Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Jesen u Predškolskom programu

Korisnička ocjena:  / 0

Miroslav Krleža u pjesmi "Jesenja pjesma" piše:

"Nepoznat Netko donio je Jesen
U Sjevernu Sobu.
Nepoznat Netko donio je Jesen
na srebrnom pladnju
u sobu:
Grožđe i kruške, jabuke i smokve…"

U našoj Sjevernoj Sobi nema nepoznat Netko. Svi su poznati. I ako netko pita gdje se je sakrila jesen, znajte da se nije ona sakrila,...Sakrili smo je mi. U predškolskom programu Centra za autizam.

Bilo jednom u berbi...

Korisnička ocjena:  / 0

Krajem rujna gotovo pa već tradicionalno s našim učenicima odlazimo berbom pozdraviti vinograde Agronomskog fakulteta u Jazbini. Mazilo nas je jesensko sunce dok smo se pomalo nespretno uhodavali pri radu sa škarama. Uzurpirani pauci i bube pod lišćem vidjevši divove trkom su bježali u utočište zelenila. Grozdovi graševine su se poigravali pod našim ljepljivim prstima i obećavali visok udio sladora. Kako i ne bi kad je uneseno toliko predanosti i ljubavi u branju.

„Iz blata i kiše, iz blata i pijeskap roziran grozd se na suncu ljeska.“, napisao je Krleža, a ovi su Jazbinski grozdovi zrcalili i sreću naših zadovoljnih berača.

Opširnije:Bilo jednom u berbi... 

Dan Grada Zagreba

Korisnička ocjena:  / 0

Povodom Dana grada Zagreba učenici 1.i 2. ro. i učenici od 1. do 7. OŠS programa autizam, uredili su zajednički pano svojim radovima, svom gradu za rođendan!

 

ŠARENE SLAGALICE PRIJATELJSTVA

Korisnička ocjena:  / 1

Centar za autizam Zagreb i Hrvatski školski muzej već petu godinu zaredom  organiziraju kreativnu radionicu pod nazivom  „Šarene slagalice prijateljstva“. Radionica je osmišljena s ciljem da se potakne suradnja i zajedništvo i pri tome naglasi važnost uključivanja učenika s autizmom u lokalnu zajednicu.

Slagalice (puzzle) kao tema nametnule su se već na prvoj radionici  jer one označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvaćanjem autizma, predstavljaju njegovu nedorečenost i cilj da se odgonetne do kraja, a ujedno asocira na čovjeka raširenih ruku. Motiv puzzle lako je implementirati u svaki oblik kreativnog stvaralaštva i time poslati jasnu poruku o važnosti uključivanja osoba s autizmom u širu društvenu zajednicu.

Kreativna radionica održana je 13.3.2020. a izrađivali su se šareni proljetni motivi – tulipani i stabla, svaki rad je bio ukrašen puzzlom/ slagalicom na kojoj je napisana poruka o prijateljstvu.

Na ovoj veseloj radionici sudjelovali su učenici osnovnoškolskog programa iz Centra za autizam u Zagrebu i učenici drugog razreda Osnovne škole Ivana Gundulića u pratnji svoje učiteljice. Radionica je bila pod vodstvom Ivane Dumbović Žužić i Ivone Marić iz Hrvatskog školskog muzeja, te Sandre Rožman, Katarine Crnoja i Ksenije Sambol iz Centra za autizam, a pridružile su se i ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan i ravnateljica muzeja Štefka Batinić.

Stvaranje ugodne radne atmosfere, prijateljskog ozračja između učenika, međusobno pomaganje te stjecanje novih znanja i iskustava nameće se kao primarni cilj svake od ovih radionica i veseli nas svaka nova slagalica u šarenom mozaiku ovog hvale vrijednog prijateljstva.

Opširnije:ŠARENE SLAGALICE PRIJATELJSTVA

Izvanučionička nastava na Sljemenu

Korisnička ocjena:  / 3

U sklopu terenske, izvanučioničke nastave, obilježili smo Dan planinara 7.3. hodajući/planinareći na Sljeme. Iz škole smo se gradskim prijevozom, autobusom, odvezli do Vidovca od kuda smo se zaputili na planinarsku stazu 25 Bidrovec-PD “Gorščica“, dugu 5,1 km. Hodali smo/planinarili uz potok, uspinjali se, uživali u umirujućim zvukovima šume, u pogledu na sve boje šume koja se budi na početku proljeća. Na jednom dijelu staze smo imali i tu sreću, susresti se sa predivnom, ali na žalost previše preplašenom i plahom srnom. Uz kraće odmore duž staze, pokraj izvora pitke vode, za 2 sata i 30 minuta  smo stigli do cilja. Predivna livada, šarena od prvih proljetnica, okupana suncem. Smjestili smo se u hlad i pojeli obrok, odmorili se, a zatim krenuli u obilazak planinarskog doma koji je zatvoren u ovo doba godine, ali gosp Dragan, „domopazitelj“, nas je ugodno pozdravio, te počastio grickalicama . Lagani vjetrić koji je puhao nas je omeo u pokušajima igranja badmintona, ali je bio ugodno osvježenje nakon dugog uspinjanja tog toplog predproljetnog dana. Oko 14.30 sati smo krenuli natrag. Istu stazu smo propješačili brže, uz manje odmora jer ipak smo hodali nizbrdo.  U 15.30 smo bili na autobusnoj stanici 208, te se umorni i sretni vratili u školu malo prije 16.00 uz planove za sljedeće planinarenje... nekom drugom stazom, do nekog drugog planinarskog doma...

Opširnije:Izvanučionička nastava na Sljemenu