Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se u našoj školi obilježavaju tijekom listopada, u duhu slavljenja plodova rada i prirode. Kroz niz zanimljivih i kreativnih aktivnosti, učenici su stjecali znanje o nastajanju kruha, njegovom značaju te važnosti uravnotežene prehrane, koju osim kruha čine i svi ostali plodovi zemlje.
Na nekoliko naših lokacija održane su raznovrsne radionice i događaji, gdje su kroz priče, pjesme, edukativne filmove i radionice, učenici učili o procesu nastajanja kruha – od malog zrna pšenice koje se sije u proljeće, pa sve do pečenja mirisnog kruha koji nas svakodnevno hrani.
Iako su sve aktivnosti bile vrlo dobro prihvaćene, učenici su najviše uživali u izradi i kušanju vlastitih slatkih i slanih peciva. Uz pomoć svojih učitelja, imali su priliku zasukati rukave, umijesiti tijesto i oblikovati raznovrsne pekarske proizvode. Veselje je zavladalo učionicama dok su naši pekari s ponosom oblikovali kiflice, perece, pogačice i razne druge delicije.
Miris svježe pečenih peciva širio se hodnicima škole, a svi su nestrpljivo iščekivali trenutak kada će moći kušati svoje vlastite proizvode. Ta radionica ne samo da je bila zabavna, već je učenike naučila o važnosti ručnog rada, strpljenja i truda koji su potrebni za pripremu hrane.
Dani kruha u našoj školi nisu samo prilika za učenje o prehrani, već i za promicanje zahvalnosti, skromnosti i povezanosti s prirodom. Ova svečanost nas podsjeća na važnost cijenjenja jednostavnih stvari u životu, kao što je kruh, koji je simbol blagostanja, sigurnosti i doma.
S nestrpljenjem iščekujemo iduće obilježavanje Dana kruha, kada ćemo opet moći kroz rad, učenje i zajedništvo slaviti bogatstvo koje nam naša zemlja daje!
…
„I kad bih mogao nekim čudom
Ja posijati siromaštvo,
Ja bih ga sijao rado svuda:
Jer siromaštvo rađa kruhom,
Jer kruh se dijeli među ljude.“
Pjesma o čovjeku – Dobriša Cesarić