priznati da u okvirima uvjeta u kojima djelujemo i kao nezdravstvena ustanova, nismo u mogućnosti svima i uvijek pružiti nužno potrebnu zaštitu. Nažalost, vezano uz populaciju osoba s kojom radimo, svakodnevno moramo prevenirati a povremeno spašavati pojedine naše korisnike od gušenja, što nasreću obično i uspijemo. Nesretni događaji su teret kojeg smo dužni profesionalno nositi i obveza kontinuiranog rada na smanjivanju rizika, doedukaciji kadrova i poboljšavanju uvjeta života naših korisnika.

  Ravnatelj Centra: 
  Ivica Dokleja, prof.

 • 20.12.2012. Darivanje korisnika stacionara

     20. prosinca 2012. neposredno prije centralne Božićne proslave u školi, posjetili su nas članovi Rukometnog kluba Maksimir Pastela i Udruge veterana BBB. Rukometni klub Maksimir Pastela brine se o svim uzrastima sportaša, tako da su nam u posjet došli i veliki ali i mali rukometaši, nove nade rukometa. Lijepo je vidjeti djecu i mlade bez predrasuda o onima koji su različiti, koji se i kroz sportski klub uče i bave humanitarnim djelovanjem. Upravo su najmlađi rukometaši dijelili darove našim korisnicima.
    Udrugu veterana BBB čine upravo osnivači Bad Blue Boysa. Navijači Dinama bave se i humanitarnim radom i spremni su kao i Rukometni klub pomoći Centru za autizam u humanitarnim akcijama naredne godine vezanim uz prostore Centra. Založili smo se da postanu ambasadori autizma u Hrvatskoj. Mi ćemo im uzvratiti posjet, posjetiti ćemo naše Djede Božićnjake na njihovom rukometnom treningu i pridružiti ćemo se veteranima BBB na jednoj od utakmica Dinama.
    Istog dana na proslavu Božića došli su nam i drugi dragi gosti koje je Udruga za autizam Hrvatske, posredstvom Udruge „Kišni čovjek“ imenovala ambasadorima autizma radi doprinosa unapređenju prostornih uvjeta u stacionaru i radi podrške našim djevojkama u Životnoj zajednici. Jedan od novih ambasadora autizma je i Udruga inicijativa za Sesvete koja svojim akcijama svesrdno pomaže uključivanje naših djevojaka koje žive u Sesveta u lokalnu zajednicu.

 • 06.12.2012. Sveti Nikola


     Sv. Nikola i Krampus ove godine su se jako trudili, ali nisu nas uspjeli prevariti. Prepoznali smo ih. Mislili su da će nas uplašiti šibom i razveseliti mandarinama i slatkišima? Naše želje su malo veće.

 • 16.10.12. Dani kruha


  Dani zahvalnosti za plodove jeseni i obilježavanje Dana kruha 2012.
    Kao i svake godine obilježili smo Dane zahvalnosti za plodove jeseni i Dan kruha. Nešto smo sami pripremili, a nešto smo dobili. Od voća smo radili voćnu salatu, sladili se domaćim ajvarom i pekmezima, različitim vrstama kruha i kolačima od dizanog tijesta. Stigle su nam i mirisne mandarine od jednih roditelja iz Dalmacije. Ukrasili smo prostor i slavili smo..... guštajući.
  U nastavku slijede fotografije...

 • 17.12.12.Božićni tramvaj

    Iako nam govore da smo preveliki i prestari za Božićni tramvaj, ove slike govore da nam je to baš ok. Djed Božićnjak je možda za djecu, ali dobre vile trebaju i odraslima. Kada idemo u grad volimo otići na piće i vidjeti što ima novo. Tako smo razgledali i jaslice ispred Katedrale. Žao nam je što nismo mogli ići u većem broju. Druge godine uzeti ćemo karte za cijeli Božićni tramvaj za odrasle.
  Evo i nekoliko fotografija...

 • 19.12.12. Božić u Dvorničićevoj

     19. prosinca 2012. Uz Božićne pjesme i slastice naših dragih mama kitili smo bor. Uz kuglice na bor smo stavili svoja imena s dobrim željama. Duh smo okrijepili Sv. Misom i pričesti. Zahvaljujemo fra Mirku što je svake godine s nama u predbožićno vrijeme, našem Jošku kojemu nije teško obići sve lokacije Centra u jednom danu i svakako našoj Sonji koja svake godine brine da dobijemo lijepe darove.
  Evo i nekoliko fotografija da vidite kako je bilo...

 • Snjegović u Dankovećkoj

  009.jpg

    Korisnici programa odraslih i njihova voditeljica Anita Mamić koja je i autorica ovog prekrasnog snjegovića poslala nam je slike snjegovića i korisnika koji su joj ga pomogli napraviti...
  Evo i njezinih fotografija...

 • Čišćenje snijega


  Učenici IX., X. i XI. odgojno-obrazovne skupine, Programa intelektualnih teškoća/mentalne retardacije, uključili su se u čišćenje snijega pristupne ceste prema našem Centru. U radove su se uključile i njihove učiteljice Ljubica i Ariana, te učitelj Toni.
  Evo i nekoliko fotki...

 • 20.12.2012. Božićna priredba

  photo-4607.jpg
  Božićna priredba Centra za autizam.

  Nastupali učenici osnovnoškolskog programa autizma, osnovnoškolskog programa učenika s intelektualnim teškoćama i korisnici programa odraslih.
  Evo i nekoliko fotki...

 • 18.12.2012. Advent u Zagrebu

  I ove godine smo odlučili posjetiti Zagreb za vrijeme Adventa. Morali smo brzo hodati da što više vidimo jer je bilo jako zima. A onda smo se zagrijali uz topli čaj u velikom šatoru na Trgu.
  Evo i par fotki...

  01871.JPG 01872.JPG
  01873.JPG 01881.JPG
 • 26.09.2012. Berba jabuka

  Prekrasan sunčan dan, gostoljubivost inženjera Branka, naši vrijedni dečki, lijepe jabuke - dan za pamćenje.

  01755.JPG 01759.JPG
  01778.JPG 01795.JPG
 • Sveta Misa 19.12.2012.

  U srijedu 19.12.2012. u prostorima škole održana je sveta misa povodom nadolazećih blagdana. Misi su, osim naših učenika, prisustvovali i učenici 3.raz. OŠ „ Vjenceslava Novaka“, koji su nas  posjetili i darovali nam slatkiše i igračke.
  Evo i nekoliko slika sa svete mise...

 • Sveti Nikola 2012

  sveti nikola
  Cijele godine bili smo dobro i marljivo radili, znali smo da će nas sv.Nikola posjetiti i donijeti nam darove. Nakon što je pogledao našu priredbu prošetao je školom po razredima i podijelio nam poklone.

  Svi smo se rado s njim slikali...

 • Posjet Sv. Nikole

  12
  I ove godine posjetio nas je sv.Nikola,
  kojemu smo se svi jako obradovali,
  veselo smo ga iščekivali uz pjesmu,
  ples i recitacije. Nakon priredbe podijelio
  nam je poklone koji su nas oduševili.

  Pogledajte i slike posjeta Sv. Nikole...

 • Doktorski rad iz područja mentalnog zdravlja

  dragana mamicDr.sc. Dragana Mamić, edukacijski rehabilitator i senzorno integracijski SIAT- pedagog u Centru za autizam Zagreb uspješno je 16. srpnja 2012. godine obranila doktorsku disertaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu „Pokazatelji psihičkih poremećaja i problema ponašanja kod učenika s poremećajima iz autističnog spektra i učenika s većim intelektualnim teškoćama“.

 • Posjet UNICEF-a

  1   U predškolskom programu Centra za autizam  16. studenog  2012. bile su nam u posjeti drage gošće iz UNICEF-a. Predstavili smo im svoj vrtić i njegov program rada, djecu i djelatnike, pokazali prostore i opremu. U razgovoru ravnatelj Centra za autizam gosp. Ivica Dokleja istaknuo je da je autizam složena teškoća koja traži multiresorni pristup i državnu odgovornost za skrb. Posebno je važno da se mreža usluga razvija u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu premda kapaciteti za rehabilitacijski obuhvat koji postoje nisu dovoljni ni u Zagrebu. U Republici Hrvatskoj potrebna su tri dijagnostička centra kako bi poremećaj bio pravovremeno prepoznat.

 • XXIV Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

  Učenička zadruga „Grana“ ove godine sudjelovala je na XXIV Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se održavala od 15. do 17. listopada 2012. u Primoštenu.

  Sudjelovanje nam je omogućeno nakon osvojenog trećeg mjesta na Županijskoj smotri a predstavili smo se radom sekcije Fuzija stakla.
  Evo i nekoliko slika sa smotre...

  DSC00479.jpg  DSC00273.jpg 
  DSC00421.jpg DSC00631.jpg
  DSC00632.jpg  DSC00529.jpg 

 • Najava humanitarnog koncerta

   

  MALI DOM ZA VELIKE LJUDE - osigurajmo primjeren dom osobama s autizmom

   

  plakat novi

   Humanitarna akcija odvijat će se kroz  niz događanja, a centralni događaj je humanitarni koncert "MALI DOM ZA VELIKE LJUDE"  koji će se održati 27.02.2013. u KC „Dražen Petrović“ popularnoj „Ciboni.“

  „Pokrenutom akcijom želimo osigurati adaptaciju životnog prostora za nužni smještaj u životne zajednice odraslih osoba  s autizmom. Trenutno stanje objekta stacionara je neprimjereno potrebama odraslih osoba s autizmom i ne ispunjava minimalne zakonske standarde  što može dovesti do ozbiljnih problema u reguliranju rada Centra“.
  Sredstva prikupljena akcijom namijenjena su za  adaptaciju postojećeg stambenog prostora u Dubravi, koji je u vlasništvu grada Zagreba. Za uspješnu realizaciju akcije i adaptiranje 1000 kvadrata prostora potrebno je prikupiti novčana sredstva u iznosu od 1 500 000,00 kuna.
  Akciju „MALI DOM ZA VELIKE LJUDE- osigurajmo primjeren dom osobama  s autizmom“ danas su podržali  gradonačelnik Grada Zagreba  g. Milan Bandić i predsjednik Skupštine Grada Zagreba g. Davor Bernardić  pod čijim se pokroviteljstvom akcija održava.

 • Proslava dana kruha

  „Dani kruha“ – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u svim školama pa tako i u našoj odnosno u Osnovnoškolskom programu Autizma. Učenici su u svojim razredima izrađivali različite likovne uratke na temu „Dani kruha“, a u zajedničkim aktivnostima smo obrađivali tijesto, pripremali i pekli kruh i peciva te zajedno blagovali. Mi smo uživali i dobro se zabavili u aktivnostima listopada, a vama ostavljamo da pogledate fotografije koje najbolje dočaravaju kako smo obilježili „Dane kruha“.

  DSC05314 DSC05318
  IMG 7880 IMG 7927
  Izrezak DSC05264
  IMG 7954 PA170123
  PA170133
 • Peća i Vuk - simfonijska priča za djecu

   

    Dana 30.listopada 2012. učenici Osnovnoškolskog programa Autizam, u pratnji svojih učitelja posjetili su Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i pritom prisustvovali simfonijskoj priči "Peća i vuk", ruskog skladatelja S.S. Prokofjeva, u izvođenju Zagrebačke filharmonije i pripovjedača Igora Mešina.

 • Rotary kestenijada u Zagrebu

   

  HUMANITARNA AKCIJA ZAGREBAČKIH ROTARY KLUBOVA NA TRGU BANA JELAČIĆA ZA CENTAR ZA AUTIZAM - ZAGREB

  PB100053 

    Članovi zagrebačkih Rotary klubova i Rotary klub iz Preloga proveli su subotnje dopodne na Trgu bana Jelačića pekući kestenje i prikupljajući donacije za Centar za autizam – Zagreb. Rotarijanci su naši dragi prijatelji s kojima već provodimo zajednički projekt pod nazivom „Hrvatski komunikator“o kojem će se još čuti. Sunčano je subotnje dopodne privuklo mnoge građane, a i djelatnike Centra za autizam izbliza promotriti osebujnu lokomotivu za pečenje kestenja koja je u Zagreb pristigla iz dragog nam Međimurja.

 • Dani kruha 2012

   

  16.listopada obilježili smo Svjetski dan hrane.

  Prigodnom, kratkom priredbom zahvalili smo plodovima Zemlje i sami zamijesili i ispekli kruh.
  Evo i prigodnih fotografija...

  dani kruha dani kruha1
  dk10 dk12
  dk14 dk16
  dk17 dk20
  dk21 dk22
  dk26 dk27

  30.10.2012. skupina učenika Programa mentalne retardacije posjetila je radionice u Tehničkom muzeju povodom Dana kruha.

     Učenici su prošli povijesni put od nekoliko tisuća godina i upoznali razvoj alata i sprava za obradu zemlje, sijanje žitarica, razvoj mlinova za preradu žitarica u brašno i na kraju pretvaranje brašna u tijesto iz kojeg pečenjem nastaje KRUH. Kroz interaktivni pristup aktivno su sudjelovali u sijanju pšenice, na ručnom žrvnju samljeli su pšenicu i zamijesili tijesto za kruh. Kao uspomenu ponijeli su malu vrećicu sa pšenicom.
  Naravno sve smo zabilježilii objektivom fotoaparata...

  teh.muz.1 teh.muz.2
  teh.muz.3 teh.muz.4
  teh.muz.5 teh.muz.6
  tm7 teh.muz.8
  teh.muz.9 teh.muz.14

  Naravno, planovi za ponovni posjet Tehničkom muzeju su u dogovaranju...

   

 • Poziv na radionicu za roditelje

   

  Dragi roditelji i ostali zainteresirani!

   

  Pozivamo Vas na iskustvenu radionicu : Empatija kao univerzalna komunikacija

  Kada?                        - četvrtak, 8. studenog, 2012. u 17 sati

  Gdje?                        - Ljevakovićeva 30, na prvom katu, učionica br. 14.

  Predviđeno trajanje:   - oko 90 minuta


   

   

 • Odgojno Obrazovno Uključivanje

   

  ODGOJNO OBRAZOVNO UKLJUČIVANJE UČENIKA S AUTIZMOM

  U OSNOVNU ŠKOLU "MATO LOVRAK"

   

  Četvrtu godinu za redom, provodimo projekt Odgojno obrazovnog uključivanja učenika s autizmom u Osnovnu školu Mate Lovraka.

  Ovaj projekt sastavni je dio Školskog kurikuluma, a osmišljen je kako bi se razvile kontinuirane interakcije između redovne Osnovne škole Mate Lovraka i Centra za autizam kao posebne ustanove.

  Tijekom školske godine 2011./2012. troje naših učenika uključivano je na nastavu Tjelesno zdravstvene kulture.

 • Festival Jednakih Mogućnosti 2012

  Učenici VIII. odgojno obrazovne skupine i učenici IV. i V. razreda Programa MR, posjetili su naš izložbeni štand na Festivalu jednakih mogućnosti, koji se održava od 22. - 24.05.2012. na Trgu bana jelačića.
  Zabavili su se gledajući kulturno zabavni program.

 • Sportske igre 2012 Poreč

  DRŽAVNO PRVENSTVO HRVATSKIH ŠKOLSKIH ŠPORTSKIH DRUŠTAVA POREč 2012.

  Državno prvenstvo Hrvatskih školskih športskih društava učenika s intelektualnim teškoćama održalo se u Poreču. Na natjecanju je bilo prijavljeno 29 ekipa iz cijele Hrvatske, od toga se natjecalo 111 učenika iz atletike i 47 natjecatelja iz plivanja.

  Centar za autizam imao je svoje natjecatelje, koji su se dobro pripremali za ovu sezonu i natjecanje trenirajući redovito kroz cijelu školsku godinu.

  Iz Programa mentalne retardacije natjecale su se dvije učenice u atletici, dva učenika i jedna učenica u plivanju, te jedna učenica u plivanju iz Programa autizma.

  U konkurenciji su bile iskusne ekipe i to nam je bio znak za oprez. Natjecatelji su bili kategorizirani u disciplinama. Rezultati finala su odličja koja smo osvojili:

  ATLETIKA

  Disciplina TRčANJE NA 60 m

  -         MARIJANA PAVIĆ   - 1. Mjesto ZLATNA MEDALJA

  Disciplina BACANJE LOPTICE 200 gr

  -         GABRIJELA BUNJAČKI   - 3. Mjesto BRONčANA MEDALJA

  -         MARIJANA PAVIĆ  - 3. Mjesto   BRONčANA MEDALJA        

  Disciplina SKOK U DALJ S MJESTA

  -         GABRIJELA BUNJAČKI -   5. Mjesto

  PLIVANJE

  Disciplina 25 m PRSNO

  -         VALENTINA GLASNOVIĆ - 2. Mjesto SREBRNA MEDALJA

  Disciplina 25 m PRSNO

  -         IVAN ZVONAREVIĆ  -7. Mjesto

  Disciplina 25 m LEАNO

  -         IVAN ZVONAREVIĆ  - 4. Mjesto

  Disciplina 25 m SLOBODNO

  -         SAŠA ŠOBAT  - 7. Mjesto

  Disciplina 25 m LEĐNO

  -         MARKO PEJIĆ  - 3. Mjesto BRONčANA MEDALJA

  Disciplina 25 m PRSNO

  -         MARKO PEJIĆ  - 4, mjesto

  Treneri : Atletika: Sandra Jadrijević. Prof kineziolog

                Plivanje: Andrijana Đumlan - Cetin, prof kineziolog
          Roberta Klen, prof kineziolog

 • X Smotra učeničkih zadruga

   Učenička zadruga "Grana" ove je godine sudjelovala na X. Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba koja je održana 27. 4. 2012. u Osnovnoj školi Vukomerec.

  Na Smotrama učeničkih zadruga sudjelujemo od 2009. kada je održana VII Smotra u OŠ  Vjenceslav Novak, VIII Smotra 2010. u OŠ  Oton Iveković, te IX Smotra 2011. u OŠ  Remete. Kao i svake godine i ove je izložen velik broj unikatnih, inovativnih i kreativnih izložaka učeničkih zadruga, stoga je osvojeno treće mjesto naše učeničke zadruge zavidan rezultat.

 • Posjet Svetištu u Mariji Bistrici 2012.

   26.04.2012. učenici Programa mentalne retardacije posjetili su svetište Marija Bistrica.
  Prisustvovali su blagoslovu i čuli kratku povijest svetišta.
  Poklonili su se pred oltarom i otišli na Kalvariju.
  Slike govore više od riječi...


  01 02 

 • 02.04.2012.Svjetski dan svijesti o autizmu

   

  SVJETSKI DAN SVIJESTI O AUTIZMU 2012.

  "AUTIZAM GOVORI SRCEM - PREDUGO čEKAMO"

  Udruga za autizam Hrvatske i Poglavarstvo Grada Zagreba - Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

  Tribina Grada Zagreba, 02.04.2012.
  ZAKLJUčCI OKRUGLOG STOLA

  1. Poglavarstvo Grada Zagreba nastoji da se projekt "Oporovec - izgradnja objekta škole" dovrši do 2014. godine. Urbanistički plan je u fazi donošenja. Grad Zagreb ulaže značajne napore da se projekt Oporovec realizira, no cijena koštanja je velika, tako da Grad Zagreb neće moći nastaviti izdvajati sredstva za daljnju adaptaciju stacionara. Također zastupa stav da skrb o djeci do 21. godine ostane u resoru odgoja i obrazovanja, a skrb o odraslim osobama prijeđe u resor socijalne zaštite. Ministarstva se trebaju jasno odrediti spram skrbi o osobama s autizmom i Centru za autizam. Temeljna pitanja osiguravanja uvjeta skrbi ne bi se smjela rješavati humanitarnim akcijama.

   2. Vlada i društvo imaju odgovornost da ustanove cjelovitu skrb za djecu i osobe s PAS na cijelom teritoriju R. Hrvatske. Nedopustivo je da se skrb o osobama s PAS svodi na jednu ustanovu. Nužno je osigurati da na cijelom teritoriju RH svako dijete i osoba s autizmom imaju sveobuhvatnu podršku, počevši od dijagnostike i rane intervencije, u svim fazama života, u svojoj sredini i sukladno njihovim individualnim potrebama. Ustav RH jamči posebnu skrb i zaštitu invalidnih osoba u njihovu uključivanju u društveni život. Stoga je za osobe s autizmom, shvaćajući njihovu specifičnost, potrebno osigurati na svim razinama preduvjete za posebnu skrb koja im je potrebna, a za to su nužne određene zakonodavne i institucionalne promjene i to ne samo unutar jednog sustava, već svih sustava od značaja za skrb za osobe s autizmom. - Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

   3. Svako dijete s PAS treba dobiti najprimjereniji odgoj i obrazovanje. Kako bi se taj cilj ostvario neophodna je suradnja između Ministarstva, lokalne zajednice, škole / Centara, roditelja i udruga - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH.

   4. U odnosu na druge kategorije invaliditeta, pozicija osoba s PAS ostala je neriješena i neophodna je međuresorna suradnja za bržu reakciju i izradu rješenja. Rješenja skrbi osoba s autizmom trebaju biti zakonski i stručno utemeljena - Ministarstvo socijalne politike i mladih RH.

   5. Ministarstvo zdravlja spremno je poduprijeti inicijative temeljene na potrebama osoba s PAS - od unapređenja epidemiologije i dijagnostike do razmatranja mogućnosti osnivanja referalnog centra za autizam, za što je potrebna odgovarajuća procedura.

  6. Skrb o djeci i odraslim osobama s poremećajima iz autističnog spektra (PAS) treba biti u nadležnosti države, a lokalna uprava i samouprava partner u provedbi skrbi i osiguravanju mreže usluga. Lokalna uprava i samouprava treba bito otvorena za posebne potrebe djece s PAS, kada je potrebno i na individualnoj razini rješavanja dostupnosti usluga. Kompleksnost potreba djece i odraslih osoba s PAS traži međuresornu suradnju i odgovornost sva 3 resora: odgoja i obrazovanja, socijalne politike i zdravstva. Dostupnost prava i razvoj mreže usluga trebalo bi dokumentirati i osigurati donošenjem posebne nacionalne strategije za autizam. Dijagnostika i rana intervencija su preduvjet za bolji životni ishod - nužno je potreban referalni dijagnostički centar i briga za mentalno zdravlje osoba s PAS. Projekt škole "Oporovec" prioritetan je projekt unapređenja uvjeta školovanja po posebnom programu. Djeca koja završe osnovno školovanje po prilagođenom redovnom ili posebnom programu za učenike s LMR moraju imati mogućnost nastavka školovanja ili daljnjeg stručnog obuhvata radnim osposobljavanjem. Odrasle osobe s PAS trebaju sustavno riješenu skrb: mjesto za život i rad u svojoj lokalnoj zajednici, te dostatnu podršku u svakodnevnom životu. Zalažemo se za primjerene i sistemski riješene uvjete integracije u redovan sustav - uključujući i osobne asistente u vrtićima i školama, očuvanje postojeće specijalizirane skrbi za djecu i odrasle kojima je to nužno potrebno, jedinstven model specijaliziranih ustanova za Zagreb, Rijeku, Split i Osijek sa svim programima i za sve dobne skupine i praćen od sva 3 resora, a kako smo to predložili ministarstvima - Udruga za autizam Hrvatske

   7. Udruga za autizam - Zagreb svojim djelovanjem nastoji dati doprinos procesu transformacije institucija i deinstitucionalizacije socijalne skrbi putem razvoja izvaninstitucionalnih usluga i različitih alternativnih modela socijalne skrbi.

  Budući da održivi razvoj izvaninstitucionalnih usluga kontinuirane socijalne skrbi nije moguće osigurati bez kontinuiranog pritjecanja financijskih sredstava (do sada su se financirale putem sredstava dobivenih prijavom projekata na natječaje i iz donacija), predlažemo da izvaninstitucionalne usluge kontinuirane socijalne skrbi prate i kontinuirana proračunska sredstva na način da izvaninstitucionalne usluge nađu mjesto u sustavu socijalne skrbi Republike Hrvatske. - Udruga za autizam - Zagreb

   8. "Autizam traži posebna rješenja dostupnosti ljudskih i građanskih prava! Državi je potrebno hrabrosti da prizna da je ovdje potreban drugačiji pristup - multidisciplinarni / multiresorni! Učinci izostanka dijagnostike i učinci neprimjerene skrbi imaju višestruke posljedice na djecu i osobe s PAS, njihove obitelji i društvo u cjelini!" (Rita Jordan, priznati ekspert za autizam). Centar intenzivno radi na projektu transformacije Centra prema pripadajućim resorima koliko je u mogućnosti u postojećim otežanim uvjetima tijekom višegodišnjih pregovora. Veliku podršku i snagu daju mu roditelji, Grad Zagreb, Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Ured UNDP-Hrvatska i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Autizam traži posebne normative neovisno o budućoj resornoj pripadnosti. Ističe se potreba definiranja roka u kojem se napokon treba donijeti odluka o transformaciji Centra. - Centar za autizam

   9. Djeca u integraciji su u težoj poziciji od djece koja su u posebnom sustavu. Potrebno je uvesti primjerene mjere unapređenja podrške djeci u redovnom sustavu. - gđa Aljinović

   10. Treba istaći problem definiranja prava i normativa skrbi za odrasle osobe s autizmom i ugraditi ga u sustav socijalne politike. Poseban problem je primjerena zdravstvena briga i zaštita osoba s PAS. - gđa Žuvić


  Svjetski dan svijesti o autizmu obilježen je i ove godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Zagreba.
  Moto ovogodišnjeg obilježavanja je bio "Autizam govori srcem - predugo čekamo".

   

  Udruga za autizam Hrvatske i Poglavarstvo Grada Zagreba organizirali su okrugli stol koji je održan u Tribini Grada Zagreba i na kojem su osim nacionalne i zagrebačke udruge, cij. gosp. Gradonačelnika Milana Bandića i predstavnika Gradskih ureda za školstvo i socijalnu skrb sudjelovali i predstavnici sva 3 ministarstva: odgoja i obrazovanja, socijalne politike i mladih i zdravlja te cij. gđa pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.
  Tema okruglog stola je bila Specijalizirana skrb za osobe s autizmom.
  Zaključci s okruglog stola govore u prilog nadama da će autizam uskoro naći svoje mjesto u sustavima,
  a objekt izgradnje škole u Oporovcu napokon krenuti u realizaciju.
  Cijela akcija je popračena i fotografijama...
  013
  - djelatnici Centra u akciji

  016 011
  - štand Udruge za autizam-Zagreb

  IMG 6070
  - što treba osobi s autizmom

 • Obavijest o smrti

  jadranko mari.jpgDana 14. svibnja preminuo je gospodin

   

  JADRANKO MARIĆ, prof.

  dugogodišnji ravnatelj Centra za autizam i

  predani djelatnik na području edukacije, rehabilitacije, brige i skrbi za djecu i osobe s teškoćama u razvoju

   

      Centar za autizam uskoro će obilježiti 30 godina od početka odgojno-obrazovnog rada. Jadranko Marić imenovan je ubrzo nakon osnivanja Centra za njegovog ravnatelja. Od ustanove koja je u početku imala 20-ak polaznika, Centar je pod vodstvom i organizacijskim trudom Jadranka Marića prerastao u respektabilnu ustanovu koja radi 365 dana na godinu i 24 sata na dan i obuhvaća skoro 300 djece, mladih i odraslih osoba s autizmom i intelektualnim teškoćama u razvoju, od predškolske do odrasle dobi, s naglaskom na edukaciji i rehabilitaciji polaznika, ali i na organizaciji pomoći roditeljima i obiteljima djece s teškoćama.

     Djelatnost Centra organizirana je u više Ustrojbenih jedinica:

  • za predškolski odgoj djece s autističnim poremećajem
  • za osnovno školovanje i osposobljavanje djece i mladeži s autističnim poremećajem
  • za osnovno školovanje i  osposobljavanje djece i mladeži s   intelektualnim teškoćama
  • za odrasle osobe s autizmom
  • za zdravstvenu skrb i stacionarni smještaj
  • Ustrojbena jedinica u Rijeci
  • Ustrojbena jedinica u Splitu
  • odjel u  Novoj Gradiški
  • terapijsko ljetovalište u Selinama.

      Jadranko Marić posvetio je skoro cijeli svoj radni vijek predanom radu na unaprjeđenju djelatnosti Centra za autizam, brizi za edukaciju, rehabilitaciju, zdravstvenu skrb i organizaciju obrazovanja, odgoja i sveobuhvatne skrbi za djecu, mlade i odrasle osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama. Uvijek su mu polaznici Centra bili na prvome mjestu, a svesrdno se je zalagao da olakša život roditeljima i obiteljima osoba s teškoćama, da im organizira podršku i pomoć.

    U zasluženu mirovinu otišao je pred 4 godine teško narušenog zdravlja, ostavivši izuzetne rezultate svojega rada i zalaganja, a naša je dužnost da očuvamo Centar da i dalje predano skrbimo o osobama s autizmom i intelektualnim teškoćama.

   

  Hvala mu na velikom trudu, dobroti i plemenitosti koju je uvijek pokazivao neprestanom brigom za djecu, njihove obitelji i djelatnike Centra.

   

                Djelatnici, učenici, polaznici  i roditelji polaznika Centra za autizam

   

  POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ĆE BITI NA MIROGOJU, U PETAK 17.SVIBNJA 2013. U 15.50 SATI

 • Osposobljavanje djelatnika

  U organizaciji UNDP i Učilišta za obrazovanje odraslih "Idem" održana je edukacija za stručne djelatnike Centra za autizam za pružanje stručne podrške uključivanju učenika s autizmom u redovne škole.
  Cilj je da stručnjaci specijalizirani za rad s osobama s autizmom dobiju i stručna znanja o načinima djelovanja mobilnog stručnog tima u redovnim školama.
  Svi su kandidati s uspjehom položili završne ispite i dobit će potvrdnice na konferenciji koja će biti održana krajem ožujka 2012. u čast Svjetskog dana svijesti o autizmu.

 • upisi u prvi razred 2012/13

  O B A V I J E S T o upisu djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2012/2013. na području Grada Zagreba

 • Moj Zagreb kak' imam te rad

  "Moj Zagreb kak' imam te rad"

   

  Nositelj Projekta Mihaela Dodigović, prof.defektolog i Gordana Bobesić, prof.defektolog

  Vrijeme provođenja od rujna 2011. do lipnja 2012.

   

  Rujan 2011. - posjeta poznatom izletištu Samobor

GDJE SMO

Kalendar šk.god.2021/22

Galerija Slika i Radova